Megbukott Armstrong doppingprogramja

2009.02.13. 20:40 Módosítva: 2009.02.14. 16:38
Amikor Lance Armstrong tavaly szeptemberben bejelentette visszatérését, azt is büszkén hangoztatta, hogy egy híres amerikai kutató, Don Catlin segítségével saját doppingellenes programot hoz létre. A terv kivitelezése azonban elmarad.

Kiderült, hogy a tervekből semmi nem lesz, mert a kivitelezése túl drága és bonyolult lenne. „Amikor eljön a megvalósítás ideje egy olyan nagyszabású programnak, mint ez, kiderül, hogy jobb bele se fogni – nyilatkozta Catlin. – Mindannyian csalódottak vagyunk, de nincs választásunk.”

Armstrong a menedzserén keresztül bejelentette, hogy Catlin helyett Ramsus Damsgaard fogja felügyelni a felkészülését, aki az amerikai csapatának, az Astanának a belső doppingellenőrző programját is vezeti.

Emellett Armstrongot a Nemzetközi Doppingellenes Szövetség (WADA), az Amerikai Doppingellenes Ügynökség és a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) is ellenőrzi, és a hírek szerint visszatérése óta már 17-szer esett át előre be nem jelentett doppingellenőrzésen.

Az amerikai januárban, az ausztráliai Tour Down Underen versenyzett először három és fél éves kihagyása után, és akkor még úgy nyilatkozott, a Catlin vezette program a tervek szerint halad. Armstrong azt is megígérte, hogy teszteredményeit és a különféle biológiai információit nyilvánossá teszi az interneten, de ez sem valósult meg, mert a hétszeres Tour-győztes szerint fennállt a veszély, hogy esetleg visszaélnek a közzétett adatokkal.

A WADA egykori vezetője, Dick Pound erősen kritizálta Armstrongot a hír hallatán. “Armstrong nagy felhajtást csinált a programból, aztán mégis ejtette az ügyet. Semmi jele annak, hogy bármi is történt volna”.

000 51157482RM006 Lance Astrong

Armstrong 2005 júliusában, hét Tour de France-győzelem után vonult vissza, és bár hivatalosan nincs bizonyíték, hogy valaha is doppingolt volna, a gyanú árnyékából eddig nem tudott kilépni, különösen, hogy a Touron aratott sikereit rákbetegségéből felépülve érte el.

Bár a nagy program megbukott, Armstrong honlapján közzétettek néhány mutatót az elmúlt hónapok doppingvizsgálatainak eredményeiből, és az ígéretek szerint folyamatosan frissítik majd az adatokat.

Armstrong következő versenye a február 14-én rajtoló kaliforniai körverseny lesz, ami a második felkészülési állomása a májusi Giro d’Itália és a júliusi Tour előtt. A januári ausztrál versenyen 29. lett összetettben, és ahogy elmondta, a verseny megerősítette benne, hogy még van keresnivalója a profi kerékpározásban.

Alejandro Valverde bajban

A spanyolok egyik legnagyobb tehetségét, Alejandro Valverdét kihallgatják február 16-án, mert ismét szóba került a neve a hírhedt Fuentes doktorhoz kötődő doppingbotránnyal. Az olasz média szerint DNS-egyezést mutattak ki a tavalyi Tour de France-on vett mintája, és egy, a Fuentes doktornál talált minta között. A Caisse d'Épargne kerekesét már 2007-ben szóba hozták a botránnyal, és az UCI el is tiltotta a stuttgarti világbajnokságtól, ám végül mégis elindulhatott.