Szécsi Olaszországba menekült az ördögi körből

2006.12.15. 12:15
Szécsi Zoltán, a magyar vízilabda-válogatott elsőszámú kapusa nem bánta meg, hogy Olaszországba szerződött. Csapata, a Camogli a sereghajtók közé tartozik, de ő jól érzi magát és sokat számít neki, hogy több ideje van a családjára, mintha itthon játszana. Tapasztalatairól, az "olasz magyarokról", a Serie A1 és az Euroliga várható kimeneteléről, az olasz bíráskodás stílusáról is beszélt a kétszeres olimpiai bajnok.

Mi volt az a botrány a legutóbbi bajnoki fordulóban, a Camogli-Florentia-meccs végén?

Elég paprikás volt a hangulat egy kétes bírói ítélet miatt. Sok víz fölötti ütés volt a firenzeiek részéről, amit nem toroltak meg a bírók. Ezt elég nehezen viselte a klubelnökünk, meccs után, kifelé menet szóváltásba keveredett a firenzeiekkel, akik tovább provokálták még a szurkolókat is. A vége az lett, hogy tumultuózus jelenet alakult ki, és az elnökünket a Firenze egyik játékosa leütötte, a földön még meg is rugdosták.


Szécsi Zoltán (fotók: tzs - madarasnorbert.hu)

Milyen a csapat, milyenek az eredmények a várakozáshoz képest?

Az előzetes várakozásoknak megfelelnek, de én úgy gondolom, hogy ennél többre is képesek lehettünk volna. Nem igazán sikerültek a dolgok, amiben közrejátszott sok minden. Nem akarom külső tényezőkre fogni, de tény: ebben a szezonban nem volt szerencsénk.

A bajnokságban a Camogli kapott ki legtöbbször egy góllal.

Igen, igen. Ezek végig döntetlen körüli meccsek voltak, ott volt a lehetőség még a győzelemre is. Kapufák... Volt olyan, hogy a labda a kapufáról a kezemre pattant, majd úgy a kapuba. Aztán például egy 4:4-re végződött meccsen két gólt kaptunk úgy, hogy a blokkról pattant be. Szerencsétlen szezon volt.

Ráadásul egy vállsérülés is közbejött.

Cataniában sérültem meg. Már használható, fájdogál néha, de többnyire csak be kell mozgatni. Tehát például, amikor nincs edzés nap közben és egy adott pozícióban van, vagy éjjel az alvásból arra ébredek, hogy nagyon fáj, akkor kicsit mozgatni kell.

Egész pontosan mi a diagnózis?

A supraspinatus nevű izom tapadóina van félig elszakadva, még két másik izom bevérzett, a szalagok meghúzódtak és a felkarcsonton lévő porc végigrepedt.

Nem kellene pihenni?

Kellett volna, de az nem sikerült, most maradunk az aktív terápiánál.

A Camogliról már beszélt, milyen az olasz bajnokság?

Van egy nagyon jó Recco, aztán a Savona, Brescia, Posillipo szerintem egy szinten, bár közülük a nápolyi a legjobban összerakott csapat. Egy picivel lemaradva mögöttük ott a Cremona utánuk pedig kis különbségekkel szépen apránként lefelé a maradék tíz-tizenegy klub. Tehát ha innen lefelé megyünk, nem biztos, hogy van akár egy gól különbség is két csapat között tudásban. Úgyhogy mindenki körbever mindenkit, jó, érdekes bajnokság.

A magyarok hogyan szerepelnek?

Nálunk ugye Binder Szabolcs és Weszelovszky László játszik, nem lehet rájuk panasz. Tudomásom szerint Varga Tamással és Regős Áronnal meg vannak elégedve, a Kásás Tamás-Madaras Norbert-kettőssel szintén. Úgy hallottam, hogy Katonás Gergő is jól játszik, bár ő nagyon messze van tőlünk.

Kiutazása előtt feltűnést keltett azzal a nyilatkozattal, hogy elfogadhatatlannak nevezte a hazai játékvezetés színvonalát, a bírók stílusát, mentalitását; mintha a magyar bírók elől menekült volna ki.

Hát itt egész más. Lehet, csak annyi a különbség, hogy nem ismerem őket. Eddig mindössze két meccsen fújt ugyanaz a bíró, de akkor sem ugyanaz a bírópáros. Más így elfogadni még a hibás ítéleteket is, mint amikor tudod, hogy 28 meccsen fújt már, és úgy érzed, hogy soha nem tévedett a te javadra. Akkor azt már koncepciónak érzed, kidumálsz, amire még jobban megszívatnak, kialakul egy ördögi kör. Itt pedig szerintem tudásban sokkal gyengébb bírók vannak, mégis egészen más a hangulat.

Milyenek a magyar csapatok esélyei az Euroligában?

A Vasas győzelmét Csehovban szenzációsnak tartom. Bízom abban, hogy az oroszokat az Eger megveri otthon, és akkor már megvan a csoportnegyedik. De nem tudok tippelni, erre a csoportra semmiképpen. Lehet, hogy nyert itt a Recco 10:5-re az Eger ellen, de ettől függetlenül még elvérezhet. Azzal, hogy a Vasas nyert Csehovban, könnyen előfordulhat, hogy olyan csapat nem jut tovább, amelyik az összes hazai meccsét nyeri. A Honvédban maximálisan bízom, hogy bejut, s remélem, hogy első helyen. Aztán meglátjuk.

Hogy érzik magukat kint?

Velem van a család Julika óvodába jár, Marci minden nap kint van a levegőn, nagyon örülök, hogy itt vannak, több időnk volt egymásra, mint otthon.

Mikor engedik haza?

Most a hétvégén hazamegyek, a válogatottal együtt edzek, majd 22-én visszamegyek Nápolyba, ott másnap lejátszom az utolsó idei bajnoki meccset a Posillipo ellen, utána vissza.