Tanítványával osztozna fizetésén a tornászkapitány

2006.12.13. 13:57
Megdöbbentő esetet tárt fel a Magyar Olimpiai Bizottság vezetése előtt a tornászok szövetségi kapitánya, Draskóczy Imre a szokásos konzultáción. Az olimpiát is megjárt Szarka Krisztina megélhetési gondokkal küzd, még éjszakai munkából sem tudott eleget keresni.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) szokásos konzultációján a tornaválogatott szövetségi kapitánya, Draskóczy Imre igen tanulságos előadást tartottarról, hogyan hullott szét a Békéscsabára álmodott központi felkészülés.

Hogyan maradt Szarka a sportágban?

Normális iskolai háttér nélkül lehetetlenség állandó válogatott keretedzést tartani ebben a sportágban, még úgy sem, hogy mindössze hat lány próbált felkészülni a vb-re, sikertelenül. A maradék néggyel kapcsolatban elmondta, a legrutinosabbat, Szarka Krisztinát alig sikerült a többiek mellett tartani, hogy átadja nekik a versenyzési tapasztalatait, míg belerázódnak a fiatalok. Ugyanis nem tudott eleget keresni a megélhetéséhez egy gyorsétteremben, éjszakai műszakban sem. Szarka már volt olimpián, 2004-ben, és akkor is hasonló nehéz körülmények között kétszült. Draskóczy elkeseredetten tette fel a kérdést a MOB-vezetőknek: "Én osztozzak vele a fizetésemen, hogy versenyezhessen?"

A tornában már az idei, csalódást okozó dániai világbajnokságon kiderült, hogy sem a férfi, sem a női csapat nem lehet ott a pekingi olimpián.

Dzsungeltorna

Így maradt az egyéni út: az új szabályrendszerben egyre kevésbé sportdiplomáciai kérdés, odakerül-e valaki a legjobbak közé, azaz van esély a pekingi részvételre, elsősorban Böczögő Dorinának és Gombás Laurának.

Korántsem mellesleg Draskóczy megjegyezte: "Voltam brazíliai szövetségi kapitány. Amikor kijártam, rendszeresen mondogatták itthon, na, mész a dzsungelbe. Hát szeretnék én olyan dzsungeltornát csinálni: saját erőből oldották meg, hogy ma a brazil gyerekek a világ élvonalába tartoznak - ott megvolt a kellő összefogás sport és politika részéről."

Berkinek ott kellene lenni Pekingben

A férfi tornászoknál a csapat bántóan gyenge idei szereplése miatt szintén egyéniben lehet megszerezni a pekingi helyeket. Altorjai Sándor főtitkár úgy véli, összetettben tűnik elérhetőbbnek az olimpiai kiküldetés. Azt sem zárják ki azonban, hogy az Európa-bajnok Berki Krisztián nyerni tud lovon a kvalifikációs vb-n, márpedig a szerenkénti világbajnokok is kvalifikálják magukat.

A főtitkár önkritikusan megjegyezte: hogy idáig jutott a férfi szakág, egyértelműen a csapatépítés elhanyagolásának tudható be. Ahelyett, hogy már 2003-ban elkezdték volna építeni a pekingi válogatottat, túlzottan az egyéni felkészülésre helyeződött a hangsúly, aminek a sportág most megitta a levét, hiszen csapatként a legjobb tizennyolcba sem tudtak bekerülni. Így még az egy automatikusan járó pekingi helyet sem tudták megszerezni.