A guadeloupe-i megszállott magyar

2006.12.19. 10:50
A megszállott magyar - ezt a címet viseli az 1956-os forradalom után távozó vívóedző, Gara Róbert élettörténete. Gara felnevelt egy francia nemzeti hőst, a kétszeres olimpiai vívó Laura Flesselt az egyik karibi szigeten, Guadeloupe-on. "Két tust adj, hogy egyet megadjanak" - tudatosította tanítványában, a rasszizmus elleni harcát is feleleveníti a kötetben.

Sokáig csak egyetlen táblázat őrizte a nevét, ebben azokat a magyar edzőket gyűjtötték össze a sporttörténészek, akik olimpiai érmes tanítványokat neveltek szerte a világban. Gara Róbert a francia Laura Flessel nevelésében segédkezett, egyben a karibi szigeten, Guadeloupe-on megalapozta a vívósportot.

Nehézségek

Csak ennyit tudtunk róla, és ha már a tévéknél bejött a sikeres magyar külföldön fedőnevű akció, miért ne lenne nálunk is sikeres ez az elv? Két évvel ezelőtt Kamuti Jenő és Kulcsár Győző segítségével kinyomoztuk, itthon van. Pesten. A Só utcában.

Az olvasottságon magunk is meglepődtünk, még a mostani kormányszóvivő, Batiz András figyelmét is felkeltette cikkünk. Az Antillák legismertebb magyarja könyvkiadók látókörébe is bekerült, most pedig már egy kötetben is lehet olvasni arról, milyen nehézségeket kellett átélnie, a sportág meghonosítása érdekében. (Alterra kiadó, Ághassi Kovács Attila a szerző, megrendelhető: 06-20-219-4621.)

Feketével semmi szín alatt

A hetvenes évek elején őrültnek nézték, amikor a tervéről beszélt, most mindenki csodálja: példás vívóéletet teremtett. Igen hamar észrevette a guadeloupe-iak érzékét a víváshoz, a ruganyosságukat, csak hát a sziget körülményei, éghajlati tényezői alkalmatlanok voltak az élsportra. Gara viszont megszállottként tette a dolgát, és kivételes sikereket ért el.

Most már elképzelhetetlen a francia vívóválogatott - férfi és női vonalon egyaránt - feketék nélkül, tíz éve Flessellel együtt még senki sem akart lakni csapattársai közül. "Feketével semmi szín alatt" - adta ki egyikük a jelszót.

Kolibrik, orchideák

"Két tust adj, hogy egyet megadjanak" - tudatosította Gara Flesselben, és ezek után hordozták, tartották egymást, egymás nélkül létezni sem tudtak. Flesselből nemzeti hős lett, és Gara nélkül aligha válhatott válna azzá, aki.

A hatvankilenc éves Gara Róbert a ligaelnöki tisztségtől visszavonult, önkéntes konzulként éli a nyugdíjasok napjait, kolibrikat etet, és orchideákat gondoz.

Amit akart, bebizonyította. Megmutatta, amit már oly sok magyar a világban: lehetetlen körülmények ellenére is lehet maradandót alkotni.