- hirdetés

Éremtábla
Érmek        
1. GER 11 12 6 29
2. USA 9 9 7 25
3. AUT 9 7 7 23
4. RUS 8 6 8 22
5. CAN 7 10 7 24
Összes érem »
Férfi jégkorong
Döntő
SWE - FIN 3-2
3. helyért
CZE - RUS 3-0
Elődöntő
FIN - RUS 4-0
SWE - CZE 7-3
Negyeddöntő
FIN - USA 4-3
RUS - CAN 2-0
SVK - CZE 1-3
SUI - SWE 2-6
A csoport
1. Finnország 10
2. Kanada 6
3. Svájc 6
4. Csehország 4
5. Olaszország 2
6. Németország 2
B csoport
1. Szlovákia 10
2. Oroszország 8
3. Svédország 6
4. Egyesült Államok 3
5. Kazahsztán 2
6. Lettország 1
Összes eredmény »

'A torkomban vert a szívem, nehogy kizárjanak'

2006. 02. 20., 09:00 | Frissítve: 2006. február 20., hétfő 10:03

Az élete legjobb eredményét elérő, olimpiai negyedik helyezést szerző Huszár Erika örül, hogy három éve visszatért a rövidpályás gyorskorcsolyázásba. A szombati verseny előtt nem izgult, lazán vette, és szerinte sikerének ez a legfőbb titka. Sajnálja, hogy ikerbátyja már nem láthatta a helyszínen a futását, de a családja hangja minden futam előtt elért hozzá. Nem tagadja, szerencsés volt, ám nem kis nehézséget okozott neki, hogy tudatosan visszafogja magát a futamokban.

"Sokan mondják nekem, ha nem hagytam volna ki három évet, akkor most milyen jó lennék, még előrébb is juthattam volna. Én viszont azt mondom, szükség volt a kihagyásra, úgy lett teljes az életem, különben most nem tartanék itt" - utalt vissza a múltra a huszonkét éves Huszár Erika, aki a rövidpályás gyorskorcsolyázók ezerötszáz méteres távján legjobb európaiként a negyedik helyezést szerezte meg a torinói téli olimpián.

Görkorcsolyában Európa-bajnok volt

#alt#
Huszár Erika (fotó: Index)

A jászberényi versenyző úgy véli, azért volt szükség a hároméves pihenőre, mert így nem maradt ki semmi az életéből, ott volt szalagavatóján, az osztálytársaival érettségizett, míg ha 2000-ben az élsportot választja, akkor a számára fontos eseményeket biztosan ki kellett volna hagynia az örökös edzőtáborok miatt. 2003-ban aztán visszatért, és akkor szakított a gyorsasági görkorcsolyázással is, amelyikben junior Európa-bajnoki címet szerzett. 2003-tól már csak a téli korcsolyázásra, egyszersmind az olimpiára koncentrál.

Huszár szerdán nagyon csalódott volt, mert nem jutott tovább az ötszáz méteres előfutamból, pedig kedvenc távjának a legrövidebbet tartja. "Nincs jobb szó rá, túlizgultam, görcsös lettem. Csak a megfelelés lebegett a szemem előtt. Szombatra viszont kiengedtem, felszabadultam, és örök tanulságként megmaradhat: lazán kell venni, különben nem megy. A döntő előtt sem voltam feszült" - ismerte el az Indexnek a huszonkét éves, a kertészeti egyetemet elhagyó, rekreációs sportmenedzsernek készülő versenyző.

"Ügyes legyél" - kiabálta a családja

Elárulta, a családja jelenléte is igen nyugtatólag hatott rá, csak azt sajnálja, hogy ikerbátyja már nem láthatta kiváló futásait, mert szombat délután vissza kellett utaznia Londonba. "A másik két testvérem, és a szüleim viszont mindhárom futam előtt bekiabálták nekem, hogy ügyes legyek, és az ő hangjuk mindig elért hozzám" - avatott be sikerének titkaiba.

Az Európa-bajnoki negyedik őszintén elismerte, hogy nagy szerencséje volt, és hogy a gondviselés a tenyerén hordozta szombat este, "de ez egy ilyen sportág".

Éjszaka is zakatolt, alig tudott aludni

Úgy érzi, mázlista volt, hiszen az első futama után rettegett attól, hogy kizárhatják, mert kétségtelenül hozzáért a kínai ellenfeléhez. "A torkomban vert a szívem, csak nehogy lássanak valami szándékosat a bírók és kizárjanak. Már csak az hiányzott volna sebzett lelkemnek. Nem volt lelkiismeret-fordulásom, mert nem löktem, de már sokszor előfordult, hogy akkor is véget ért valakinek a versenyt, ha éppen semmit sem tett. Most nem így lett" - magyarázta.

A következő futamban egy kizárás után a másodikról a harmadikra lépett előre, a döntőben pedig két versenyzőt diszkvalifikáltak előle. "Boldog voltam, hogy megelőztem a kanadai világbajnok Overlandot, mindenképpen pontot akartam szerezni, az csak a padon vetkőzve tudatosult bennem, hogy negyedik lettem. Nem akármilyen érzés volt. Éjszaka alig tudtam aludni, pedig nagyon fáradt voltam, de folyamatosan zakatoltak előttem a történtek, megelevenültek a képek, és most már kezdem felfogni, hogy a negyedik hely az enyém lett" - összegezte érzéseit.

Szurkol a társainak, csak úgy lesz teljes a boldogsága

A taktikáról szólva kifejtette: nem volt könnyű visszatartania magát, szívesen ment volna előre, de erőt vett magán, fegyelmezetten kivárásra játszott, és a számításai maximálisan beváltak.

"Vesztettem már amiatt, hogy a szívem és a vérem vitt előre, aztán elfáradtam a végére, vagy bukásba keveredtem. Most minden összejött. Most már csak az hiányzik a boldogságomhoz, hogy szobatársam, Darázs Rózsa is jól menjen az ezres távon, valamint Darázs Péternek is legyen szerencséje ötszázon" - vallotta be a világranglistán - ötszáz méteren - nyolcadik sportoló.

Megoldódnak-e a gondjai?

A sikerért járó ötmillió forintot még nem tudja, mire költi - ezer dollárt már a ranglistás helyezésével is keresett idén -, egyelőre még távoli számára. Azt azonban reméli, hogy a sikeres szerepléssel még többen választják a sportágat, illetve, hogy hamarosan megoldódhatnak jéggondjaik. Az egész évben ugyanis nem tudnak itthon edzeni, folyamatosan jégen lenni.

N;
hirdetés
hirdetés
hirdetés