Világsztárok esélyt sem kaptak

2008.05.05. 15:17
Két magyar olimpiai bajnok, világ- és Európa-bajnokok csak tévén nézhetik, 96 nap múlva kik lesznek a pekingi olimpia legjobbjai. Már a kvalifikációs sorozatban fájó kudarcok érték a mieinket.

Közhellyé vált, hogy nehezebb kijutni az olimpiára, mint ott sikeresen szerepelni. A kétszeres bajnok, Nagy Tímea 2006-os egyéni világbajnoki győzelme után már figyelmeztetett erre, de akkor valahogy senki sem hitte el, hogy ő nem lesz, nem lehet ott.

Március közepén viszont ténnyé vált. Ugyan a Nemzetközi Vívó Szövetség francia elnöke szerette volna, ha szabad kártyát kap, de erre sem volt lehetőség, mert a jól hajrázó Mincza Ildikó elé került a ranglistán. Mivel Szász Emese eleve előtte volt, és mivel egy országból csak két versenyzőt lehet nevezni, Nagy esélyt sem kapott a címvédésre.

A birkózó Majoros István sem védi meg címét, pedig sokáig kacérkodott a gondolattal. Az olimpiai arany után még úgy nyilatkozott, akár Londonig is kitarthat, a 2005-ös hazai vb-n a harmadik helyen végzett. Utána viszont sérülések kínozták, megpróbálkozott a K1-gyel is, mert megélhetését helyezte előtérbe. Az eheti kvalifikációs versenyen még lenne esély az indulást kiharcolni, ő viszont már nem lesz ott, éppen sörözőjével törődik.

Birkózásban lesz még egy nagy hiányzó, a szabadfogásban Európa-bajnok Ritter Árpád nem jutott ki negyedik olimpiájára vasárnap, talán súlycsoportváltása sem hozta meg az eredményt. Pályafutása tehát egy elveszített bronzmeccsel zárult le, amit ha megnyer, most Pekingre készülhetne, így a civil életre.

Braun Ákos 2005-ben olyan bravúrt mutatott be, amit magyar dzsúdós előtte még soha: egy évben világ- és Európa-bajnoki címet szerzett. Azóta viszont nem találta önmagát, és ugyan az áprilisi Európa-bajnokságon a harmadik helyig jutott, ez kevés volt, csak a győzelem jelentett volna kvótát, mert az előtte zajló Világkupákon nem volt eredményes. Így Athéntól és Pekingtől is hajszál választotta el, és keserűen mondhatja magáról: kétszeres majdnem olimpikon.

Talán még ennél is fájóbb, hogy Berki Krisztián nem mutathatja be gyakorlatát Pekingben. Részint, mert a lólengésben szerzett Európa-bajnoki arany, valamint a vb-második hely nem elégséges. Részint, mert olyan katari versenyző kapott szabad kártyát, akinek már a nyolcas döntő is távoli bármelyik szeren. Berki így legfeljebb Londonban küzdhet, bár ha a magyar torna jelenlegi állapotát nézzük, csak önmagára számíthat, arra aligha, hogy egy erős csapat megszerzi a részvételi jogot.

Az Athénban ezüstérmes súlyemelő Krutzler Eszter visszavonult gyereke születése után, a szakág eközben eltűnt. Négy éve még három magyar indult, és negyediknél egyik sem lett rosszabb, ezúttal egy sem jutott ki.

Kajak-kenuban még csak most kezdődnek a válogatók, egyelőre még minden találgatás, de könnyen előfordulhat, hogy olimpiai bajnokok csak tévén izgulhatnak majd augusztus huszadika környékén.