Nem lehet ehhez érteni

2010.01.28. 17:15

Tisztázzuk gyorsan: a sportfogadás szerencsejáték, ehhez nem lehet érteni, bár sokan azt hiszik. Magam is azt hittem, ehhez lehet érteni, de tévedtem.

Kivált, mert a sport iránt fogékony Winkler kolléga rendre kérdezte, mi lesz ennek, vagy annak a meccsnek a végeredménye. És mivel elég sokszor eltaláltam, meglett az önbizalmam, hogy egyszercsak belevágjak. Nagyon büszke voltam korábban arra, hogy a totókorszakot egy viszonylag nagy nyereménnyel zártam le, és mikor egyetemista lettem, eszembe se jutott kockáztatni, annyi minden más lekötött.

Hirtelen jött a játék ötlete, nyilván a sok promóciós anyagot, emailt látva, mi lenne, ha kicsit kockáztatnék is. Bár ne tettem volna. Óvatos duhajként 30 ezres mínusz után ugyan kezdtem összeszedni magam, de addig sok mindent átéltem. Leginkább az alaptételt: nem lehet ehhez érteni. Mert éppen megsérül valaki, éppen kiállít egy fontos embert a bíró, vagy a hülye bíró elnézi a nyilvánvaló gólt, vagy lest. Nincs nagy titok, általában egy gól hiányzik a nyeréshez, ezt kell átfordítani pluszba, hogy sikerélmény is legyen, de a meggazdagodástól ez még nagyon távol van.

Nyilván ezerszer átélték már a játékosok, ha meg is van a jó tipp, könnyű elbizonytalanodni, aztán nem megtenni. Ennél rosszabb, ha egy másikat választunk, ami persze elmegy. Ettől az önbizalom megy el, és a kör ördögi.

Jómagam rendre sorozatok megtörésére játszottam, itt kell kiválasztani a jó pillanatot. Ehhez vagy ráérzés, de sokkal inkább szerencse kell. Nem rossz megoldás, három gólra fogadni, de csak ha egyszer elmegy, veri az ember a fejét a falba, miért nem csak a győztesre fogadott, miért akart túlzottan mohó lenni. El is jutottunk a mohóságig, a nagy mételyig, mert ez megöli a józanságot, és aki azt hiszi, hogy ért hozzá, ha mohó, akkor veszít. Legalábbis szerintem.

Ez a blog nem arról szól, pláne nem célja, hogy játékra biztassunk embereket, de arra talán jó lesz, hogy érdekességeket mutassunk be vele, nem utolsósorban szórakoztassunk. Mert az mégiscsak érdekes és izgalmas, hogy aki a Milan 3-0-s vezetésénél az olaszok ellen fogadott, és a Liverpool BL-győzelmére, az nagyot kaszált. Vagy ott van az Afrika-kupa nyitómeccse: aki csak 5 fontot dobott fel 4-0-s angolai vezetésnél Mali egyenlítésére, ötezerrel gazdagodott. Abszolút egyedi példák, de érdekesek.