Hegyi skízőink közé titkosügynökök keveredtek?

2010.02.24. 10:51

Szomorúságos szívvel kell ezt leírnom a venkúveri olympiád helyszínéről, de a dicső Monarchia reprezentatívján belül felütötte fejét az elégedetlenség, belső feszültségek szítódnak, rosszmájúak szerint a bécsi Udvart idéző intrikák rontják meg a sportemberek és a daliás atléták örömteli szórakozását. Az indulatok ezidáig még a felszín alatt parázsoltak, és nagy reménységünk van, hogy tisztességes módon kezelhetők is.

Tudjuk azonban, és ez nem kevés főfájásra adhat okot a Monarchia derék csapatvezetőinek, Strudl úrnak – a kinek sokan fölróják ugyan, hogy egyszerű fiakkeres család sarjaként nevelkedett a távoli Afrikában, és nem sok konyítása vagyon a téli embersportokhoz, ám ő nagy empathikus készségekről tett bizonyságot és jól bánt a háromszáznál több atlétával –, hogy az eredményességet nem ritkán olyan okok csökkentik, a melyeket nem győzhet le sem a tehetségnek, sem a vasszorgalomnak, sem a tudásnak a fegyvere. A táborban azt beszélik, és félő, egyre nagyobb alapokkal, hogy alpesi skízőink közé titkosügynökök keveredének, a kik fölforgató szándékkal teszik dolgukat azzal, hogy nem teszik dolgukat.

Muszkákra jellemző, homályos, sunyi utalgatások és gyanúsítgatások helyett álljanak itt a konkért faktumok. A férfi alpesi skí csapat, a melyben olyan héroszok vannak, mint a már két olympiádon nyert arany- és további két bronzmedálra büszke, háromszoros világbajnok, és nyolcz Világ Kupát elnyerő Raich Benjamin, és a mely trupptól akár négy-öt aranyat is várhattunk a játékok elején, eddig egyetlen medált nyert, az is csak ezüst színű, és azt sem az Alpokban edződött osztrák legények, hanem a horvát atléta, Kosztelics Ivica.

A borzasztó széria az olympiád keddi napján is folytatódott: az óriás-műlesiklásban az osztrák férfiak a negyedik, ötödik és hatodik helyet szerezték meg Hirscher Marcell, Baumann Romes és Raich Benjámin sorrendben, a hetedik pedig Kosztelics lett, holott az első kör után Baumann még a második helyen áll vala, Hirscher pedig csupán nyolcz századmásodpercz hátránnyal maradt le a pódiumról (a mi Benénk a 71. helyen zárt). Lehet-e a fátum miatt ennyi balsorsban részesülnünk, vagy itt már másra, csúf összeesküvésre kell gyanakodnunk? – tétetik fel egyre többekben a kérdés, ami szétfeszíti a Monarchia reprezentatívjának egységét, és nem tudni rá bizonyos választ adni.

A szálláshelyünkön – a melyek kapcsán egyes atléták azt is nehezményezik, hogy azok különböző nívójúak, az osztrákok sokkal komfortosabb körülmények között élnek, helyenként még folyóvíz is van lakukban, míg a szláv és magyar atléták egyszerűen tákolt bungalókban töltik éjszakáikat – ennek nyomán ütötték fel a fejüket a szóbeszédek az alpesi skízők közibe férkőzött titkosügynökökről.

Némelyek azt beszélik, hogy a skízők viaskodásában szemlátomást jól produkáló helvétek bérelték fel a beépített spicliket bomlasztásra és eredmények rontására, a csapathangulat rombolására. Mások a már Bécsben is megjelent, sokak szerint aggodalomra joggal okot adó muszka és rácz geschäftsmannok, fogadási kóklerek manipuláczióit sejtik az események hátterében.

Végezetül vannak, akik tudni vélik, hogy – szörnyűség ezt leírni is, de nem lehetünk bután lojálisak, nem viseltethetünk gyáva rezignáczióval ilyen fontos kérdésben –, hogy maga a bécsi udvar utasította a skízőinket ilyen gyatra teljesítményre. Ezek a hangok azt állítják, hogy a Burg így szeretné megtudni, van-e, és ha igen, milyetén fokban elégedetlenség a Monarchia sportolóiban, felütötték-e netán bomlasztó sovén, naczionalista vagy szoczialisztikus eszmék a fejüket.

Ez utóbbit azonban czáfolni látszik, hogy az Udvar egyre elégedetlenebb az eredményekkel, és úgy hírlik: fontolgatja, hogy az olympiád hátralévő napjaira a hatodik hadtest skíosztagát nominálja a játékokra. Az edzésekről már fotóriporteri sorozat is készült, amelyet ezúton meg is osztunk nyájas olvasóinkkal.

E mellett azt is beszélik, hogy Bécs a korábban szenzácziósan teljesítő – a téli olympiádokon a hőfödte lankákon és meredélyeken eleddig 101 medalliont nyerő – osztrák skíző atlékták kudarczainak sorozata miatt jelentős geográfiai változtatásokra készül. Lebontanák az Alpok nagy területeit, azoknak a lesiklásra alkalmas skípályáit, helyükön skífutásra, skíugrásra alkalmas létesítményeket emelnének. Ezen szándékot erősítheti az, hogy a keddi játéknapon azért akadt arany medallion a Monarchia atlétáinak is: a nordikus összetett számában az osztrák csapat megvédte négy év előtti turini elsőségét az amerikaiak és a németek előtt.

Kisebb sikerek ezeken túlmenőlegesen is akadtak. Hokkiban a Monarchia mindkét reprezentatívja győzött, még ha a vártnál sokkalta nagyobb nehézségek árán is. A cseh és morva legények alkotta A csapatunk a Baltikumból érkezett letteket verte 3-2-re, míg a tótokból álló, korábban Felvidék néven is szereplő B csapatunk a norvégokat 4-3-ra. Mindkét trupp nagyon sokat küszködött a diadalért, gyenge csatázósorral játszó A csapatunk a hatvan perczes játékidőben még eldöntetlenre állt, és csak a ráadásidőben ütötte be a győztes goalt. A folytatásban az A csapatunk északi rokonainkkal, a finnekkel viaskodik, míg a B reprezentatívunk a svédekkel mérkőzik az elődöntőbe jutásért.

És hogy a hölgyekről is ejtsünk némi szókat. Egy osztrák hölgy, Huttary Karin negyedik lett skíakrobatikában, míg a mi Sebestyén Julink a 13. helyen áll a kűr előtt műkorcsolyázásban.

Az aranymedallionok száma szerinti lajstromban 6-9-11 arányú arany-, ezüst- és bronzmedállal a 3. helyen állunk Amerika és a Német Birodalom mögött, összesen 26 medálunkkal pedig másodikok vagyunk a szintén 26 pódiumos helyet – de ezen belül eggyel több aranyat – elérő Amerika mögött. Ilyenkor fájó belégondolni, micsuda eredményünk lenne, ha hegyi skízőink rendesen tennék a dolgukat!

A Monarchia pódiumosai

Aranymedál (6): Kuzmina Anasztázia (biatlon, 7,5 km), Sablikova Martína (gyorskorcsolya, 3000 méter), Linger András és Farkas (ródliduó), Fischbacher Andrea (női szuper G), Loitzl Farkas, Kofler András, Morgenstern Tamás és Schlierenzauer Gergely (skíugrás, csapat), Gruber Bernárd , Kreiner Dávid, Gottwald Félix, Stecher Márió (nordikus összetett, csapat)

Ezüstmedál (9): Małysz Ádám (síugrás, normál sánc), Sumann Kristóf (sílövészet, 12,5 km, üldözéses), Reithmayer Nina (szánkó egyes), Kuzmina Anasztázia (biatlon, 10 km), Kowalczyk Jusztina (sífutás, klasszikus sprint), Maze Tina (női szuper G), Małysz Ádám (síugrás, nagysánc), Matt András (síakrobatika), Kosztelics Ivica (alpesi sí)

Bronzmedál (11): Schlierenzauer Gergely (síugrás, normál sánc), Zöggeler Ármin (szánkó), Fak Jakab (biatlon, 10 km), Pittin Sándor (északi összetett, normál sánc + 10 km sífutás), Bauer Lukács (15 km sífutás), Majdic Petra (sífutás, klasszikus sprint), Görgl Erzsébet (lesiklás), Kowalczyk Jusztina (üldözéses sífutás 15 km), Schlierenzauer Gergő (síugrás, nagysánc), Hurájt Pál (sílövő), Sablik Martina (gyorskorcsolya)Jaks Martin, Bauer Lukács, Magal Jiri, Koukal Martin (sífutó váltó, 4*10 km)