Helikopterrel mentették ki a sérült vitorlázókat

2006.12.27. 12:54
Több hajó is feladni kényszerült a 62. Sydney-Hobart vitorlásversenyt a rossz időjárás miatt. A viharos szél hét hajóban is kárt tett, legrosszabbul a végső sikerre is esélyesnek tartott Maximus tagjai jártak, akiket helikopterrel kellett kórházba szállítani.

A Maximus legénységének három tagját helikopterrel kellett kimenteni a süllyedő hajóról a 62. Sydney-Hobart vitorlásversenyen. A kimentett hajósokat súlyos sérülésekkel szállították a canberrai kórházba.

Összesen hét hajó adta fel a versenyt

Az ausztrál egység, amely a rajt után tagja volt a vezető hármasnak, az éjszaka folyamán került bajba, amikor a 30 csomós (55,59 km/óra) szélben eltört az árboc. A mentőegység tájékoztatása szerint a három szerencsétlenül járt vitorlázó mellkasi, medence- és hátsérüléseket szenvedett.


A Maximuson kívül további hat egység adta fel a viadalt, köztük a földkerülő Volvo Ocean Race győztese, az ABN Amro és az 1968-as Sydney-Hobart bajnoka, a Koomooloo. Előbbi szintén árboctörést szenvedett, míg utóbbi annyira megsérült, hogy a rajt után 60 tengeri mérfölddel elsüllyedt.

A Maximusnak nagy csalódás a verseny

A végső győzelemre is esélyesnek tartott Maximus tulajdonosa, Charles St. Clair Brown, egyébként már a verseny előtt csalódott volt, mert - amint mondta - csúcsdöntésre tervezték a vitorlást, márpedig erre, az időjárási előrejelzések alapján ezúttal nem lesz esélye.

A versenyben jelenleg két ausztrál egység, a címvédő és első számú esélyes Wild Oats, illetve a Skandia vezet mintegy 25 tengeri mérfölddel megelőzve a harmadik Ichi Bant. A tavalyi 85 induló után, idén 78 vitorlás vágott neki a 630 tengeri mérföldes viadalnak.

Előre tudták, hogy rossz idő lesz


Tavaly a Wild Oats 1 nap 18 óra 40 perc és 10 másodperc alatt teljesítette a távot, s azzal új rekordot állított fel. Ezúttal nem lehet számítani rekordidőre, a meteorológiai előrejelzések alapján ugyanis már előre lehetett tudni, kedvezőtlen időjárás vár a résztvevőkre.