Kővágó: Centiken múlhat az Eb-érem

2010.07.21. 12:55

Gyémánt Liga-győzelemmel a háta mögött és a magyar csapat elsőszámú éremesélyeseként utazik a jövő kedden kezdődő atlétikai Európa-bajnokságra a diszkoszvető Kővágó Zoltán, aki szerint 3-6 centiméterek dönthetnek a helyezésekről Barcelonában. „Hasonlóan jó formában vagyok, mint a 2006-os göteborgi Eb előtt, amikor elgázoltak - mondta az MTI-nek az olimpiai ezüstérmes nehézatléta. - Ebben az évben már ötször dobtam 67 méter felett, az idei legjobbam pedig kevesebb mint 30 centiméterrel marad el 69,95 méteres egyéni csúcsomtól, amelyet egyébként nagy szélben értem el.”

Az akkor világranglista-második Kővágó négy éve motorral szenvedett balesetet, egy autós elsodorta, mindkét tenyerén bőr- és hámsérüléseket szenvedett. „Nagyon nehéz volt újrakezdeni, azóta lassan lépegetek előre, s évről évre jobb eredményeket érek el” - nyilatkozott szerdán a Honvéd versenyzője.

Idén győzött a Gyémánt Liga sanghaji versenyén, ezen kívül még két második és egy harmadik helyet szerzett a legrangosabb atlétikai sorozatban. A világranglistán 69,69-es eredményével a negyedik, de Európából csak két atléta, az észt Gerd Kanter (71,45 m) és a lengyel Piotr Malachowski (69,83) előzi meg.

„Borzasztó erős mezőny lesz Barcelonában, amit az is jelez, hogy az európai eredményeket összehasonlító rangsorban az első tíz között három diszkoszvető található, én vagyok éppen a tizedik. Három-hat centiméter is dönthet a helyezésekről, s elképzelhető, hogy Fazekas Robi 68,83 méteres Európa-bajnoki csúcsa sem lesz elég a dobogóhoz” - mondta Kővágó, aki mindenképpen 67 méter fölötti eredményt szeretne elérni az Eb-n, s az 1-4. hely megszerzését tartja reálisnak. Hozzátette: a 2002-es müncheni Eb-n aranyérmes Fazekas, akié a nyolcadik legjobb európai dobás (66,21) idén, szerinte az első hatban végezhet.