- hirdetés

Éremtábla
Érmek        
1. GER 11 12 6 29
2. USA 9 9 7 25
3. AUT 9 7 7 23
4. RUS 8 6 8 22
5. CAN 7 10 7 24
Összes érem »
Férfi jégkorong
Döntő
SWE - FIN 3-2
3. helyért
CZE - RUS 3-0
Elődöntő
FIN - RUS 4-0
SWE - CZE 7-3
Negyeddöntő
FIN - USA 4-3
RUS - CAN 2-0
SVK - CZE 1-3
SUI - SWE 2-6
A csoport
1. Finnország 10
2. Kanada 6
3. Svájc 6
4. Csehország 4
5. Olaszország 2
6. Németország 2
B csoport
1. Szlovákia 10
2. Oroszország 8
3. Svédország 6
4. Egyesült Államok 3
5. Kazahsztán 2
6. Lettország 1
Összes eredmény »

Eddig a finnek a legjobbak, de ez semmit nem jelent

Két csapat hibátlan az olimpiai jégkorong-tornán

2006. 02. 20., 14:56 | Frissítve: 2006. február 20., hétfő 17:05

A torinói téli olimpia jégkorongtornája eddig több meglepetést szolgáltatott, a csoportokban jelenleg nagy az összevisszaság. Finnország mellett Szlovákia is veretlen, nagy pofonokat kapott a címvédő Kanada, de az igazi izgalom majd szerdától, az egyenes kieséses szakaszban következik.

Az első nap úgy indult, semmi rendkívüli nem történik az olimpiai jégkorongtornán. Az esélyesek - Svédország, Kanada, Finnország - könnyedén, egyaránt öt góllal verték riválisukat - Kazahsztánt, Olaszországot és Svájcot. A csehek is könnyedén léptek túl a németeken, ugyanez azonban nem sikerült az oroszoknak a szlovákokkal (3-5) szemben.

#alt#
A hangulat kiváló: svéd szurkoló lett drukkerlányokkal (fotó: epa)

Az első két harmad és a harmadik játékrész jelentős részében még döntetlen volt, de az utolsó három percben Gaborik duplájával nyertek a szlovákok. Ennél is nagyobb meglepetés volt az amerikaiak pontvesztése a lettek ellen, a baltiak végig partiban voltak nevesebb ellenfelükkel.

Eddig Svájc a legnagyobb meglepetés

A folytatás még nagyobb meglepetéseket tartogatott, elég csak a svájciak "menetelésére" gondolni, akik előbb a nyolc (Csehország - 3-2), majd a négy évvel korábbi (Kanada - 2-0) győztest is megverték. Ugyanakkor az első napon vereséget szenvedő oroszok kiütötték a svédeket (5-0), míg a szlovákok az oroszok után az amerikaiakat is megverték (2-1).

A "nagyok" közül csak a finnek és a szlovákok hibátlanok, előbbiek megverték a cseheket és Kanadát is, míg a szlovákok számára már "csak" a svédek vannak hátra, az USA és az oroszok már behódoltak nekik.

A meglepetések ellenére, az utolsó csoportkör előtt már mindkét csoportban eldőlt a továbbjutás, a kérdés már csak az, hányadik helyen mennek tovább az adott csapatok.

A finnek már csoportelsők

#alt#
A szlovák kapus, Karol Krizan védés közben (fotó: epa)

Az A-csoportban a finnek már biztos csoportelsők, míg a második helyre jó esélyük van a svájciaknak, akik az utolsó fortdulóban a csoport talán leggyengébbje ellen, Olaszország ellen lépnek jégre. A harmadik helyért Kanada és Csehország lép játszik, éppen egymás ellen.

A másik csoportban még nem dőlt el az első hely kérdése, a szlovákokat még megelőzhetik a svédek, vagy az oroszok. A negyedik helyen az amerikaiak végeznek, ha csak egy vereséggel nem lesz rosszabb a gólkülönbségük, mint a -15-tel álló letteké.

Összejöhet a cseh-szlovák párharc

Ha marad a jelenlegi sorrend (ehhez a B-csoportban szlovákoknak egy döntetlenre van szükségük Svédország ellen), úgy a negyeddöntőben a hibátlan finnek a gyengélkedő amerikaiakkal találkoznak, az eddigi legnagyobb meglepetést szolgáltató svájciakra a svédek várnak. Ugyancsak nagy csatát ígér az esetleges Kanada-Oroszország találkozó, de a legpikánsabbnak a cseh-szlovák összecsapás ígérkezik.

A csoportok állásai

Az A csoport állása:
1. Finnország 8 pont, 2. Svájc 5, 3. Kanada 4, 4. Csehország 4, 5. Németország 2, 6. Olaszország 1

Az utolsó forduló párosítása:
Svájc-Olaszország
Finnország-Németország
Kanada-Csehország

A B csoport állása:
1. Szlovákia 8, 2. Oroszország 6, 3. Svédország 6, 4. Egyesült Államok 3, 5. Lettország 1, 6. Kazahsztán 0

Az utolsó forduló párosítása:
Lettország-Kazahsztán
Svédország-Szlovákia
Egyesült Államok-Oroszország

N;
hirdetés
hirdetés
hirdetés