12 milliárd forint elég lehet a budapesti világjátékokra

2011.11.09. 17:03

Felbecsülhetetlen értéket jelentene Magyarország számára, amennyiben 2017-ben megrendezhetné a Világjátékokat, a nem olimpiai sportágak csúcseseményét - vélekedett Csomós Miklós, Budapest sportért is felelős főpolgármester-helyettese az esemény kapcsán tartott szerdai sajtótájékoztatón.

"Forintban nem kifejezhető, hogy mit jelentene, ha egy ilyen több ezer főt vonzó eseménynek otthont adna Budapest és Gödöllő.

Felbecsülhetetlen turisztikai értéke lenne" - mondta Csomós. "Reméljük, egyszer olimpiát is rendezhet Budapest, de ehhez a Világjátékok sikeres lebonyolításán keresztül vezethet az út."

A fideszes politikus kiemelte, a politikai összefogást, melynek köszönhetően a Fővárosi Közgyűlés egyhangúlag fogadta el a pályázatot még áprilisban, egyúttal köszönetet mondott valamennyi frakciónak a támogatásért, mert mint megjegyezte: ritka az ilyen összefogás a mai zaklatott politikai életben.

"Magyarország soha semmilyen sporteseményt nem mondott még vissza, miután megkapta a rendezési jogot. Az ország nagy tapasztalattal rendelkezik sportesemények rendezésében, több sportágban pedig etalon mindenki számára a magyar rendezés" - érvelt a magyar pályázat mellett Szekeres Pál, sportért felelős helyettes államtitkár.

Gémesi György, a Nemzeti Sportszövetség elnöke elárulta, először a 2009-es tajvaniv ilágjátékok előtt gondolt arra, hogy Magyarország otthont adhatna az eseménynek, majd a verseny után az élmények hatására eldöntötte, minden tőle telhetőt megtesz ezért.

"A pozitív döntés hat évre mindenkinek programot és feladatot adna, aki a magyar sportban dolgozik" - jelentette ki Gémesi.

A sajtótájékoztató utáni konferencián Balogh Gábor miniszterelnöki tanácsadó kifejtette, hogy az eddigi Világjátékok alapján 11,8 milliárdos költségvetés elég lehet a rendezésre, ebből 6 milliárd forint lenne állami támogatás, amiben benne van a létesítményfejlesztésre fordítandó összeg is.

"Ugyanakkor ez egy megtérülő befektetés, hiszen az esemény kapcsán ideérkezők becslések szerint 26 000 vendégéjszakát töltenének Budapesten, ami jelentős adóbevételt eredményezne az államnak" - mondta Balogh, aki azonban azt tartotta a legfontosabbnak, hogy egy ilyen esemény társadalmi összefogást teremt.
Balogh felidézte az 1999-es öttusa-világbajnoksággal kapcsolatos, versenyzőként átélt személyes élményeit, mint mondta, érezte a szurkolást, ami nagyban hozzájárult a sikerekhez. Éppen ezért szintén kiemelkedő szempontnak tartja, hogy magyar sportolók sikereinek a helyszínen örülhetnének a hazai szurkolók. Ezzel kapcsolatban külön megjegyezte, hogy a Világjátékokon három-öt sportágat a rendező jelölhet ki, így olyan magyar sikersportág is műsorra kerülhet, mint a fogathajtás.

Szekeres azt hangsúlyozta, hogy a kormány számára prioritás a sport, s nemcsak az öt látványsportág, mint mondta: ennek jó példája a Világjátékokhoz nyújtott milliárdos nagyságrendű garancia.

Gémesi a konferencián arra hívta fel a figyelmet, hogy folyamatosan növekszik a résztvevők létszáma, s a világjátékok megrendezéséhez - az olimpiával ellentétben - nem kell új sportlétesítményeket építeni és falut kialakítani a sportolóknak, azaz a meglévő infrastruktúrára kell alapozni a pályázatot. Ezzel kapcsolatban elmondta: a szemlebizottság júliusi álláspontja szerint a magyarországi létesítmények jelen állapotukban is alkalmasak a rendezésre. Ennek ellenére - ahogy azt Balogh Gábor is mondta - a létesítményfejlesztési programba is bekerültek a világjátékok tervezett helyszínei.

A konferencián ismertetett megvalósíthatósági tanulmány 1,7 milliárd forintos létesítményfejlesztéssel számolt. A tanulmányban írt 100 000 nézőt pedig Ron Froehlich, a Világjátékok Nemzetközi Szövetségének (IWGA) elnöke igen visszafogott tervnek minősítette, ami annyiban jó, hogy ezáltal a várt bevételek csak növekedhetnek. A dokumentum külön kiemelte az országimázs-építés szerepét, s hogy ehhez nagymértékben hozzájárulhatna a Világjátékok, melyre 35 sportágban 4000-4200 versenyzőt várnának Budapestre. A televíziós közvetítések és összefoglalók kapcsán pedig a világon mindenhova eljutna Budapest, így jövőbeni pozitív hatásai is várhatóak a Világjátékok megtartásának.

A konferencián kiadott prospektus szerint a Világjátékok versenyei 24 helyszínen zajlanának. Gödöllő mellett Budapesten négy központ lenne: a Budapesti Olimpiai Centrum, a Margitsziget, a Városliget és a Népliget, továbbá lenne két külső helyszín, a dunaharaszti tó és egy bowlingcentrum az egyik budai bevásárlóközpontban.

A sportolók nevében a ritmikus gimnasztikázó Vass Dóra arról mesélt, hogy számára óriási élmény volt, amikor a 2009-es, tajvani játékokon az ezüstérmes strandkéziseknek drukkolt, s azt szeretné, ha ezt sok magyar átélhetné. Hozzátette, speciális helyzetben van, mert sportága az egyetlen, amely az olimpia és a Világjátékok programján is szerepel, igaz, előbbin csak egy győztest hirdetnek, míg utóbbin minden szeren bajnokot avatnak.

Az IWGA január közepén dönt a helyszínről, Budapest mellett a lengyelországi Wroclaw és a dél-afrikai Fokváros kandidál az esemény rendezési jogára.