3 arany, 120 fős olimpiai csapat, ez a reális

2011.12.05. 19:52
Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában elmondta, akkor lehet száznegyven fős az olimpiai csapat, ha a hátralévő kvalifikációs versenyeken a még versenyben lévő magyarok sikeresen szerepelnek, és mind a női vízilabda-, mind a férfi kézilabdacsapat kijut Londonba.

A MOB elnöke nyáron még 140-170 magyar olimpiai résztvevőt jósolt. A három olimpiai aranyról Borkai azt mondta, akkor sem módosítja felfelé az elvárásait, ha a kajakosok és az úszók két-két aranyat ígérnek, és a világbajnok tornász, Berki Krisztián is már biztos résztvevője a játékoknak. „Azt mondom, ha a pekingi eredményeket megismételjük, már elégedett leszek, ha pedig túlszárnyaljuk, akkor boldog” – mondta a Szöulban lólengésben aranyérmes sportvezető.

"A MOB elnökének optimistának kell lenni, azt mondom, nagy az esély a pekinginél jobb eredményre. De ha a realitásoknál maradunk, és megnézzük a világversenyek idei magyar győzteseit, azt mondom, óvatosan a becslésekkel. Természetesen mindenki minél több aranyat szeretne, én is. Folyamatosan nő az esélyesek száma, egyre kevesebb a kvalifikációs verseny, és egyre több versenyzőnk jut ki az olimpiára, ez bizakodásra ad okot. Kajak-kenu, úszás, torna, dzsúdó, mindegyikben van potenciális esélyesünk."

"Jó néhány sportágban pontszerző helyekre számítok. Amikor arról beszélünk, hogy a pekingi olimpia három magyar arannyal nem volt annyira eredményes, ne felejtsük el, hogy a sok résztvevő ország közül huszadikak lettünk a pontversenyben. De azért kétségtelenül szebb napokat is megélt már a magyar sport" – fogalmazott Borkai.

A parlament valószínűleg elfogadja a sporttörvény módosítását, „amely után a MOB-hoz új hatáskörök kerülnek majd, a szabadidősporttól kezdve a diáksportig és a nem olimpiai sportágakig. 2012 rendkívül fontos év lesz számunkra, és nemcsak az olimpia miatt” – mondta Borkai, aki Győr polgármestere, és Fideszes országgyűlési képviselő is.