Gyurkovics Ferenc nem lehet ott Pekingben

2006.10.01. 17:04
A Nemzetközi Súlyemelő-szövetség döntött: a 2004-ben doppingvétséget elkövető versenyzők a pekingi játékokon sem állhatnak rajthoz, akkor sem, ha lejárt már eltiltásuk.

Az Nemzetközi Súlyemelő-szövetség (IWF) a Santo Domingó-i világbajnokság alatt tartott kongresszusán külön foglalkozott az athéni olimpia doppingügyeivel. A magyar súlyemelő-csapat ugye három esetet is produkált a 2004-es játékokon: először Kecskés Zoltán produkált pozitív mintát még pódiumra állása előtt, Kovács Zoltán nem adott mintát, a 105 kilósok között ezüstérmes Gyurkovics Ferenc vizsgálata szintén pozitív eredményt hozott.

Az Aján Tamás vezette IWF megerősítette korábbi belső határozatát, amely szerint nem indulhat a pekingi olimpián az, akit a 2004-es olimpián pozitívnak találtak. Még akkor sem állhat rajthoz az érintett emelő a kínai fővárosban, ha amúgy a játékokra kvalifikáló versenyek bármelyikén indulva az eredményével országának kvótát szerez.

E döntés magyar szempontból azt jelenti, hogy az athéni olimpiáról diszkvalifikált és ezüstérmétől megfosztott Gyurkovics Ferenc, bár eltiltása azóta lejárt, semmiképpen sem versenyezhet Pekingben, 2008-ban.

Az IWF kongresszusán döntés született arról is, hogy a következő két világbajnokságnak egyaránt Ázsia adhat otthont: jövőre - szeptember 15. és 24. között - a thaiföldi Csiangmaj, 2009-ben pedig a Koreai Köztársaság lesz a házigazda.