Arany nélkül maradt a vívócsapat Antalyában

2009.10.09. 09:30

A 2001 és 2007 közötti világbajnokságokon két alkalommal három, négy esetben pedig négy érmet gyűjtöttek be a magyarok, s csak kétszer fordult elő, hogy arany nem volt közöttük. Ezúttal a győzelem elmaradt. A legközelebb a férfi párbajtőrözők álltak hozzá, de a döntőben megint kikaptak a franciáktól, akik jó pár éve valahogy mindig a magyarok fölé kerekednek. „Ez a mi keresztünk. Egyszerűen érzik, hogy mit kell csinálni ellenünk. Másokkal szemben gyakran szenvednek, minket meg szinte mindig megvernek, bármit csinálunk. Pedig most volt esélyünk, nem vívtak olyan magabiztosan, mint máskor” – mondta az MTI-nek Kulcsár Győző, a fegyvernem szövetségi kapitánya, aki még megemlítette: „Hat-hét kiemelkedő versenyen, egy kivétellel, mindannyiszor dobogón végeztek a fiúk. Londonig ez a társaság kitart, a baj az, ha esetleg nem szerepel majd a következő olimpia műsorán a férfi csapatverseny. Márpedig vannak ilyen hangok.”

A kapitány szerint női vonalon alapvetően más a helyzet. „Ott az a feladat, hogy egy olyan csapatot állítsunk össze, amely valahogy képes lesz kijutni a játékokra. Nagy, Mincza és Hormay kiesését egyelőre nem tudtuk pótolni. Összességében elmondható, hogy az egyesületek ramaty helyzetben vannak, kevés az edző, így pedig kevés a gyerek is.”

A legeredményesebben ezúttal a kardozók szerepeltek: „Örülünk a három éremnek, de nem bízzuk el magunkat. Ahhoz, hogy jövőre megtartsuk a helyünket, nagyon sokat kell dolgoznunk – fogalmazott a szakvezető Nébald György. – A mostani eredmények egy kicsit talán jobb képet is mutatnak a helyzetünkről, mint amilyen az a valóságban. Nem szabad türelmetlennek lennünk, tovább kell építkeznünk.”

Tőrben nem lehettek vérmes remények, mivel a férfi szakág továbbra sem tartozik a világ élvonalába, a nőiből pedig részben vagy teljesen kivált egy időre két meghatározó versenyző. Mohamed Aida és Knapek Edina szült, utóbbi a vb-re visszatért, de előtte nem versenyzett. Szekeres Pál szövetségi kapitány annak a reményének adott hangot, hogy „ha a kismamák visszajönnek, lesz öt-hat vívónk, akik közül kikerülhet egy csapat, akár már jövőre, amelyik elődöntőbe tud jutni”.