Cseh leiskolázta Európát 400 vegyesen

2006.08.06. 18:49
A margitszigeti úszó-Európa-bajnokságon Cseh László megszerezte második aranyérmét, míg Kovács Ágnes a harmadik bronzérmét. Cseh teljesítményéről mindent elmond, hogy a második helyen beérkező olasz Marint több mint két testhosszal verte. Kovács Ágnes harmadik mellúszó számában a harmadik bronzérmét nyerte, míg Boulsevicz Beatrix 23 századdal maradt le 200 pillangón a dobogóról. A két magyar váltóból a nők új országos csúccsal a hatodikak lettek, míg a férfiak az ötödik helyen értek célba.

Az úszók első döntőjében, a női 50 gyorson nem volt magyar résztvevő, a győzelmet a német Britta Steffen szerezte meg 24. 72-es idővel. A német úszónak ez volt a negyedik győzelme a margitszigeti úszó-Európa-bajnokságon. Második helyen a svéd Alshammar, végzett míg a dobogó harmadik fokára a holland Veldhuis állhat fel.

A férfiak hasonló számában a lengyel Kizierowski szerezte meg, 21.88-as eredménye új Európa-bajnoki rekord. Mögötte kilenc századdal lemaradva az ukrán Volynets csapott a célba. A harmadik helyre a horvát Draganja ért be.

Kovács Ágnes harmadik bronzérme

A női 50 méteres mellúszás döntőjében jött az első magyar versenyző, az Eb-n eddig két bronzérmet szerző Kovács Ágnes. A 100-on és a 200-on is harmadikként célba érő magyar úszó "folytatva saját hagyományait" remek hajrájának köszönhetően ismét a harmadik helyen ért célba. A számot az orosz Bogozamova nyerte, míg másodikként a brit Haywood ért célba.

Kovács Ágnes teljesítményét jól jelzi, hogy a célba érkezés után, a közönség hosszú percekig ünnepelte az olimpiai bajnok úszót.

Boulsevicz 23 századra a dobogótól

A következő szám, a 200 m pillangó döntőjében pedig már két magyar is szerepelt. Közülük Boulsevicz Beáta kezdett jobban, az első fordulónál már az élen állt, és még 100 méter után is világcsúcs részidőn belül volt az eredménye. A harmadik hossz alatt a szám világcsúcstartója, a lengyel Jedrzejczak azonban már megelőzte őt. A negyedik hosszra úgy tűnt Boulsevicz elfáradt, így a hajrában a két olasz, Segat és Giacchetti is megelőzte.

A 200 gyorson elért sikere után újabb Eb-elsőséget begyűjtő Jedrzejczak végül nem tudta megdönteni saját világrekordját, "csak" 2.07:09-el nyert. Boulsevicz 2.09:24-el a negyedik helyen ért célba, mindössze 23 századdal lemaradva Giacchetti mögött. A szám másik magyar szereplője Lipcsei Krisztina a nyolcadik helyen ért célba.

Cseh László káprázatosan úszott

A férfi 400 vegyesen szintén két magyar résztvevő, Verrasztó Zoltán és a szám címvédője Cseh László állt rajthoz. Az első fordulónál már Cseh vezetett, és 100 méter után is az élen állt. A következő fordulónál már egy testhossz volt a magyar úszó előnye, ami a táv felénél újabb fél testhosszal nőtt. Verrasztó ötödikként fordult 200 méter után.

A mellúszás alatt sem tudta senki megközelíteni a címvédőt, az utolsó két hossz előtt már két testhossz volt Cseh előnye. Az utolsó 100 métert felállva ünnepelte az uszoda közönsége, hiszen nyilvánvaló volt, senki nem érheti utol.

Cseh végül 4.09:86os eredménnyel ért célba, ezzel megdöntötte a saját maga által tartott Európa-bajnoki csúcsát. Teljesítményéről mindent elmond, a második helyen célba érő olasz Marin négy és fél másodperccel maradt le tőle. Verrasztó Zoltán a táv végére elfáradt, és a nyolcadik helyen ért célba.

Manaudou negyedik aranyát nyerte

A női 400 gyorson a francia Laure Manaudounak csak a világcsúcs volt az ellenfele, hiszen az már az első száz méter után látszott, senki nem érheti utol. Végül a világcsúcsot kilenc tizeddel javította meg 4.02:13-ra, és megszerezte negyedik egyéni Eb-aranyát. Második helyen 4.07:46-al a brit Jackson végzett, míg a harmadik a szintén brit Mc Clatchey lett. A szám magyar résztvevője, Hosszú Katinka a nyolcadik helyen ért célba.

Országos csúccsal hatodik a női váltónk

A 4x100-as női vegyes váltóban a Szepesi, Kovács, Boulsevicz, Verrasztó összeállítású magyar négyes az első kétszáz után ugyan még a második helyen állt, végül azonban új országos csúccsal a hatodik helyen végzett. Teljesítményük értékét növeli, hogy ketten közülük (Kovács és Boulsevicz,) alig valamivel korábban döntőt úsztak.

A győzelmet végül a britek szerezték meg, akik tizenegy századdal előzték meg a második németeket. A dobogó harmadik fokára a franciák állhattak fel.

Zubor szépen búcsúzott

Az úszó-Európa-bajnokság utolsó versenyszámában a 4x100-as férfi vegyes váltóban a hátúszás után Bodor a hetedik helyen váltotta Bodrogit. Ezt az eredményt tudta is tartani, majd Cseh - aki alig háromnegyedórája nyerte a 400 vegyest - javított a helyezésen. Következett Zubor, aki élete utolsó versenyén szállt medencébe, és remek úszással felhozta az ötödik helyre a magyar váltót.

A győzelmet az oroszok szerezték meg új Európa-bajnoki rekorddal, megelőzve a címvédő ukránokat és a harmadik helyen beérkező angolokat. Az Eb utolsó száma a svédeknek ért véget a legrosszabbul, ugyanis rossz váltás miatt diszkvalifikálták őket.

Negyedik hely műugrásban

A műugróknál éppen csak lecsúszott az éremről a Barta Nóra, Kormos Villő páros, miután 279,15 ponttal a negyedik helyen végzett a 3 méteres szinkronműugrás döntőjében. A győzelmet a Natalija Umiszkova, Nagyezsda Bazsina orosz duó (314,55) szerezte meg.

Eredmények:
női 50 m gyors, Európa-bajnok:
Britta Steffen (Németország) 24.72 mp
2. Therese Alshammar (Svédország) 24.87
3. Marleen Veldhuis (Hollandia) 24.89

férfi 50 m gyors, Európa-bajnok:
Bartosz Kizierowski (Lengyelország) 21.88 mp
2. Alekszandr Volinyec (Ukrajna) 21.97
3. Duje Draganja (Horvátország) 22.14

női 50 m mell, Európa-bajnok:
Jelena Bogomazova (Oroszország) 31.69 mp
2. Kate Haywood (Nagy-Britannia) 31.71
3. KOVÁCS ÁGNES (MAGYARORSZÁG) 31.95

női 200 m pillangó, Európa-bajnok:
Otylia Jedrzejczak (Lengyelország) 2:07.09 p
2. Francesca Segat (Olaszország) 2:08.96
3. Caterina Giacchetti (Olaszország) 2:09.01
4. BOULSEVICZ BEATRIX (MAGYARORSZÁG) 2:09.24

férfi 400 m vegyes, Európa-bajnok:
CSEH LÁSZLÓ (MAGYARORSZÁG) 4:09.86 p
2. Luca Marin (Olaszország) 4:14.15
3. Alessio Boggiatto (Olaszország) 4:16.34

női 400 m gyors, Európa-bajnok:
Laure Manaudou (Franciaország) 4:02.13 p - vilácsúcs
2. Joanne Jackson (Nagy-Britannia) 4:07.76
3. Caitlin McClatchey (Nagy-Britannia) 4:08.13

női 4x100 m vegyes, Európa-bajnok
1. Marshall, Balfour, Dunning, Halsall (Nagy-Britannia) 4:02,24
2. Buschschulte, Poewe, Mehlhorn, Steffen (Németország) 4:02,35
3. Manaudou, Le Paranthoen, Popchanka, Couderc (Franciaország ) 4:03,64
6. Szepesi, Kovács Á., Boulsevicz, Verrasztó (Magyarország ) 4:06,66 - országos csúcs

férfi 4x100 m vegyes, Európa-bajnok:
Arkagyij Vjacsanyin, Roman Szludnov, Nyikolaj Szkvorckov, Andrej Kapralov (Oroszország) 3:34.96 p
2. Andrij Ojejnyik, Oleg Liszogor, Andrij Szergyinov, Jurij Jegosin (Ukrajna) 3:36.21
3. Liam Tancock, James Gibson, Todd Cooper, Simon Burnett (Nagy-Britannia) 3:36.61
4. Franciaország 5. BODROGI VIKTOR, BODOR RICHÁRD, CSEH LÁSZLÓ, ZUBOR ATTILA (MAGYARORSZÁG)