Bolttal versenyezhetne a villámgyors rögbis

2012.12.12. 17:27
A 23 éves Carlin Isles Amerika legjobb sprinterei között volt, aztán megismerte a hétfős rögbit, ami olyan neki, mint a mennyország. 2016-ban már rögbisként lehet ott az olimpián.

Az amerikai Carlin Isles legjobb ideje száz méteren 10.13, ezzel a londoni olimpián az elődöntőbe jutott volna. Valamivel több mint fél másodperccel lassabb Usain Bolt 9.58-as világcsúcsánál, 2012 elején az ország legjobb harminchat sprintere között jegyezték.

Isles mégis felhagyott a futással, miután egy videomegosztón felfedezte a hétfős rögbit. „Csak azt tudtam, hogy tizenöt emberrel játsszák, de amikor felfedeztem, hogy van hétemberes formája is, azt gondoltam, ez nekem maga lenne a mennyország". Felvette a kapcsolatot az egyik válogatott játékossal, aki rögtön beajánlotta a hétfős csapat szövetségi kapitányánál.

A hétfős rögbiben sokkal nagyobb szerepet kap a gyorsaság és a dinamika, több a szabad terület a futásra.

Az ausztrál Gold Coast-tornán mutatkozott be, sebességével, gyors indulásaival rögtön kitűnt a mezőnyből. Nem a tipikus rögbis alkat, csak 176 centi és 72 kiló, de mégis keresi a kemény szereléseket. „Imádom a kontaktust, jó vagyok a szerelésekben. Ezért is fekszik nekem a rögbi, szeretek futni, szerelni, és a leggyorsabb lenni".

„Amikor üres területet látok a pályán, az olyan nekem, mintha karácsony lenne" – jegyezte meg a 23 éves Isles.

„Gyorsan tanulok, egyáltalán nem volt nehéz átállni a csapatsportra. A futás csak rólam szól, magamra kell figyelnem, egy csapatsportban viszont jobban kamatoztathatom az adottságomat".

Azt Isles is belátja, hogy sokat kell még fejlődnie, de az amerikai sajtó szerint minden esélye megvan, hogy ott legyen a 2016-os riói játékokon, ahol új olimpiai sportként mutatkozik be a hétfős rögbi.

Jó futók a rögbihez hasonlóan az amerikai futballban is vannak. A Tennessee Titans running backje a nyári játékok alatt azt állította, a sportágban hagyományos erőfelmérőnek számító negyvenyardos futásban simán lenyomná Boltot. A Real Madrid játékosa, Cristiano Ronaldo december elején 10.3 alatt sprintelte át a futballpályát az Atletico Madrid elleni bajnokin, ezzel ő is felvenné a versenyt a sprinterekkel.