Meggyújtották az olimpiai lángot

2008.03.24. 13:10
A tüzet egy görög színésznő gyújtotta meg Olümpiában. Később felviszik a Mount Everestre is.

Húsvéthétfőn, magyar idő szerint 10:45 órakor meggyújtották az olimpiai lángot Olümpiában. Ezúttal is, mint hagyományosan az antik játékok helyszínéről indult útjára a fáklya. A ceremóniát egy Tibet szabadságáért tüntető férfi zavarta meg.

Három letartóztatás

A tüzet ünnepélyes előadás keretében Maria Nafpliotu görög színésznő gyújtotta meg egy parabolatükör segítségével a Héra templom előtt. A váltó első futója a 2004-ben Athénban tekvondóban ezüstérmes Alekszandrosz Nikolaidisz volt. Az út során csaknem 22 ezer lángvivő jut szerephez.

Alekszandrosz Nikolaidisz megkezdi futását az olimpiai lánggal (fotó: AFP)

"Reményemet fejezem ki, hogy ezt a szimbólumot mindenki elismeri majd, és a láng megfelelő körülmények között haladhat, bárhol is jár. A játékoknak békés környezetben kell zajlaniuk" - mondta Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke.

A ceremóniát egy Tibet szabadságáért tüntető férfi zavarta meg, aki Liu Csi (Liu Qi), a pekingi játékok szervezőbizottsága (BOCOG) elnökének beszéde alatt jelent meg a szónok háta mögött kiabálva, a rendőrök azonnal közbeléptek, s elvezették a 48 éves tibetit.

Az ünnepségen összesen három embert vettek őrizetbe, és további 25 tüntető akart bejutni a lánggyújtás helyszínére, őket azonban már korábban feltartóztatták. A görög rádió szerint egy tiltakozót Olümpiában állítottak elő, amikor angolul Kína ellenes jelszavakat kiabált.

Felviszik a Mount Everestre is

A fáklya hét nap alatt 1528 kilométert tesz meg az ókori játékok földjén, majd március 30-án veszi át Athénban a pekingi olimpia szervezőbizottságának (BOCOG) képviselője. A lángot másnap fogadják a kínai fővárosban, ahonnan Kazahsztánba kerül. A körút április 2-án Almatiban kezdődik, aztán érinti Isztambult (április 4.), Szentpétervárt (április 5.), Londont (április 6.) és Párizst (április 7.).

A játékok szimbólumát a tervek szerint májusban viszik fel a világ legmagasabb, 8848 méteres csúcsára, a Mount Everestre - a pontos dátumot az időjárási viszonyokhoz igazítják -, majd a fáklya július 20-án érkezik Lhászába, Tibet fővárosába. Május 3-án ér kínai területre, ahol 96 nap alatt 40 ezer kilométert tesz meg.

A láng 130 napos, öt kontinensen áthaladó útja során, 137 ezer kilométer után érkezik meg a végállomásra, a pekingi Nemzeti Stadionba.

A 25 centiméter magas fáklyát úgy tervezték, hogy óránkénti 117 kilométer/óra erejű széllökéseknek és 50 milliméternyi esőnek is ellenálljon. Hagyományos "üzemanyaga" propán-bután gázkeverékből áll, amely káros anyagoktól mentes, és fényes sárga lángot biztosít.