Felnyársalt egy gerely egy francia távolugrót

2007.07.14. 12:25
Péntek 13-án eltalált egy francia távolugrót egy rosszul elhajított gerely a római Golden League (GL) viadalon. A finn Pitkämäki nagyon rossz kísérlete nyomán a gerely szektoron kívül esett le, súlyosan megsebesítve a francia Salim Sdirit. A sérült nincs életveszélyben, szombat délelőtt már ki is engedték a kórházból. Pitkämäki viszont bukott egymillió dollárt.

Tüdő- és bordasérüléseket szenvedett az ugrásra készülő, bemelegítő francia atléta, amikor a nekifutás közben megcsúszó Pitkämäki által nagyon rosszul elhajított gerely eltalálta őt. Az éppen guggoló Sdiri háttal volt a gerelyhajító szektornak, így nem vette észre a felé közelítő gerelyt, amely részben balról, részben hátulról találta el őt.

A sérült francia sportoló testébe négy centiméter mélyen hatolt a gerely, így őt azonnal kórházba szállították. Az olasz atlétikai szövetség egészségügyi szakértője, Giuseppe Fischetto szerint Sdiri végig az eszméletén volt. Azt már az első vizsgálatok után lehetett tudni, hogy nincs életveszélyben, azt azonban akkor még nem lehetett tudni, mikor hagyhatja el a kórházat. Sdirit végül szombat délelőtt engedték ki a kórházból, miután sebét öt öltéssel összevarrták.

A baleset láthatóan sokkolta a finn versenyzőt. Sokáig kétséges volt, hogy az utolsó kísérlettel egyáltalán megpróbálkozik-e. Végül nem lépett vissza, ám a legjobb dobása is több mint két méterrel elmaradt a győztes norvég Andreas Thorkildsen eredményétől. Mivel a GL-sorozat szabályai szerint az jogosult az egymillió dolláros fődíjra, aki mindegyik versenyt megnyeri, az eddig száz százalékosan teljesítő Pitkämäki most ettől is elesett.

Idén már ez a második eset, hogy egy sportolót gerely talál el. Januárban a csehek olimpiai bajnok tízpróbázóját, Roman Sebrlét találta egy eltévedt gerely. Az akkor világcsúcstartó cseh sportoló vállsérülését 11 öltéssel kellett összevarrni.