Jól bevált a klozetcsel

2006.10.09. 18:22
A kalmük fővárosban, Elisztában egymillió dollárért zajló sakkvilágbajnoki döntő a két befejező parti előtt döntetlenre áll, de túlestünk már egy pisibotrányon, Kramnyik bojkottján. A bolgár Topalov segítői pedig állandóan csalással gyanúsítják az orosz nagymestert, az örökös petíciók után a motozókat is megmotozhatják Elisztában a játék tisztasága érdekében. Az elmebajnokságból eddig az elmebaj valósult meg, véli Kállai Gábor magyar nagymester.

A sakkvilágbajnoki döntő tizedik mérkőzését az orosz Vlagyimir Kramnyik megnyerte a bolgár Veszelin Topalov ellen, így kiegyenlítette az állást, két partival a vége előtt 5-5-re áll a fordulatos csata.

Kramnyik kibillent, de nem tört meg

Kramnyik már 3-1-re vezetett, amikor pszichikai támadást indított ellene a bolgár csapat, azt kifogásolva, hogy túl sokszor jár vécére, ahol feltételezésük szerint tiltott segédeszközöket vesz igénybe. Kramnyik tiltakozásul az ötödik partiban pihenőszobájában maradt - nem akarta a közös vécét használni -, a teljes pontot játék nélkül kaparintotta meg Topalov. Aztán a nyolcadikban és a kilencedikben már úgy nyert a bolgár, hogy mindketten az asztalnál ültek, és ellenállhatatlan témadást vezetett.

Kramnyik azonban nem tört meg, felállt a padlóról és a tizedikben minőség- és gyalogelőnyét látva a bolgár a negyvenharmadik lépésben megadta magát.

Elloptak egy pontot az orosztól

"A vb-döntő két részre szakította a sakkozókat. A többség megrökönyödött és megdöbbent azon, milyen alantas eszközöket is képesek bevetni a bolgárok Kramnyik lelki kibillentése érdekében. Talán még sohasem fordult elő, hogy a két ősi rivális, Viktor Korcsnoj és Anatolij Karpov egyetértett valamiben, de most mindketten úgy vélekedtek, hogy elloptak egy pontot az orosz nagymestertől" - értékelt az Indexnek Kállai Gábor nagymester.

Szomorúnak tartja, hogy az elmebajnokságból a köznapi szemlélők többnyire csak az elmebajt látják, és a pisibotrány egyáltalán nem használt a sportágnak. A pillanatnyi állás szerint Kramnyik már attól gyanakszik, hogy Topalov segítői, miután semmit nem találtak a mellékhelyiségben, ők maguk visznek be valamit. Így őket megmotozzák, de hamarosan előfordulhat, a motozókat is megmotozzák.

Bosszantó, ha jót lép a másik

A korábbi szövetségi kapitány szerint felháborító, hogy egy-egy jó lépése után mindenféle bizonyíték nélkül csalással vádolták meg az oroszt, mondván kísértetiesen emlékeztetnek a lépései arra, amit a számítógép is ajánlott.

"Elképesztő, hogy ilyesmi előfordulhat, lassan ott tartunk, hogy gyanús egy szép, előre kitervelt kombináció." Ugyanakkor viccesen megjegyezte, tényleg bosszantó az, ha a másik jót lép, mert akkor harcolni és küzdeni kell ellene. Míg ha hibázik, akkor a megingásokat sokkal könnyebb kihasználni.

Sötéttel, nívótlanul

Nem szeretné, ha odáig jutna a sportág, hogy a lelki terrorra is fel kellene készülnie a játékosoknak, mert a vb-címhez úgy lehetne hozzájutni, hogy a személyiség keménységéből is vizsgázni kellene. Úgy érzi, hogy karaktergyilkossággal, a lelki ellehetetlenítéssel nem sportszerű elhódítani az első helyet.

Kállai úgy véli, a sakkozás még nem mutatta meg az igazi arcát, a sötéttel játszók ugyanis nívótlanul - több szarvashibát vétve -teljesítenek. Ennek is köszönhető, hogy az átlagosnál több parti, azaz öt dőlt el.

Szórakoztató ripacskodás

"A klozetcsel jól működött, de nem hiszem, hogy közvetlenül erre lehetne visszavezetni Kramnyik visszaesését. De kétségtelen: az állandó ügyvédi fenyegetések, a petíciók az indokoltnál többet kivesznek a játékosokból. Nyilván a hibák élvezetessé és tetszetőssé teszik a partikat, de színházi hasonlattal élve azt mondhatom: a míves játék helyett ripacskodás van, de az legalább igen szórakoztató."

Számára eddig a nyolcadik parti hozta a legszínvonalasabb csatát, amikor két tisztet is áldozott Kramnyik, és biztosnak látszott, hogy nem veszít, végül mégis kikapott. Topalov ebben a játszmában átvette az irányítást, matt-támadást indított.

Egyedülálló Kramnyik bölcsessége

"Utólag is nehéz megmondani, miként kerülhette volna el a vereséget, úgy tűnt, jobban érti az állást, ám valószínűleg rosszul ítélte meg az esélyeit. Kifejezően nyilatkozta a feladása után, hogy csaknem minden összejött, de a csaknemen volt a hangsúly" - magyarázta Kállai, aki ennek ellenére kitart amellett, hogy a végső sikert Kramnyik éri el.

"Ha Topalov az utolsó gyalogjáig harcolni is fog, Kramnyik egyedülálló bölcsességével, önmaga kívülről való szemlélésével föléje kerekedhet. Nincs még egy olyan nagymester, aki ennyire tudatában van annak, hogy lesznek még nehéz pillanatai a sorozatterhelés alatt, és azt is egykedvűen veszi tudomásul, ha számára rosszul alakulnak a dolgok, és biztos benne, hogy képes a feltámadásra."