Cseh László: Nekem csak lehetetlen céljaim vannak

2006.07.27. 16:55
A tavaly világbajnoki címet szerző úszó, Cseh László napi tizenöt kilométeres úszással kezdte meg a felkészülést az idei budapesti Európa-bajnokságra. Úgy véli, minden eddigit felülmúló benne az elhivatottság, és hogy rengeteget változott az athéni olimpia óta, a gondolkodása átalakult. Fanatizmusáról, mazochizmusáról is beszélt az Indexnek.
Cseh László pályafutása eddigi legjobb évét zárta 2005-ben, hiszen a montreali, 400 vegyesen szerzett világbajnoki címe mellett ezüstöt és bronzérmet is nyert - 200 vegyes, 100 hát -, győzelmekor Európa-csúcsot állított fel, a decemberi rövidpályás Európa-bajnokságon három aranyérmet nyert, egyet világrekorddal.

A programozás érdekli, az analízis nem annyira


Kattintson!

"Úgy érzem, a montreali világbajnoki aranyam kimagaslik a sikereim közül, arra nagyon büszke vagyok, a többi eltörpül mögötte. A szurkolóktól, az újságíróktól is sok elismerést kaptam, némelyik meg is döbbentett, de ezeket nem lehet összehasonlítani" - kezdte értékelését az Indexnek Cseh László.

Európa legjobb férfi úszója kedden digitális technikából vizsgázott a műszaki egyetemen, még négy vizsgája van hátra a félévből, a tantárgyai közül leginkább a programozás érdekli, az analízis korántsem annyira.

Minden lépésére fokozottan figyel

Cseh már megkezdte a felkészülést az idei, budapesti Európa-bajnokságra - napi tizenöt kilométert úszik mostanában -, hatalmas benne a motiváció és a kedv, és nagyon bízik benne, hogy semmi sem fogja hátráltatni.

Az olimpiai bronzérmes versenyző úgy érzi rengeteget változott az athéni verseny óta, gondolkodásmódja jelentősen átalakult, az elhivatottság valamint az elszántság minden eddiginél erősebb benne, és minden lépésére fokozottan figyel, nagyon óvatos, tanult hibájából. Az olimpia előtt - emlékezetes módon - öt héttel törte el a lábát.

A fanatizmusról

"Már meg sem fordul a fejemben, hogy esetleg a hétfői edzés előtt megnézzek egy vasárnap esti filmet, tudom, hogy nem éri meg. Nincs az a műsor, ami megérné, hogy egy kicsivel fáradtabban, és nem a rám jellemző lelkesedéssel menjek edzésre. Meg sem fordul a fejemben, hogy reggel ötkor esetleg nyújtózzak még egy negyedórát az ágyban, és megkockáztassam a késést. Meg sem fordul a fejemben, hogy esetleg egy hosszt az edzés végén ne olyan tűzzel ússzak le, mintha az első lenne. Fanatikus, jó értelemben vett mazochista vagyok, de az úszás egy olyan sportág, amit nem lehet másként magas szinten űzni. Legalábbis nincs sok értelme" - mondta.

Cseh nem tagadta, egyedül semmire sem menne, edzőtársai törik meg az óhatatlan monotonitást. Nem szereti, ha Darnyihoz hasonlítják, ő magát csakis egy általa igen magasra tett mércéhez méri, nem pedig emberhez, nem egy korábbi kiváló teljesítményhez.

Amitől elképednek a szakemberek

"Nekem csak olyan célom lehet, amire mások azt mondják, hogy az lehetetlen. Nekem csak olyan célom lehet, amitől mások, még a szakemberek is elképednek. Én a mások által lehetetlent akarom megvalósítani, csak így lehetek sikeres" - magyarázta.

Úgy véli, hogy a 400 vegyesen a négy perc hét másodperces eredmény a realitás, ő ennél négy másodperccel jobbat tűzött ki célul magának, ami hatalmas világcsúcs lenne. Ezért gürcöl nap mint nap, ezért nem ismer megalkuvást.

Már jövőre már le akarja győzni Phelps-t

"Nem igazán gondolok még Pekingre, de annyi biztos, hogy nagy ellenfelemet, a hatszoros olimpiai bajnok Michael Phelps-t már 2007-ben le akarom győzni, részint az önbecsülésem, az önbizalmam miatt, részint, hogy ő is tartson tőlem, és ne legyen olyan végtelenül magabiztos" - nyilatkozott. A taktikára viszont egyelőre nem gondol, még meglehetősen korai lenne.

Az év tanulságaként úgy fogalmazott, hogy a versenyek előtt lett rutinosabb, már pontosan tudja, milyen zenét kell hallgatnia, hogyan kell bemelegítenie, hogy a vízben a maximumot hozza ki magából.

Zubor jelenléte is javíthat az eredményeken

Hiányérzete is volt, hiszen nem volt mellette korábbi szobatársa, a rangidős Zubor Attila, aki kihagyta a legutóbbi évet. Az Eb-re viszont felkészül a kiváló gyorsúszó, és segítheti őt, a jelenléte pedig akár tizedeket is jelenthet majd Csehnek.

Pillanatnyilag még nem tudja, hogy a három száma mellett egy negyedikben is rajthoz áll-e a Margitszigeten, még kérdéses az is, hogy ez a 200 hát vagy a 200 pillangó lenne-e, és beleférne-e a programjába. Ezt a döntés három vagy négy héttel a július végi rajt előtt fogja meghozni.

Mandur és Demszky is gratulált Cseh Lászlónak

Mandur László,az Országgyűlés alelnöke annak a reményének adott hangot, hogy a magyar úszósikerek az idei, budapesti Európa-bajnokságon, és a 2007-es, debreceni rövidpályás Eb-n is folytatódnak.

Minderről akkor beszélt, amikor szerdán a Parlament Vadásztermében fogadta a decemberi, trieszti rövidpályás kontinensviadalon is eredményesen szerepelt válogatottat, élén a huszonöt méteres medencében három Eb-aranyat, előtte, nyáron, a montreali normálmedencés, tehát 50-es uszodában rendezett világbajnokságon pedig mindhárom éremből egyet-egyet kiérdemlő, 2005-ben világcsúcsokat is elért Cseh Lászlóval.

Gyárfás Tamás, a sportági szövetség elnöke éppen a folyamatos - a víz mellett a parton, a sportdiplomáciában is ismétlődő - sikerekre apellálva szólt bizakodóan arról, hogy a 2006-ban lejáró szponzori szerződéseket megújítják, sőt ha lehet, szaporítani is tudják a támogatói megállapodásokat a debreceni Eb évének, 2007-nek a végéig, de még inkább egészen a 2008-as, pekingi olimpiáig.

A parlamenti fogadáson jelen volt az Eb-rendező két város első embere, Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere és Kósa Lajos, Debrecen polgármestere, továbbá a tavalyi, margitszigeti ifjúsági Eb-n nagyszerűen szerepelt magyar úszócsapat több tagja is.
(MTI)