Az olimpiai láng előtt próbálta felgyújtani magát egy férfi

2008.04.27. 12:49
A szöuli staféta kezdete előtt egy férfi megpróbálta felgyújtani magát, tiltakozásul a Kínába menekült észak-koreaiakkal szembeni bánásmód miatt.

Tüntetések és dulakodások kísérték vasárnap az olimpiai fáklya váltófutásának dél-koreai szakaszát.

A jelentős létszámfölényben lévő Kína-barát tüntetők, köztük számos Dél-Koreában tanuló diák, vizes palackokkal, fadarabokkal és kövekkel dobálták meg a nyári olimpia pekingi helyszíne, az emberi jogok kínai helyzete és a Kínába szökött észak-koreaiak megalázó életkörülményei ellen tiltakozókat. A csetepatéban megsérült egy helyi újság fotóriportere, akit fejen talált egy elhajított kődarab. A szöuli Olimpiai park közelében kitört dulakodásnak rohamrendőrök vetettek véget, más sérülésekről és őrizetbe vételekről nem érkezett jelentés.

A váltófutás kezdete előtt egy órával egy magát észak-koreai menekültnek mondó, középkorú férfi benzinnel lelocsolta és megpróbálta felgyújtani magát, de a rendőrök még idejében lefogták - jelentette a Yonhap dél-koreai hírügynökség szemtanúkra hivatkozva. A férfi állítólag a Kínába menekült és ott - a kitoloncolás vagy bebörtönzés veszélye miatt - bujkálásra kényszerülő észak-koreaiak helyzetére akarta felhívni a figyelmet. Más források szerint azután szánta el magát elkeseredett tettére, hogy az Észak-Koreában halálra ítélt fivére megmentésére indított nyilvános kampánya nem járt sikerrel. Testvérére kémkedés vádjával szabták ki a legsúlyosabb büntetést, miután titokban találkoztak Kínában.

Közvetlenül azután, hogy a staféta elindult 24 kilométeres útjára az 1988-as szöuli nyári olimpiai játékok tiszteletére kialakított Olimpiai parkból, egy tüntető az olimpiai fáklya felé rohant és megpróbált kibontani egy transzparenst, amely az észak-koreai menekültek emberi jogainak tiszteletben tartására szólította fel Kínát. A fáklyát őrző rendőrök rögtön elhurcolták a rendbontót. A városközpontba vezető úton egy másik észak-koreai menekült is kísérletet tett a váltófutás feltartóztatására, de őrizetbe vették.

A városházáig tartó staféta biztonságára több mint 8000 rohamrendőr ügyelt a dél-koreai fővárosban, mivel többféle csoport is tüntetést jelentett be. A tiltakozásra készülők között volt egy olyan szervezet is, amely azért küzd, hogy Kína ne telepítse vissza erővel a területére érkező észak-koreai menekülteket.

Az olimpiai láng Japánból érkezett Dél-Koreába, ahonnan Észak-Koreába viszik tovább. A kommunista ország fennállása óta most először halad át az olimpiai fáklya a Koreai-félsziget északi részén. Az ottani váltófutás valószínűleg zavartalan lesz, mert a phenjani önkényuralmi rendszer nem tűr meg ellenzéket.

Az olimpiai láng világ körüli útjának több korábbi szakaszán tiltakoztak tüntetők Kína tibeti politikája ellen.