Már hat magyar arany örömteli lenne

2007.08.08. 16:31
A sikeres magyar olimpiai szereplés Pekingben a kajakosoktól, vagyis a befejező napoktól függ majd. Hogy addig ki nyerhetne? Egyelőre nem igazán látni, akár egy nagy égés is lehet jövőre, bár a hazai edzők, sportolók fanatizmusát ismerve, ettől azért nem kell tartani. Nagyobb baj, hogy tuti aranyesélyesek nem jutottak eddig ki.

Ugyan kilenc hazai sportág tervezett pekingi olimpiai aranyérmet, pillanatnyilag elképzelni is nehéz, hogyan lehet ennyi aranyat összegyűjteni, annál is inkább, mert a legutóbbi két olimpián egyaránt nyolcat nyertek a magyar sportolók.

Gyurta feltámadásában bízva

Tervezett aranyérmet az atlétika és az úszás, előbbiben nehéz nevesíteni, ki lehet, aki felállhat a dobogó tetejére, utóbbiban vélhetően az újra formába lendülő Gyurta Dánielre gondoltak. Mert az igen nagy bátorságot feltételezne, ha Cseh Lászlótól várnák a világrekordokat halmozó Michael Phelps legyőzését.

A jelenlegi állás szerint nehéz lenne tutibiztos favoritot említeni a jövő évi olimpiára, kettő valószínűleg, három ha talán akad. A Kammerer, Kucsera duó, és a női páros feltétlenül komoly aranyesélyes, de az elmúlt évek legsikeresebb sportágában sem látni, melyik egység hozhatná össze a harmadik, vagy netán a negyedik aranyat. Ugyanis ennyit vállat be a Baráth Etele vezette szövetség.

Schmitt hattal számol

Keretes szöveg.

Magyarország a '84-es bojkott után Szöulban 11 aranyérem mellett hat ezüst- és hat bronzérmet szerzett. Négy év múlva az elmúlt időszak legsikeresebb olimpiáját teljesítette az ország, tizenegy arany mellé tizenkét ezüst és hét bronz került. 1996-ban, Atlantában hét arany, négy ezüst és tíz bronz volt a mérleg. Négy év múlva és legutóbb hajszálra megegyezett a produkció: nyolc arany, hat ezüst és három bronz.
Azokkal az illúziókkal a MOB-elnök Schmitt Pál szerint is le kell számolni, hogy a közeljövőben tíz vagy nyolc aranyat nyerhetünk, sokkal reálisabb a hat első helyezés. Legalábbis szerinte.

A vívók is számolnak aranyeséllyel, erre talán a legnagyobb eséllyel a nagy öregekkel felálló - Kovács Iván, Kulcsár Krisztián, Imre Géza, Boczkó Gábor - férfi párbajtőrcsapat pályázhat. (Nekik már csak ez az egy arany hiányzik a gyűjteményükből.) Illetve a kétszeres bajnok, a címvédő szintén párbajtőröző Nagy Tímea, neki viszont már a kijutás sem egyszerű, mivel ebben a fegyvernemben csak egyéni versenyt rendeznek, és a világranglistáról lehet bekerülni az indulók közé.

Berki hiánya fájdalmas lehet

Nagy jelenleg kvótaszerző helyen áll, de itthon is igen nagy a konkurencia, és mivel három gyereket nevel, az utazási lehetőségei behatároltak, ami óhatatlanul magával hozhatja a visszacsúszást. Képességei alapján feltétlenül ott lenne a helye Pekingben, meg is védhetné a címét, mert igen jó versenyzőtípus.

A kétszeres Európa-bajnok tornász, Berki Krisztián is aranyesélyes lehetne a lólengésben, csak még neki sincs kvótája. Neki is a saját kezében a sorsa, a stuttgarti világbajnokságon kivívhatja a részvételt, ha nyer. Ha nem nyer, akkor az összetettben induló Gál Róbert harcolhatná ki neki, amennyiben ő az egyéni összetett legjobb ötven helyezettje közt végez. Vagyis: Gál jutatthatja ki Pekingbe Berkit, mivel a kvóta országra és nem névre szóló. (Végső esetben egy szabad kártyában lehetne még reménykedni.)

Meglesz az első evezésben?

Az öttusázó Vörös Zsuzsa címvédésével reálisan lehet számolni, a birkózást, illetve a cselgáncsot tekintve pedig a rutinos magyar versenyzők - Virág Lajos, Braun Ákos, Hadfi Dániel -, ha jó napot fognak ki, akkor sebezhetetlenek lehetnek. Athén meglepetésaranyát is birkózó, Majoros István szerezte.

Nézzen esélyeseket

Az evezésben az első olimpiától várt aranyat szerezheti meg a Varga Tamás, Hirling Zsolt páros, akik 2005-ben világbajnokok lettek, tavaly ellenben nem versenyeztek, a formájukról az idei müncheni világbajnokság adhat valós képet.

A pólósok mindig favoritok

Az elmúlt évek döntőit rendre elveszítő magyar vízilabda-válogatott továbbra is esélyes, jóllehet nem tette azt, amit Athén előtt, nem jelentkezett be az aranyra egy győzelemmel. Magyar pólócsapat háromszor zsinórban még nem nyert olimpiát, ami nagy motivációs erő lehet. Kapitány sem volt még háromszoros győztes. A nőknél a kijutásért is meg kell szenvedni.

Ugyanez igaz a férfi, valamint a női kézilabda-válogatottra is, azaz egyelőre csak álom az, ami legutóbb valóság volt, négy magyar csapat részvétele.

Ennek ellenére a komplett magyar olimpiai csapat létszáma kétszáz körüli lehet - Athénban 215 magyar olimpikon volt -, mert sok olyan úszó és az atléta van, akit B szinttel lehet nevezni, és velük felduzzadhat a létszám.

Az eddigi 51 fős magyar csapat

Öttusa (3): (egy nemzet nemenként maximum két-két sportolót indíthat az olimpián) Horváth Viktor, Tibolya Péter, Balogh Gábor, Vörös Zsuzsanna
Sportlövészet (5): Sidi Péter (puska számok), Gerebics Roland (dupla trap), Tóth Anita (puska számok), Csonka Zsófia (pisztoly számok), Igaly Diána (skeet)
Vitorlázás (1): Gádorfalvi Áron (szörf, RS:X)
Vízilabda (13): férfi válogatott (13 játékos)

Olimpiai szintet teljesítők:
(Az A és B szintek teljesítése nem jelent automatikus olimpiai csapatba kerülést, a végleges olimpiai csapat kialakításának kritériumát a 2008-as szakmai programban határozzák meg.)
atlétika (13): (adott versenyszámban maximum három A szintes, vagy egy B szintes sportoló nevezhető)
A szintet elérők: Kővágó Zoltán és Máté Gábor (diszkoszvetés) Pars Krisztián (kalapácsvetés), Kálovics Anikó, Rakonczai Bea és Teveli Petra (maraton futás)
B szintet elérők: Kiss Dániel (110 m gátfutás), Czukor Zoltán (50 km gyaloglás), Kürthy Lajos (súlylökés), Olteán Csongor (gerely), Dívós Katalin (diszkosz), Molnár Krisztina (rúdugrás), Vári Edit (100 m gátfutás)

úszás (16): (adott versenyszámban maximum 2 A szintes, vagy 1 B szintes sportoló nevezhető)
A szintet elérők: Gyurta Dániel (200 m mell), Kerékjártó Tamás (200 m pillangó, 200 m vegyes), Cseh László (100 m hát, 200 m hát, 200 m pillangó, 200 m és 400 m vegyes), Kis Gergő (1500 m gyors, 400 m vegyes), Bodor Richárd (100 m mell), Boulsevicz Beatrix (200 m pillangó), Szepesi Nikolett (100 m és 200 m hát), Verrasztó Evelyn (200 m hát, 200 m vegyes), Hosszú Katinka (200 m és 400 m vegyes), Jakabos Zsuzsanna (400 m vegyes), Kovács Emese (200 m pillangó)
B szintet elérők: Cseh László (200 m gyors, 100 m pillangó), Kis Gergő (400 m gyors), Takács Krisztián (50 m és 100 m gyors), Verrasztó Evelyn (50 m, 100 m, 400 m és 800 m gyors), Kovács Ágnes (100 m mell), Bor Katalin (200 m mell), Mutina Ágnes (200 m gyors), Tompa Orsolya (100 m pillangó)