Szurkoló ver játékost, játékos szurkolót

2008.11.11. 12:47 Módosítva: 2008.11.11. 13:38
Eric Cantona legfrissebb interjújáról jutott eszünkbe, hogy összeszedjünk néhány videót, amelyeken szurkolók és sportolók rendezik el nézeteltéréseiket, hol a pályán, hol a nézőtéren. Jégkorong, kosárlabda, kézilabda, futball.

A nézők szerepe egy sporteseményen általában a szurkolásra korlátozódik, de vannak esetek, amikor a kelleténél közelebb kerülnek a sportolókhoz, és ha nem is főszereplőkké, de az események közvetlen résztvevőivé válnak.

Itt van mindjárt egy klasszikus a torontói Tie Domi előadásában. Az NHL-es A Maple Leafs verőembere soha nem káprázatos cseleiről és nézőket talpra ugrasztó góljairól volt híres (ennek ellenére a hokifőváros nagy kedvence volt), tipikus tough-guy-ként az ellenfél legjobbjának a terrorizálását bízták rá. Számtalan verekedés kiprovokálása mellett előfordult, hogy váratlan vendég érkezett az éppen a büntetőpadon ücsörgő játékos mellé.

A csapatjátékok közül a jégkorongban fordul elő a legritkábban, hogy egy szurkoló valahogy a pályára keveredik. Egyébként sem valószínű, hogy egy mezei néző méltó ellenfele lehet egy jégkorongozónak, főleg, ha az a furcsa helyzet áll elő, hogy a néző van a pályán, a játékosok pedig azon kívülről dorgálják a magáról megfeledkezett szurkolót.

Az NBA-ben szigorúan büntetik a verekedést, nem is fordul elő sokszor, az pedig ennél is ritkább, hogy a bunyóba a nézők is beszálljanak. Az indianai Ron Artest emberére akad a hírhedt detroiti Bad Boys egyik tagjában, de arra talán még ő sem számít, hogy a csapathoz hasonlóan a nézők is vérmesebbek az átlagos szurkolóknál.

A kézilabda kemény játék, egy Bajnokok Ligája döntő pedig minden szempontból a sportág csúcsa. Ha az esélyes csapat hazai pályán vereségre áll, könnyen felforrhatnak az indulatok, ahogy ez látható is a Kiel-Ciudad Real döntőben. A lökdösődés olyan közel folytatódik a lelátóhoz, hogy egy bátor nyugdíjas is be tud kapcsolódni néhány fegyelmező jellegű csapás erejéig.

A pankráció soha nem lesz az igényes európai szurkolók kedvence, az óvodásoknak való kamuverekedések nem hozzák lázba az itteni szurkolókat. Néha a tengerentúliakat sem, ilyenkor pedig saját kezükbe veszik a mérkőzés irányítását, valóban sokkal látványosabb ütközetet alakítva ki – amely ráadásul ekkorra már bizonyosan valódi.

Ha van a nézők-sportolók bunyóknak klasszikusa, az egészen biztosan Eric Cantona és a Crystal Pallace-drukker egyoldalú összecsapása. A pályáról lefele tartó francia klasszis a kelleténél komolyabban veszi az őt gyalázó néző neki szánt szavait, és elégtételt is vesz. A francia játékos úgy nyilatkozott, csak azt bánja az esettel kapcsolatban, hogy nem ütött elég erősen.

Vissza a jégkoronghoz. Az alábbi videóban nem egy vérmes szurkoló akaszkodik össze egy játékossal, hanem a komplett csapat akaszt tengelyt a lelátó teljes szektorával, az összecsapás pedig rendhagyó módon nem csak a kispad közelében, hanem a lelátón is zajlik.