Doppingolt a Tour de France győztese

2006.07.28. 12:25
A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) elnöke, Pat McQuaid mélyen csalódott és nagyon elkeseredett a Tour de France egyetlen doppingeset miatt. A versenyző nevét sokáig nem hozták nyilvánosságra, de egy dán napilap már reggel megszellőztette: a győztes Floyd Landis szervezetében találtak normálistól eltérő anyagokat. A versenyző csapata, kora délután megerősítette: Landis szteroiddal akadt fenn a vizsgálaton. Landis bukása korábbi csapattársára, a hétszeres Tour-győztesre, Lance Armstrongra is rosszt fényt vet.

Dán lapértesülés szerint a győztes amerikai Floyd Landis az, aki doppingvétséget követett el a vasárnap zárult Tour de France profi kerékpáros körversenyen. A sportág nemzetközi szövetsége (UCI) szerdán tette közzé, hogy az egyik vizsgálatnál "a normálistól eltérő" eredményt kaptak, de az illető nevét egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

Rejtélyes feltámadás

Az Ekstra Bladet című napilap úgy tudja, hogy az idei Tour bajnokát a 17. szakaszon aratott győzelme után, Morzine-ben ellenőrizték. Ez volt az a szakasz, amikor jelentős szerdai visszaesése után váratlanul feltámadt, és közel tíz percet vert a mezőnyre. Ekkor jött vissza a versenybe, a szombati időfutamon második helyével biztosította be Tour-győzelmét.


Landis bukik?

Az amerikai szövetség a lap kérdésére cáfolta, hogy valamelyik kerekesüket érintette volna a doppingügy, igaz, Landisnek nem amerikai, hanem spanyol licence van.

Mély csalódás

Pat McQuaid, az UCI elnöke nem kívánt állást foglalni az ügyben, viszont "mélyen csalódott és nagyon el van keseredve" a doppingeset kapcsán. Az olasz La Gazzetta Dello Sport szerint a vétkes nem olasz, nem francia, de még csak nem is spanyol, így sejtetni engedték, hogy Landis akadt fenn a szűrésen.

Landis egyébként szerda este nem jelent meg a hollandiai Chaamban rendezett kritériumverseny rajtjánál, pedig oda várták.

Hollandiában nem indult el Landis

Az ANP holland hírügynökség úgy tudja, a kerekes orvosai tanácsára nem indult el a viadalon. Az amerikai versenyző részvételét, érkezését szervező John van den Akker csalódottan vette tudomásul a távolmaradást.

"Egész este igyekeztünk kapcsolatba lépni vele, illetve menedzserével, John Lelangue-gal, de nem jártunk sikerrel. Sok pénzt áldoztunk arra, hogy itt legyen. Várjuk a magyarázatot, miközben azt feltételezzük, hogy valami komoly dolog történhetett" - mondta Akker.

Pereiro-Sio megkaphatja

A vétkes csapata, a Phonak kora délután bejelentette: alkalmazottjuk szteroidokkal akadt fenn a vizsgálaton. Landis pár éve Armstong csapattársa volt, így a hétszeres győztesre is rosszt fényt vet az esete.

Landis mögött a második helyen a spanyol Oscar Pereiro-Sio - vélhetően őt nyilvánítják győztesnek -, a harmadikon a német Andreas Klöden végzett. Landis korábban az amerikai Lance Armstronggal versenyzett egy csapatban, akivel kapcsolatban folyamatosan felmerül, hogy tiltott szerekkel élt, és azoknak köszönhette sikereit. Ezt azonban mindig tudja cáfolni, sőt pereket is nyert már ebből kifolyólag.