Világjátékok 2017: Budapest és Gödöllő bizakodhat

2011.07.28. 16:08

Bizakodva várhatja Budapest és Gödöllő a 2017-es Világjátékok rendezéséről a jövő januári döntést - hangzott el a Világjátékok Nemzetközi Szövetségének (IWGA) budapesti látogatása alkalmából rendezett csütörtöki sajtótájékoztatón.

Szeneczey Balázs főpolgármesteri kabinetvezető reményét fejezte ki: a Ron Froehlich elnök vezette szemlebizottság a két nap alatt megbizonyosodott arról, hogy Budapest és Gödöllő méltó házigazdája lehet a nem olimpiai sportágak nagyszabású seregszemléjének.

Froehlich már decemberben látogatást tett a magyar fővárosban, míg a mostani terepszemle alkalmából Schmitt Pál köztársasági elnökkel is találkozott. Mint mondta, érezhető, az a nagy összefogás, amely a pályázatot övezi. A szemlebizottság tapasztalatai úgy fogalmazhatóak meg: Magyarországon már most megfelelő létesítmények és szállodai szobák várják a vendégeket, azaz Budapest és Gödöllő készen áll a 10 napos esemény megrendezésére.

Szekeres Pál, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) sportért felelős helyettes államtitkára utalt arra, hogy egy világverseny megrendezéséhez nem elég a szándék, civil összefogás, akarat, valamint városok, jelen esetben Budapest és Gödöllő összefogása, kormánytámogatás is szükséges. Véleménye szerint a 2017-es pályázat kellően kidolgozott, ezért állt mellé a kormány. A Világjátékokon sikeresen szereplő sportolók elismerésével, jutalmazásával kapcsolatban elhangzott kérdésre Szekeres azt felelte, hogy várhatóan őszre készül el egy új tervezet, amely tartalmazza majd a rangos sporteseményeken (olimpia, világbajnokság, Európa-bajnokság, Világjátékok) sikeresen szereplő sportolók jutalmazását.

Gémesi György, a Nemzeti Sportszövetség (NSSZ) elnöke, aki egyben a társpályázó Gödöllő polgármestere is, emlékeztetett arra, hogy 2009-ben született meg az ötlet a kandidálásról, s a tárgyalásokat is akkor kezdte meg a Világjátékok hazai megrendezésével kapcsolatban. Mint mondta, nem volt egyszerű az út 2009-től idáig, de most már bizakodva várhatják a végső döntést.

A 2017-es Világjátékok odaítélése előtt novemberben Lausanne-ban ülésezik az IWGA végrehajtó bizottsága, a végső döntés 2012 januárjában, Lausanne-ban születik meg, majd 2012 májusában szerződést kötnek a győztes várossal. Budapest és Gödöllő mellett az elbírálási szakasz második fordulójába jutott Wroclaw és Fokváros.