Már van kanadai hazai pálya

2010.02.27. 08:43
A kanadaiak úgy ugrottak a vancouveri éremtáblázat élére pénteken, hogy női curlingeseik megnyert döntőt vesztettek Svédország ellen, viszont rövidpályás gyorskorcsolyázóik Charles Hamelin vezetésével két aranyat is szereztek. A norvég sílövő, Ole Einar Björndalen váltóarannyal zárta kevéssé sikerült olimpiáját, és mindössze a második férfi lett, aki hat győzelemig jutott a téli olimpiákon. Hollandia pedig első olimpiai aranyát szerezte havon. Vancouver, 15. nap, összefoglaló.

A kétszeres, háromszoros, sőt hatszoros olimpiai bajnokok napja volt a pénteki Vancouverben. A sort mindenképpen a most már hatszoros bajnok norvég sílövő, Ole Einar Björndalen nyitja: nyolc év után tudott újra olimpián győzni, a váltóval lett első. 36 évesen pályafutása utolsó olimpiai versenye volt a 4×7,5 kilométeres táv, és ellentétben az előző versenyekkel, most ő és csapattársai (Halvard Hanevold, Tarjei Bö, Emil Hegle Svendsen) is kiválóan lőttek, így magabiztosan szerezték meg az aranyat.

Björndalen ezzel a sikerrel minden idők második legsikeresebb téli olimpikonja lett az aranyak számát tekintve (a szintén norvég, sífutó Björn Dählie az első nyolccal), akárcsak az érmek számát tekintve. Ebből a sílövőnek tíz van, Dählienek tizenkettő.

A sílövők versenyei ezzel véget értek, a legsikeresebbek a norvégok lettek, három aranyat és két ezüstöt szereztek. Az egyetlen kétszeres bajnok is egy norvég, a 20 kilométeren és a váltóval is győztes Emil Hegle Svendsen lett.

A nap második aranyát a német alpesi síelő, Maria Riesch nyerte, aki sportága első vancouveri duplázója tudott lenni. Előbb a szuperkombinációt nyerte meg, pénteken a műlesiklásban is a legjobb lett. A első futamot nagy fölénnyel nyerte, így az osztrák Marlies Schield hiába jött nagyot másodikra, a német négy tizedet meg tudott őrizni előnyéből. A nők számára ezzel véget ért az alpesi sí, a németek három aranyat szereztek, az osztrákok és az amerikaiak egyet-egyet.

Duplázott a kanadai rövidpályás gyorskorcsolyázó, Charles Hamelin is, neki az a bravúr sikerült, hogy körülbelül egy óra alatt hajtotta ezt végre. Előbb magabiztosan versenyezve 500 méteren győzött, majd nagy csatában országa 5000 méteres férfi váltóját is győzelemre vezette. (Utóbbiban szerepet vállalt testvére, Francois, valamint Olivier Jean és Francois-Louis Tremblay is.) A váltóval harmadik amerikai Apolo Anton Ohno hetedik olimpiai érmét szerezte, ezzel országa legsikeresebb téli sportolója lett.

Győztesek, magyarok

Győztesek
Alpesi sí, női műlesiklás:

Maria Riesch (Németország)
Curling, nők: Svédország (Anette Norberg, Eva Lund, Cathrine Lindahl, Anna Le Moine)
Hódeszka, párhuzamos óriás-műlesiklás:
Nicolien Sauerbreij (Hollandia) Rövidpályás gyorskorcsolya, férfi 500 m: Charles Hamelin (Kanada)
Női 1000 m: Vang Meng (Kína)
Férfi 5000 méteres váltó:
Kanada (Charles Hamelin, Francois Hamelin, Olivier Jean, Francois-Louis Tremblay)
Sílövészet, férfi 4x7,5 km-es váltó: Norvégia (Halvard Hanevold, Tarjei Bö, Emil Hegle Svendsen, Ole Einar Björndalen)

Magyar eredmények
Alpesi sí, női műlesiklás:
Döme Zsófia 44., Berecz Anna 45. Rövidpályás gyorskorcsolya:
Férfi 500 m: szerdai selejtező - Darázs Péter 22., Knoch Viktor 25. Női 1000 m: Heidum Bernadett 9., Huszár Erikát kizárták a szerdai selejtezők során

A kínai Vang Meng a nők 1000 méteres távján győzött, ezzel a sífutó Marit Björgen után a második lett, aki három győzelemig jutott Vancouverben.

A magyarok közül pénteken az 1000 méteren negyeddöntős Heidum Bernadett volt érdekelt, futamában harmadik lett, kiesett. Összesítésben kilencedikként végzett.

A rövidpályás gyorskorcsolya ezzel véget ért Vancouverben, a legsikeresebbek a négy aranyig jutó kínaiak lettek, női versenyzőik valamennyi számot megnyerték. A magyar csapatból is a nők emelkedtek ki ezúttal: Huszár Erika 1500-on hatodik lett, a váltóval ötödikként zárt.

Pénteki sikereket a nemzeti sportnak számító curlingben tehették volna teljessé a kanadaiak, de a nők egy már megnyert meccset veszítettek el a döntőben. A címvédő Svédország nagy előnyt szerzett, azonban elbizonytalanodtak az északiak, egyenlítettek a hazaiak. A győzelemhez is közel álltak, azonban sem az utolsó, sem a döntetlen állás miatti extra endben sem tudták érvényesíteni előnyüket, így elbuktak.

A hódeszkásoknál is avattak bajnokot pénteken: a nők paralel óriás-műlesiklásában a holland Nicolien Sauerbreij győzött. A hegyek híján lévő hollandok első hava olimpiai aranya ez, eddig kizárólag jeges számokban voltak bajnokaik, a rengeteg gyorskorcsolyás siker mellett műkorcsolyában szereztek egyetlen elsőséget.

A férfi jégkorongban is kialakult a döntő, ugyanaz lesz a finálé, mint a nőknél volt. Az első elődöntőben az Egyesült Államok félelmetesen lekaszabolta a finneket, az első harmadban hatot ütött. A vége 6-1 lett. A másik meccsen a kanadaiak ötven percig magabiztosan mentek Szlovákia ellen, aztán felhozták az ellenfelet, izgalmas hajrával lett 3-2 a végeredmény.

Az éremtáblázaton a kiválóan sikerült péntekkel a korábbi két hazai olimpiáján egyetlen aranyat sem szerző Kanada áll az élen, tíz győzelemmel. A kilenc aranyat szerző németek, a nyolc elsőséggel álló amerikaiak férnek még fel a dobogóra. (Az érmek számát tekintve pont fordított a sorrend, 34-27-21.)