- hirdetés

Éremtábla
Érmek        
1. GER 11 12 6 29
2. USA 9 9 7 25
3. AUT 9 7 7 23
4. RUS 8 6 8 22
5. CAN 7 10 7 24
Összes érem »
Férfi jégkorong
Döntő
SWE - FIN 3-2
3. helyért
CZE - RUS 3-0
Elődöntő
FIN - RUS 4-0
SWE - CZE 7-3
Negyeddöntő
FIN - USA 4-3
RUS - CAN 2-0
SVK - CZE 1-3
SUI - SWE 2-6
A csoport
1. Finnország 10
2. Kanada 6
3. Svájc 6
4. Csehország 4
5. Olaszország 2
6. Németország 2
B csoport
1. Szlovákia 10
2. Oroszország 8
3. Svédország 6
4. Egyesült Államok 3
5. Kazahsztán 2
6. Lettország 1
Összes eredmény »

A botrányok, Björndalen és Kostelic olimpiája

2002 - Salt Lake City

2006. 02. 09., 14:41 | Frissítve: 2006. február 10., péntek 13:58

Az amerikai Salt Lake City olimpiai karrierje vesztegetési botránnyal indult, részrehajlással folytatódott, végül doppinggal fejeződött be. Utóbbi kettőről a város a legcsekélyebb mértékben sem tehet, de a nagy teljesítmények mellett ezt is rendszeresen megemlítik majd. A norvég Björndalen volt az olimpia hőse a férfiaknál, a nőknél pedig a horvát alpesi síző Janica Kostelic.

Éremtáblázat
1. Norvégia 13 5 7
2. Németország 12 16 8
3. USA 10 13 11
4. Kanada 7 3 7
5. Oroszország 5 4 4
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) legnagyobb vesztegetési botránya után rendezési joghoz jutó amerikai Salt Lake City végül kiválóan megrendezte az olimpiát. Legalábbis a NOB egy évvel korábban leköszönt elnöke, a spanyol Juan Antonio Samaranch szerint, aki a mormon városban érezte legjobban magát. Pihenni és szórakozni is tudott.

 

Négy aranyat vette el dopping miatt

Sokkal kényelmetlenebb helyzetbe került viszont a németből spanyollá lett Johann Mühlegg, aki hős lehetett volna, hiszen három aranyérmet nyert sífutásban, még a király figyelmét is felkeltette teljesítményével.

Hogy aztán a zárónapon szerzett első helyétől még aznap megfosztsák, a másik kettőt pedig visszamenőleg vegyék el tőle. Nagy kérdés, ha nem akar háromszoros bajnok lenni, akkor is fennakadt volna-e a doppingvizsgálaton, vagy jelenleg is őt ünnepelnék választott hazájában. Az orosz sífutónők közül is elcsíptek kettőt - Olga Danyilovát és Larissza Lazutyinát -, így kizárásuk után a kanadai Beckie Scott nyerhetett.

Királyi pár: Janica Kostelic, Ole-Einar Björndalen

Mühlegg diszkvalifikálása után a norvégok két aranyérmet is nyertek, mert a spanyol mögött Estil és Alsgaard holtversenyben lett második. A norvégok két aranyéremmel az összesített éremtáblázat élére ugrottak.

Az olimpia kimagasló egyéniségét is az északi állam adta, hiszen a sílövő Ole-Einar Björndalen négy aranyat nyert, és csak azért annyit, mert több versenyszámot nem rendeztek.

Az alpesi sízőknél is született egy nemzeti hős, mert a horvát Janica Kostelic három aranyérme mellett egy ezüstöt is hazavihetett. A norvég Kjetil-André Aamodt hosszú és sikeres pályafutására feltette a koronát, hiszen kétszeres olimpiai bajnok lett. A sikereket az előző két olimpián várták tőle, ám akkor rendre legyőzte valaki.

Aranyat kapott a kanadai páros is

Még egy fajsúlyos botrány borzolta a kedélyeket, hiszen bebizonyosodott, hogy az orosz páros: Jelena Berezsnaja és Anton Sziharulidze csak a bírók jóindulatának köszönhetően nyertek, a kanadaiak - Jamie Sale és David Pelletier - pedig így szorultak a dobogó második fokára. Hosszas huzavona, óvások után végül mindkét páros aranyérmet szerzett.

A síugrás sztárja a svájci Simon Amman volt, aki mindkét sáncon a legjobbnak bizonyult. Amman azóta egyetlen nemzetközi versenyen sem hallatott magától. Az ausztrál Steven Bradbury hasonló meglepetést okozott a rövidpályás gyorskorcsolyában, miután a menők elestek előtte, ő pedig a bukottakat kikerülve az élen haladt át a célvonalon.

Jégkorongban a kanadaiak a férfiaknál és a nőknél is nyertek.

N;
hirdetés
hirdetés
hirdetés