Mindjárt kezdődik az első szellemi olimpia

2008.10.02. 10:36
Október 3. és 18. között rendezik Pekingben, a nyári olimpia hivatalos helyszínein az első szellemi olimpiát. A négy versenyszámban (sakk, go, dáma, bridzs) 35 aranyat osztanak ki. A világon százmillióan bridzselnek, a magyar válogatottat két tucat játékosból kell kiválasztani. A legerősebb magyar sakkozók a sakkolimpia miatt nem mennek Kínába.

Október 3-18. között rendezi az IMSA (International Mind Sports Association) Pekingben az első szellemi olimpiát, a World Mind Sports Gamest. Az intelimpia négy sportágat ölel fel, a bridzset, a sakkot, a gót és a dámát. A világjátékok programjára - a rendező Kína miatt - a kínai sakk, a hsziang csi is felkerült.

A nemzetközi szövetségek nyilvántartása szerint 100 millióan bridzselnek, háromszor ennyien sakkoznak, 40 millióan dámáznak, 60 millióan góznak a világon.

Az intelimpiát a nyári olimpia hivatalos helyszínein tartják, 150 országból 3000 versenyzőt és 1000 bírót, edzőt várnak. A győzteseknek 35 aranyat osztanak ki, a rendezvény védnöke többek között a pekingi polgármester és Jacques Rogge, a NOB elnöke is.

Bridzs: két tucat közül kell választani

Minarik Gábor, a 28 év alattiak bridzsválogatottjának tagja az Indexnek elmondta, nem szánnak sok időt az akklimatizálódásra, csak két nappal a játékok kezdete előtt indulnak Pekingbe. A szállást és az utazás egy részét a rendezők fizetik, a többit a magyar szövetség állja.

bridzs

Minarik 24 éves, tíz éve válogatott. A csapat hatfős, a versenyzők július eleje óta tudják, ki utazik az olimpiára. Az összeállításban nem volt meglepetés, Magyarországon nagyon kevesen bridzselnek, kéttucat játékos közül lehetett választani. A bridzsezők heti egy elemzéssel és heti egy játéknappal edzenek.

Minarik nem profi, most fejezte be tanulmányait, augusztus vége óta bankban dolgozik, szerencséjére főnökei a próbaidő alatt is elengedik a versenyre. Magyarországon csak néhányan keresnek pénzt a bridzzsel, a legjobbak főként osztrák pénzdíjas versenyeken indulnak, illetve órákat adnak tanítványaiknak, de így is szűken élnek meg a kártyából.

Nem olyan erős, mint a sakkolimpia

Kállai Gábor nemzetközi nagymester, volt szövetségi kapitány az Indexnek elmondta, minden kategóriában, azaz férfi, női egyesben és csapatban, vegyespárosban és rapidsakkban is lesz magyar induló.

A legerősebb magyar játékosok, Polgár Judit és Lékó Péter a novemberi sakkolimpia miatt ezt a tornát kihagyják. A női csapat tagja Medvegy Nóra, vezetője a vietnami-magyar Hoang Thanh Trang; a férfiaknál Balogh Csaba és Gyimesi Zoltán indul, a csapatot Almási Zoltán vezeti.

medvegynora
Medvegy Nóra

Az utazó csapatot a ranglistás helyezések alapján az elnökség jelölte ki, a szállás, az utazás és az ellátás költségeit a szervezők állják.

Kállai nagymester tudomása szerint a sakkozók többnyire elfogadták a meghívást. Ez a verseny távolról sem olyan erős, mint a sakkolimpia, a rangja sem nagy, de Kállai szerint ez változni fog, idővel erre a tornára tolódik majd a hangsúly.