- hirdetés

Éremtábla
Érmek        
1. GER 11 12 6 29
2. USA 9 9 7 25
3. AUT 9 7 7 23
4. RUS 8 6 8 22
5. CAN 7 10 7 24
Összes érem »
Férfi jégkorong
Döntő
SWE - FIN 3-2
3. helyért
CZE - RUS 3-0
Elődöntő
FIN - RUS 4-0
SWE - CZE 7-3
Negyeddöntő
FIN - USA 4-3
RUS - CAN 2-0
SVK - CZE 1-3
SUI - SWE 2-6
A csoport
1. Finnország 10
2. Kanada 6
3. Svájc 6
4. Csehország 4
5. Olaszország 2
6. Németország 2
B csoport
1. Szlovákia 10
2. Oroszország 8
3. Svédország 6
4. Egyesült Államok 3
5. Kazahsztán 2
6. Lettország 1
Összes eredmény »

Egyszercsak szembejött Katarina Witt

2006. 02. 23., 13:00 | Frissítve: 2006. február 23., csütörtök 13:39

A keletnémet Katarina Witt talán minden idők egyik legszebb, legjobb műkorcsolyázója szakkommentátorként van jelen a torinói téli olimpián. Alig vált néhány szót bárkivel, mégis mindenkit letaglóz a jelenléte, bár szemöldöke Kiszel Tündét idézi. Az is kiderült, hogy a "jeges cirkusz" egyik szép eleme, hogy a lányok lenge öltözetben melegítenek.

A világ jó néhány pontján a téli olimpia műkorcsolya versenyeit többen várják, mint a jégkorongot, Torinóban is hatalmas tombolás fogadta már a rövidprogramban jégre lépőket, főként a nőket.

Amerikai orosz zenére táncolva


Katarina Witt
fotó: Borsik Richárd/Mobilpress

A "jeges cirkusz" szemlátomást más közönségréteget vonz, mint a hoki, itt nem nagyon fogy a sör, a sznobizmus érezhető, hiszen azzal mégiscsak más eldicsekedni a lépcsőházban, hogy láttam korcsolyázni az amerikai Sasha Cohent orosz zenére, minthogy az oroszok legyőzték az amerikaiakat, és közben olasz zene szólt.

Maga a jégpálya is olyan, mintha egy színpad lenne, nem szokás a lelátón telefonálgatni, miközben valamelyik versenyző bemutatja a gyakorlatát. A csarnokban a bejárati ajtókat felváltották a függönyök, nehogy a becsapódás bárkit is megzavarjon.

Giccsparádé

A leggiccsesebb jelenetek is rendre itt játszódnak, hiszen nem ritkán nyolc-tíz plüssmackó repül a jégre, egymást felülmúlva versenyeznek a drukkerek, ki tudja jobban meglepni kedvencét.

A japán Ando például fagyasztott szusit kapott, de játékautó is landolt már a jégen, leporolva a port az egyik legviccesebb középiskolás élményről, amikor a nagymama rikító rózsás ágyneműgarnitúrát tesz a kisunoka vállára a virágcsokrok mellé.

Nem analfabéta közönség

A közönség amúgy nem teljesen analfabéta, mert néha a tudósítónak fel sem tűnik, milyen kevés valakinek a pontszáma, a nézők azonnal jeleznek, fütyülnek, hangosan felháborodnak. Ők sokkal inkább különbséget képesek tenni a szép mozdulatok között a csodálatos javára.

Jómagam mégis becsapva éreztem magam, mert szembesültem vele, hogy nem kell megtanulni az ugrásokat, azt, hogyha valaki külső ívről ugrik el, és ugyanarra a lábára, de annak a külső ívére érkezik, akkor mit is csinált a levegőben, milyen elemet hajtott végre.

Kiábrándulás

Valaha, a nyolcvanas évek végén Gyulai István riportert tévedhetetlennek hittem, erre itt a kiábrándulás, mindent leírnak előre, tanulást nem is igazán igényel a szakértés, vagy az írás.

A sportágba vetett hitemet viszont helyreállította, hogy a sajtópáholy mögötti folyosón melegítenek a korcsolyázók, és férfi szemnek üdítő látvány néhány állóspárgát látni másodperceken belül lenge öltözékben.

Hackl ölében ült a forgatáson

Az igazi látványosságot azonban nem ez, hanem Katarina Witt feltűnése jelentette. Kék blézerben, hozzá egy koptatott farmerben jött, a levegő pedig beszorult a sajtóközpont folyosóján, méltóságot sugárzott a járása, tekintélyt a pillantása.

Witt az egyik német televízió szakkommentátora, aki még arra is kapható volt nemrégiben, hogy a szánkóbajnok Georg Hackllel egy szánkóra üljön a kamerák előtt. Pontosabban Hackl ölébe.

A szemöldök levon az összhatásból

Kedd este senkihez sem szólt, épp szőrmebundájával törődött, hogy kifogástalanul álljon rajta, ha netán valaki leleményesen lefotózná. A megjelenése szinte tökéletes, bár meg kell állapítani, Kiszel Tündére emlékeztető "endékás" szemöldöke levon valamelyest az összképből, és a művészi hatásból.

Sokkal fontosabb, hogy kétszeres olimpiai bajnok, aki tíz évvel az első győzelme után, Lillehammerben '94-ben visszatért, tíz kilóval nehezebb volt, nem halt bele a jégen a Carmenbe, mint a calgaryi olimpián, de mindenkit rabul ejtett.

N;
hirdetés
hirdetés
hirdetés