Lázadó tartalék és hisztéria a tőrözőknél

2008.08.01. 07:48 Módosítva: 2008.08.01. 10:14
A magyar női tőrcsapat húsz éve szerzett utoljára érmet olimpián, ezúttal nagy esély van rá, mert a világranglistán a harmadik helyen állunk. A felkészülés hajrájában zavart okozott, hogy a tartalék helyet követelne magának egyéniben, jóllehet korábban egyetértett a válogatási elvekkel. A hangulat nem túl jó.

“Az ellenfelek is úgy számolnak, hogy egy magyar feltétlen ott lesz a nyolcas döntőben, de az sem kizárt, hogy kettő. Mohamed Aida jó sorsolást kapott, neki már csak egy olimpiai érem hiányzik pályafutásából, ezért is igyekszik, mert négy év múlva neki sokkal nehezebben jöhetne össze, ha egyáltalán ott lesz Londonban. Knapek Edinának bonyolultabb a helyzete, Varga Gabié pedig a legnehezebb, de ő szereti a lehetetlen küldetéseket, ez inkább feldobja, mint visszafogja” - mondta Bernát Zoltán, a tőrözőnők kapitánya.

A szakember úgy érzi, ha valakinek egyéniben kijön a lépés - érmes lesz, vagy nyer -, azt nehéz a csapatra felkészíteni. Bernát azonnal a cseréhez nyúl, ha érzi a bajt, eddig sem tanakodott sokáig, ha fel kellett pörgetni a csapatot.

“A csapatnak eddig az volt a titka, hogy egymásért is harcoltak, egyfelé húztak, ezért is jutottak ki, mert az egyéni ambíciók háttérbe szorultak. Most úgy érzem, ez az összhang némileg megbomlott, mert Ujlaky Virginie követelőzni kezdett. A válogatási elveket tavaly ősszel még elfogadta, egy szóval sem említette, hogy nem ért velük egyet. Akkor nem lázadozott, most helyet szeretne magának követelni. Szeretne egyéniben vívni, de a korábbi eredményei erre nem jogosítják fel. Mindig mondtam, hogy ez a csapat négy főből áll, nem három és a tartalék. Ezzel azonban nem lehet őt megnyugtatni. Nem túlzottan sportszerű a viselkedése, ráadásként nem szemtől szemben beszél, mint a páston, hanem kerülőutakon jutnak el hozzánk az információk” - mondta Bernát gondjairól.

A huszonnégy éves Ujlaky az Európa-bajnokságon csereként állt be, és sorsdöntő szerepet játszott a németek legyőzésében, a második hely megszerzésében. Az olimpián is a németekkel kell mérkőzni a négy közé jutásért - legutóbb egy találat döntött -, utána jöhetnek a világbajnoki címvédő lengyelek a döntőért.

Bernát szerint a Franciaországban nevelkedett Ujlaky önmagához képest sokat dolgozott a felkészülés hajrájában, de amikor még nem itthon vívott, jóval kevesebbet. A versenyző még francia színekben nyert junior világbajnokságot, utána döntötte el, hogy magyar állampolgár is lesz. A franciák nem ragaszkodtak hozzá, mert állítólag ott is voltak konfliktusai.

Ujlaky viselkedése a csapat hangulatára is kihatással van, bár a feszültség amiatt is nő, mert közeleg az olimpia. “A csütörtök délelőtti edzés már a hiszti jegyében telt, a következő napokban kell a fejekben rendet tenni. Aki azon gondolkodik, hogy úristen, most olimpiai bajnok lehetek, és állandóan ezen agyal, az biztosan elvérzik, mert a legfontosabb, hogy a következő találatra, vagyis a dolgára koncentráljon mindenki” - magyarázta Bernát.