- hirdetés

Éremtábla
Érmek        
1. GER 11 12 6 29
2. USA 9 9 7 25
3. AUT 9 7 7 23
4. RUS 8 6 8 22
5. CAN 7 10 7 24
Összes érem »
Férfi jégkorong
Döntő
SWE - FIN 3-2
3. helyért
CZE - RUS 3-0
Elődöntő
FIN - RUS 4-0
SWE - CZE 7-3
Negyeddöntő
FIN - USA 4-3
RUS - CAN 2-0
SVK - CZE 1-3
SUI - SWE 2-6
A csoport
1. Finnország 10
2. Kanada 6
3. Svájc 6
4. Csehország 4
5. Olaszország 2
6. Németország 2
B csoport
1. Szlovákia 10
2. Oroszország 8
3. Svédország 6
4. Egyesült Államok 3
5. Kazahsztán 2
6. Lettország 1
Összes eredmény »

Először nyert színes bőrű amerikai, egy tized döntött a síugrásban

2006. 02. 18., 23:07 | Frissítve: 2006. február 18., szombat 23:33

A torinói téli olimpia szombati játéknapján a legtöbb, kilenc aranyérem talált gazdára, a norvégok sífutásban továbbra is betliztek, az ötszörös biatlonbajnok, Björndalen kipukkadt az utolsó száz méterre, így újabb ezüsttel gazdagodott. Az amerikaiak történelmi aranyat nyertek, hiszen színes bőrű férfi sportoló még soha nem lett első téli olimpián. Kofler a nagysáncon hiába ugrott fél méterrel jobbat csapattársánál, Morgensternnél, csak az ezüst került a nyakába. Az alpesi sízőknél az olimpiák két legeredményesebb sportolója, a norvég Aamodt és a horvát Kostelic negyedik aranyérmét könyvelhette el. Dél-Korea uralta a rövidpályás gyorskorcsolyát, Huszár Erika negyedik lett. Összefoglaló.

Sífutásban az első váltóversenyt szombaton rendezték meg, és a hölgyeké volt az elsőbbség. Előzetesen a norvégoktól várta mindenki, hogy megtörik a rossz sorozatukat, hiszen eddig még nem nyertek aranyat Torinóban. A váltó hajráembere, Marit Björgen azonban nem bírta az iramot, leszakadt a vezető négyestől, így megint nagy kudarcban volt része az északi országnak.

Björndalen elkészült erejével

Az oroszok ugyanakkor remekül hajráztak, féltávnál még csak a hatodik helyen álltak, második emberüknek látványosan nem ízlett a klasszikus stílus. Csepalova és Medvegyeva viszont ellenállhatatlan volt. Második helyre a németek, a harmadikra a hazaiak értek oda.

Biatlonban - mindkét nemnek az üldözőversenyt rendezték meg - sem volt jó napjuk a norvégoknak, még akkor sem, ha Ole-Einar Björndalen a tizenkettedik helyről indulva egy kilométerrel a cél előtt átvette a vezetést.

Wilhelm nagyon koncentrált, simán nyert

A befutóra, az utolsó száz méterre azonban nagyon elfáradt, a francia Vincent Defrasne ezt kihasználva valósággal állva hagyta. Björndalennek így nem lett meg hatodik olimpiai aranyérme.

A nőknél a német Kati Wilhelm most sokkal jobban összepontosított a lövészetre, mint az eddigi két futásakor, és ennek meg is lett az eredménye, több mint egy másodperccel nyert. Wilhelm a hetedik helyről vághatott neki a távnak, de már az első lövészet előtt átvette a vezetést, utána pedig könnyen növelte előnyét.

Aamodt örömet szerzett a norvégoknak

Az alpesi sízőknél a sorozatos halasztás után a férfi és a női szakágban az olimpiák tekintetében a két legeredményesebb versenyző nyert, mindketten negyedik aranyukat gyűjtötték be.

A norvég Kjetil-André Aamodt 1992-es győzelme után tizennégy évvel ismét olimpiai bajnok lett. Olyan bravúrra még senkisem volt képes, hogy első győzelme utáni ötödik olimpiáján is nyerni tudjon, igaz ehhez kellett az új időszámítás bevetése, és hogy egyszer csak két évet kellett várni a téli ötkarikás játékokra.

Kostelic csillogott, Miller égett

Aamodt a kombinációban is címvédő volt, de azt a számot - mint később kiderült: helyesen - kihagyta, a lesiklásban ugyanis térdszalag-húzódást szenvedett, és most is fájós térddel állt rajthoz. Az amerikai Bode Miller újra kiesett, egy kaput csúnyán telibetalált, így a nagy favoritnak harmadik nekifutásra sem sikerült aranyat nyernie.

A horvát Janica Kostelic sem volt egészséges, két napja még lázas volt, szívproblémákra panaszkodott, így neki alighanem kifejezetten jól jött, hogy nem ugyanazon a napon bonyolították le a kombináció két számát. A szombati lesiklásra negyvenhat százados hátrányt szedett össze a műlesiklásban, de remek sízése után gond nélkül az élre ugrott. Még Torinóban megnyerheti ötödik aranyérmét.

Ahonen nagyon messze volt az érmektől

Gyorskorcsolyában történelmi amerikai siker született, hiszen Shani Davis az első színesbőrű férfi, aki országának a téli játékokon aranyérmet szerzett. (Salt Lake Cityben a bobcsapat női tagja volt afrikai származású.) Davis ezer méteren több mint két tizeddel verte az ötszázon a leggyorsabb Cheeket.

A legkiélezettebb küzdelmet a síugró nagysáncverseny hozta, amelyiken bebizonyosodott, akármekkora sztár és kimagasló tudású a finn Janne Ahonen, olimpiai bajnoki címet egyéniben nem tud nyerni. Az első ugrását elrontotta, a második sorozatban már javított, de nagyon messze volt az érmes helyektől, kilencedikként zárt.

A kölyökképű osztrák nyert

A győzelmet végül egy tizedpont különbséggel a húszéves osztrák Morgentern szerezte meg honfitársa, Andres Kofler előtt. Kofler utoljára azzal a tudattal ugorhatott, hogy a száznegyvenes vonal környékén kell landolnia, mivel Morgenstern ennyire repült.

Kofler az első sorozatban egy méterrel felülmúlta kölyökképű csapattársát, a másodikban mindössze fél méterrel maradt el tőle, de a talajfogása nem volt tökéletes, és ez a testtartás az összesített első helyébe került. Riválisa jobb pontszámokat kapott, és egy tizeddel nyert.

Huszár Erika taktikus, szabályos, érett

A rövidpályás gyorskorcsolyában két dél-koreai siker született, de ami ennél sokkal lényegesebb magyar szempontból, Huszár Erika negyedik lett, így Knoch Viktor ötödik helye után ő a második magyar pontszerző. Huszár három futamából valamennyi alkalommal kizártak valakit, így ő is szerencsével szerezte meg pozícióját, de az érdemeiből ez semmit sem von le, mert taktikusan, szabályosan és éretten versenyzett. Magyarországnak 1948-ban volt utoljára két pontszerzője.

N;
hirdetés
hirdetés
hirdetés