Székely Éva feltárta az ötvenes évek sportsikereinek titkát

2006.12.19. 10:05
Az olimpiai bajnok úszó, Székely Éva elmondta, hogy az 1952-es helsinki olimpián részt vett csapat megsokszorozta az erejét. "A csapat, amelyik zsidók, cigányok, svábok, kitelepített családok gyermekeiből állt, fantasztikus módon egyesült erővel egyet akart" - jelentette ki, miután megkapta a Nemzetközi Fair Play Bizottság Életmű-díját a hétvégén. Örülne, ha újra összefogás alakulna ki a nemzet felemelkedése érdekében.

Székely Éva, a Nemzet Sportolója a hétvégén vehette át a Nemzetközi Fair Play Bizottság Életműdíját. Az 1952-ben győztes úszónő mellett az amerikai Pete Sampras kapta meg idén a díjat.

A csapat megsokszorozta

"Zavarban vagyok, nem is tudom, mit mondjak, pedig nálam ez ritkán fordul elő" - kezdte a köszöntőjét Székely, majd pályafutására visszatekintve élete legnagyobb emlékéről beszélt.

"Gyermekkoromban a csillaghegyi strandon arról álmodoztam, hogy valaha egyszer a dobogón állok, és tiszteletemre játsszák el a magyar himnuszt. A nehéz évek idején nem gondoltam, hogy ez valaha is valóra válik. Helsinkiben azonban a magyar CSAPAT megsokszorozta erőmet. A CSAPAT, amelyik zsidók, cigányok, svábok, kitelepített családok gyermekeiből állt, fantasztikus módon egyesült erővel egyet akart" - idézte őt a Magyar Olimpiai Bizottság honlapja.

Az összefogás fontossága

"Hét évvel a pusztító második világháború után meg akartuk mutatni a világnak, hogy Magyarország létezik, helye van a világban, Európában. Végül sikerült. Ez a MAGYAR CSAPAT ennek az összefogásnak köszönhetően fényes diadalt aratott" - mondta.

A számára felejthetetlen évekről is beszélt, amikor Andrea lányának edzéseit irányította, aki végül sikert sikerre halmozott, olimpiai éremig, világbajnoki címekig jutott. Vízilabdás unokája, Hesz Máté is abban a megtiszteltetésben részesült, hogy képviselhette a haza, Magyarország színeit.

Sírni csak a győztesnek szabad

Székely Éva könyve, a Sírni csak a győztesnek szabad címmel már angol kiadásban is kapható, pillanatnyilag is nagyon sokan ajánlják sportolóknak.

Mondandóját figyelemre méltó gondolattal zárta: "micsoda csodálatos tett volna, ha az ország jövője, a nemzet felemelkedése, az itt élő emberek jóléte, boldogulása érdekében olyan összefogás alakulna ki, ahogyan mi összefogtunk 1952-ben, Helsinkiben, és az olimpiai csapathoz hasonló egységes gárdát alkotnánk" - álla a MOB honlapján.

A szemtengelyferdülés sem hátráltatta

Székely az 1956-os csapatban is helyet kapott, és hatnapos utazás, valamint a sok edzéskihagyás ellenére is a második helyen végzett. A világklasszis úszónőt szemtengelyferdülése zavarta a sportolásban, de kiváló eredményeiben ez sem hátráltatta. Szemműtétre Londonba szeretett volna kiutazni, ezt azonban a rendszer nem engedélyezte.