A szerbek nyerték a vízilabda Világligát

2007.08.12. 18:05
A berlini férfi vízilabda Világliga szuperdöntőjében a szerb válogatott diadalmaskodott, miután a vasárnapi döntőben 9-6-ra nyert a magyar csapat ellen. A szerbek sorozatban harmadszor nyerték meg a Világligát.

A berlini vízilabda Világliga döntőjében az elmúlt évek "hagyományainak megfelelően" a magyar és a szerb együttes csapott össze. Kiss Gergely góljával a magyar együttes szerezte meg a vezetést, majd Sapics egyenlített. Varga révén ismét nálunk volt az előny, mint később kiderült, a döntő során utoljára.

A negyed vége előtt ismét egyenlítettek a szerbek, majd a második játékrészben már ők szerezték meg a vezetést. Ezt még Kiss Gergely kiegyenlítette, de a folytatásban már csak szerb gólok születtek ebben a negyedben, zsinórban háromszor találtak be a magyar kapuba.

Borzalmas előnykihasználás

Miközben a szerbek sorra lőtték a gólokat, a magyar csapat sorra hagyta kihasználatlanul az emberelőnyöket, egymás után nyolcat. Így nem is volt meglepő, hogy a nagyszünetben, már három góllal vezetett Szerbia.

A harmadik negyedben aztán még jobban elhúzott az ellenfél, miután a mieink a folytatásban is sorra hagyták ki az előnyös helyzeteket. Így a negyed végére már négy gól is volt a különbség Sapicsék javára.

A torna all star csapata:

Alexander Tchigir (Németország), Filip Filipovic (Szerbia), KISS GERGELY, Marc Politze (Németország), BENEDEK TIBOR, Vanja Udovicic (Szerbia).

A negyedik játékrészben ugyan feljött Kemény Dénes együttese két gólra, 4-8-ról 6-8-ra de ekkor ismét egy elrontott előny, majd egy értékesített szerb ziccer eldöntötte a találkozót. Az eredmény azt jelenti, a magyar válogatott a 2004-es athéni olimpia döntője óta, képtelen volt jelentős világversenyen döntőt nyerni.

Alagútba mentünk

"A mérkőzés közepén, a második negyed közepétől a harmadik negyed végéig egy olyan alagútba mentünk be saját magunktól, hogy ez a végeredményt is eldöntötte. Küzdöttek a játékosok, de túl sok volt a bizonytalanság, ami azért furcsa, mert nagy önbizalommal és jól kezdtünk, és utána indultunk el ezen a bizonyos úton" - mondta Kemény Dénes az MTI-nek közvetlenül a döntő után.

"Nem játszottunk jól, a sok kihagyott helyzet után pedig megindult a kapkodás. A szerbek felkészültek belőlünk, de igazából az emberelőnyeink kihasználásán, a rossz lövéseinken múlott a vereség" - mondta Benedek Tibor csapatkapitány.

Az eredményhirdetéskor díjat vehetett át a torna legjobb kapusa, a német Alexander Tchigir (Németország), a legjobb góllövő, a szerb Aleksandar Sapic, valamint a legjobb játékos, a szintén szerb Vanja Udovicic.

Eredmények:

Az 1. helyért:
Szerbia-Magyarország 9-6 (2-2, 4-1, 2-1, 1-2)

a magyar góldobók: Kiss G. 2, Biros, Varga Dániel, Molnár, Benedek 1-1

A 3. helyért: Ausztrália-Németország 7-6 (1-1, 3-1, 3-1, 0-3)
Az 5. helyért: Egyesült Államok-Románia 9-6 (6-1, 1-1, 1-1, 1-3)
A 7. helyért: Kanada-Kína 12-11 (3-0, 2-1, 1-3, 1-3) - ötméteresekkel

A 2007-es, nyolccsapatos Világliga-döntő végeredménye: 1. Szerbia, 2. MAGYARORSZÁG, 3. Ausztrália, 4. Németország, 5. Egyesült Államok, 6. Románia, 7. Kanada, 8. Kína

Az első hely birtokosaként a szerb válogatott is kijutott a jövő évi olimpia vízilabdatornájára. Kína rendezőként, Magyarország a tavaszi, világbajnoki ezüstérem megszerzésével vált indulójává a pekingi ötkarikás játékoknak. Olimpiai résztvevő továbbá az idei világbajnok Horvátország, a vb-bronzérmes Spanyolország és a Pánamerikai Játékok győzteseként az Egyesült Államok.