Lecsukták a hírhedt osztrák doppingedzőt

2009.03.23. 16:24 Módosítva: 2009.03.23. 16:26
Az osztrák sífutók és biatlonisták egykori edzőjét, Walter Mayert a hét végén egy kerékpáros doppingügyével kapcsolatban vették őrizetbe a rendőrök. Az 52 éves Mayert már a 2002-es téli olimpia után eltiltották, 2006-ban Torinóban pedig a tiltás ellenére korábbi sportolói közelébe merészkedett.

Tovább dagad az osztrák doppingbotrány. Még pénteken derült ki, hogy egy héttel korábban őrizetbe vettek egy profi kerékpárost, aki 32 éves, és az osztrák sajtó csak K.-ként említi. Az már akkor egyértelmű volt, hogy a karintiai K. nem a nagymenők közül való, inkább elosztó volt.

Még szombaton vitték el

Hétfőre az is világossá vált, nem ő az egyetlen gyanúsított az ügyben. Ekkor hozták nyilvánosságra, hogy már rendőrkézen van a hírhedt sífutó- és biatlonedző, Walter Mayer. Ezt az őrizetbe vételt is titkolták, az 52 éves férfit még szombaton vitték el stájerországi otthonából. Élettársa, a maratoni futó Eva-Maria Gradwohl azóta sem tud hollétéről. Az edzővel egy időben őrizetbe vettek egy bécsi patikust is.

A meg nem nevezett K. az első volt, akit letartóztattak Ausztriában doppingüggyel kapcsolatban. Az nem igazán meglepő, hogy Mayer is képbe került. Az egykori edző - aki 2006 februárja óta betegállományban van - szűk egy évtizede doppingbotrányok főszereplője. Az osztrák sajtóban megjelent feltételezések szerint a bécsi patikus és Mayer lehettek K. szállítói, aki aztán továbbosztotta a szereket.

Van múltja

Mayer a 2002-es és a 2006-os téli olimpián is doppingbotrányba keveredett. Salt Lake Cityben az osztrák sílövő-válogatott szálláshelyén doppingolásra utaló készítményeket találtak, ennek kapcsán a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) eltiltotta a 2006-os torinói és a 2010-es vancouveri játékoktól. Csakhogy ő meglátogatta az osztrák válogatottat Torinóban, ami miatt a rendőrség házkutatást tartott a szálláson. Az akció során 100 injekcióstűt, 30 kisebb csomag gyógyszert és különböző vértranszfúziós eszközöket foglaltak le. Az Osztrák Olimpiai Bizottság ezt követően úgy határozott, Mayer soha többet nem vehet részt ötkarikás játékokon. Mayer azóta a NOB-bal és az osztrák szövetséggel is pereskedett, nyert is eltiltása miatt.

Az osztrák lapok egyelőre nem hozták összefüggésbe az őrizetbe vételeket Bernhard Kohl kerékpáros esetével, akihez a tavalyi év legnagyobb osztrák doppingbotránya fűződik. Az országúti kerekes tavaly a legjobb volt a Tour de France hegyi szakaszain, majd a minták újravizsgálása után lebukott az EPO újabb változatával, a CERA-val.