2024. június 26. 18:00
Szlovákia
Románia
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna
Belgium
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország

Szijjártó Péter vonzza a szponzorpénzt

2012.12.18. 15:00
Az államtitkár Dunakeszin futsalozik, a Kinizsi költségvetése úgy százszorosa a többi klubénak. A szponzorok sorban állnak az NB II.-ben második csapatnál.

A magyar NB II.-be, Dunakeszire igazolt Európa egyik legnevesebb futsaledzője, mostantól a bajnokság végéig, májusig a román válogatott szövetségi kapitánya, a sportág Mourinhója, Tomas Rivera Amoros irányítja a helyi Kinizsit.

Nem a spanyol edző lesz egyetlen nagy név a másodosztályú csapatban, itt igazolt játékos három korábbi nagypályás válogatott (Horváth Ferenc, Vincze Ottó, Lőw Zsolt), három magyar és egy román futsalválogatott (Tóth Gyula, Temesi Norbert, Bita László, illetve a nemrég káprázatos gólt emelő Tony Iuliu Safar), és itt focizik Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár is.

A spanyol a világválogatottat is vezette

- Rivera három éve vezeti a román nemzeti csapatot, 2009-ben bronzérmet nyertek a világkupán, az idei Európa-bajnokságon a negyeddöntőig jutottak
- 2010-ben irányíthatta a világválogatottat is
- húsz évig edzősködött Spanyolországban, a Martorellel 2000-ben és 2007-ben elnyerte a Katalán Kupát
- 2008-ban japán kupát, bajnoki ezüstöt nyert a Bardral Urayasuval
- Olaszországban a Napolival a bajnokság elődöntőjéig jutott, 2010-ben a Luparensével bejutott az UEFA Futsal Cup (a Bajnokok Ligája a futsalban) négyes döntőjébe
- 2009-ben a Déva, 2010-ben a Marosvásárhely vezetőedzőjeként lett román Szuper Kupa-győztes
- megállapodása szerint havonta egy hétig Romániában edzi a válogatottat, egyébként Magyarországon van
- segítője az eddigi vezetőedző, Fehér Zsolt lesz, aki úgy érzi, egyedülálló lehetőséget kapott, hogy a spanyol edzőtől tanulhat, akinek érkezésével új dimenzió nyílt meg a klub előtt
- a csapat légiósa, Tony Safar volt a kulcs az edzőhöz, a román válogatott futsalos Rivera játékosa volt a spanyol másodosztályban

A bajnokságban jelenleg második csapat szakosztályvezetője, Szikora Levente is a Parlamentben dolgozik, két és fél éve a Miniszterelnökségen, jelenleg a fél éve létrehozott külügyi és külgazdasági államtitkárság külgazdasági főosztályán. „2011 elejéig amatőrbajnokságokban, gálákon, néha kampányeseményeken lépett fel a Fidelitas-tagokból álló, Szijjártó Péter nevével fémjelzett kispályás focicsapat. Utána elmozdultunk a futsal felé. Saját magunkat edzettük, aztán jött Fehér Zsolt, az év futsaledzője, aki akkor a Fradinál volt, de személyes okok miatt elvágyódott onnan."

2011 nyarán hozták létre Dunakeszin a futsalszakosztályt, ami kézenfekvő volt, mivel Szijjártó ott lakik, és többnyire a helyi Radnóti Gimnázium csarnokában edzettek esténként és vasárnaponként. Fehér Zsolttal játékosok, válogatottak is jöttek, az edző támogatta az NB II.-es indulást. Aztán jött Horváth Ferenc, Vincze Ottó, Löw Zsolt. „Látták az elszántságot, akaratot, kitartást, a fejlődni vágyást, az edzésmunkát."

 
Szijjártó Péter átadja a Dunakeszi Kinizsi Futsal Klub csapata által rászoruló családok részére összegyűjtött pénzadományt jelképező táblát Kozsuch Zsolt plébánosnak a dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium tornatermében 2012. december 12-én.

Tavaly másodikak lettek az NB II.-ben, a Szlovákiába vitt osztályozót nem nyerték meg. A feljutó Vác ugyan nem vállalta az első osztályt, de ők nem indultak a helyükön. „Ha pályán nem vívtuk ki, akkor nem megyünk az NB I.-be. Szép eredmény volt az ezüst, hiszen nem is volt kitűzött cél. Ezzel szemben most van: meg kell nyerni az NB II. Nyugati csoportját."

 
Áprilisi kép a csapatról. Nyáron rohanták meg őket a szponzorok

Baráti társaság, tízmilliós költségvetéssel

Az NB II. amatőr bajnokság, senki sem pénzért játszik. „Nem ismerem a többi csapatét, valószínűleg miénk a legmagasabb költségvetés. Pontos összeget nem mondanék, néhány tízmillió forint. A neves szponzorok a közelmúlt nagypályás sztárjai, és egy népszerű államtitkár miatt jönnek: a csapatnak van reklámértéke. A Porsche Hungária autót ad az idegenbeli meccsekre, a Valton Security a hazai meccseken őrzés-védést biztosít, támogat minket a Teva, a Bombardier, a Hunland, a Nokia-Siemens Networks. A mezünk tele van a szponzorlogókkal." A felsorolt cégeken kívül a Közgép is támogatja a csapatot.

Mindegyik cég vezetőjét ismerem

„Nem tagadom, mindegyik cég vezetőjét ismerem, amelyik a mezünkön van. Ma a futsalban két csapatnak van reklámértéke, az egyik Európa egyik legjobb futsalcsapata, a Rába ETO, a másik mi vagyunk. Büszkék vagyunkj arra, hogy ilyen nagy cégek a Kinizsit támogatják" - mondta Szijjártó Péter a NolTV-nek.

A dunakeszi önkormányzat 2012-ben 17 157 000 forintot fizetett ki sportcélú támogatásként, a pénzből nyolc sportklub és alapítvány kapott, a legtöbbet, 9,7 milliót a legnagyobb klub, a Dunakeszi Kinizsi Utánpótlás SE hat szakosztálya (labdarúgás, strandröplabda, kézilabda, asztalitenisz, sakk, futsal).

Mennyiből él egy NB II.-es futsalcsapat?

Hegyi Péter, a listavezető Külker szakosztályvezetője: „Baráti társaság vagyunk, a játékosok nem kapnak pénzt, de fizetniük sem kell. Éves szinten egymillió alatt, úgy 700 ezer körül költünk."
FTC, Pintér Róbert technikai vezető: „Évi 3-4- millióból gazdálkodunk, elmegy a terembérletre, az utazásra, a nevezésre, felszerelésekre. Tagdíj nincs, a játékosok nem kapnak fizetést, de nem is kerül pénzükbe, hogy futsalozzanak."
Tolna-Mözsi Futsal SE, Simon Ferenc elnök: „Úgy évi egymillió a költségvetés, ez az önkormányzati támogatásból, szponzori pénzekből, belépőjegyekből jön össze. Játékosaink amatőrök, tagdíjat fizetnek."
Dream Team SE, Csontos Imre elnök, alapító tag: „Amatőrök vagyunk, hetente egyszer tudunk edzeni, ez egy baráti társaság. Tizenöt játékosunk fizet tagdíjat, bár ezt sem adja be mindig mindenki. Havonta maximum 75 ezer forint jön be, ez az év nyolc hónapjában, éves költségvetésünk legfeljebb 600 ezer forint."
Árendás Tamás, a BEAC technikai vezetője: „Évi másfél millióból gazdálkodunk, ez pályázati és TAO-pénzekből jön össze. Terembérletre, nevezési díjra, a játékvezetőkre, utazásra költjük el. A játékosok amatőrök, nem kapnak juttatást, de nem is kerül pénzükbe a futsal."
BME, Huszár Viktor szakosztályvezető: „A költségvetésünk nem publikus. Játékosaink nem fizetnek, de nem is kapnak pénzt. Az NB II.-es futsalban egyébként nincs pénz."
Dávid Zsolt, a Fehérvár Futsal elnöke: „Kettő, kettő és fél millió évente, szponzorok adják össze, és van egy minimális önkormányzati segítség. A versenyeztetésre költjük, a játékosok nem kapnak pénzt, csak szerelést, de nem is kell fizetniük, hogy futsalozzanak."
Guti Dávid, az AC Villám szakosztályvezetője: „Évente bőven egymillión belül vagyunk, sőt, inkább félmillión belül. Pénzt senki sem kap, a játékosok tagdíjat fizetnek."

Hazai pályán átlagosan 800 néző előtt játszanak, a Fradi elleni rangadón ezer ember zsúfolódott be. A belépés ingyenes. „Ennyi néző magyar futsalmeccsen nincs. Dunakeszin nem volt még ilyen, hogy a város így szeressen egy csapatot, és felsorakozzon mögé. Lelkesek vagyunk, a közönség ezt érzi. Komolyan vesszük, amit csinálunk, ki akarjuk szolgálni a szurkolókat."

És mennyiből lehet az NB I.-ben futsalozni?

Drucskó Zoltán, a magyar bajnok, listavezető, és az UEFA Futsal Cup elitkörébe jutó Győr ügyvezető elnöke: „Évi 70-80 millió közötti összegből gazdálkodik a komplett szakosztály az U11-esektől a női csapaton át a felnőttekig. Tudom, hogy a középmezőnyben álló Csömör évi 5-6 millióból dolgozik."
Mezei József, a 2008-ban és 2009-ben bajnok, jelenleg bajnoki második Berettyóújfalu vezetője: „Évi 25 millió, ebben benne van 130 gyerek, a női és a férfi csapat versenyeztetése. Az NB I.-esek minimálbérnyi pénzt kapnak, plusz év végén pár tízezer forintnyi jutalmat, ha jó eredményt érnek el."

A költségvetés jelentős részét a 80-100 fős utánpótlás viszi el, nekik az első csapat sztárjai tartanak edzést. „Idén néhány tízmillió, tavaly hozzávetőlegesen tízmillió volt a költségvetésünk. A TAO-pénzből 7,5 milliót kaptunk, melynek nagy részét az utánpótlásra fordítjuk. Az edzőnknek fizetünk, május végéig szerződtünk vele úgy, hogy kiegészítjük a fizetését, amit a román válogatottnál kap. Játékosként senki nem kap fizetést, edzőként igen, nevesebb játékosaink az utánpótlásnak tartanak edzéseket. Ez a csapat elsősorban baráti társaság."

150 ezer forinttal segítették az ellenfelet

A Dunakeszi pénzt utalt riválisának, a DreamTeam a Kinizsi segítségével tudja kihúzni a bajnokság végéig. A liga sereghajtó egyesületének vezetője, Csontos Imre: „Ez nagy segítség nekünk. Bár sikerült minimálisra csökkenteni az edzésköltségeinket, de így is adódnak gondok. Ezzel közelebb léptünk a célunkhoz, hogy befejezzük, amit elkezdtünk. Óriási hála a Dunakeszinek, és Szijjártó Péternek! Rendkívül szimpatikus csapat volt a pályán, azon kívül is." A Dunakeszi 34-1-re győzte le a DreamTeamet, Szijjártó 6 gólt szerzett.

Szijjártó, a profi

Nem érte atrocitás amiatt, hogy politikus, pár bekiabálást kap időnként, mint bárki más. „Ilyenkor ő is csak egy játékos, inkább az különbözteti meg, hogy ő a csapatkapitány, tekintélye van. Tisztelik, részben a munkában elért eredményei, részben a sporthoz való hozzállása miatt. Elképesztő a teherbírása, és ahogy motiválja a csapatot, imádja a közönség. Hajt, példát mutat, nálunk a profi mentalitást leginkább egy amatőr hozza. Kitartó és maximalista, akárcsak a munkájában" - mondta a szakosztályvezető.

Szijjártó politikai szerepvállalása szeptemberben egyszer elért a csapathoz is, a Kinizsi az azeri Araz Nahicsevánnal játszotta volna a felújított Dunakeszi Sportcsarnok avatómeccsét, de ez elmaradt, nehogy a feszült magyar-azeri viszony miatt politikai provokáció érje az államtitkárt.

Szijjártó Péter: Megtisztelő, hogy ilyen cégekkel működhetünk együtt

Mi a véleménye arról, hogy a Dunakeszit ennyien pénzelik, míg mások baráti alapon fociznak? Ezek a cégek az Ön személye miatt szponzorálják éppen ezt a klubot?

A csapatot és személy szerint engem is büszkeséggel tölt el, hogy több jó nevű magyar cég is odaállt a dunakeszi futsal mellé. Ezek olyan cégek, amelyek egytől egyig komoly teljesítményt nyújtanak a saját ágazataikban, ezért megtisztelő, hogy együttműködhetünk velük.

Ennek az együttműködésnek nemcsak Dunakeszi, hanem az egész magyar futsal a nyertese, hiszen az ennek köszönhetően egy új futsal-központ jött létre: a teljes NB I.-es és NB II.-es mezőnyt tekintve nálunk van messze a legtöbb néző a meccseinken (800-900 kilátogató mérkőzésenként). A városban közösségi eseménnyé vált a futsal, a sportág népszerűsítése érdekében minden meccsünkre hívunk egy-egy népszerű közéleti személyiséget vagy fellépőt.

Büszkék vagyunk arra is, hogy amióta van Dunakeszi Kinizsi Futsal, azóta többszörösére nőtt a futsalról szóló hírek száma a magyar médiában. Olyanok is írnak erről a sportágról, akik korábban nem is tudtak a létezéséről. Örülünk, hogy ezzel is hozzá tudunk járulni a futsal népszerűsítéséhez. Büszkék vagyunk arra is, hogy a csapat népszerűségét kihasználva 350 ezer forintot tudtunk összegyűjteni a szegény dunakeszi családoknak karácsonyi ajándékok vásárlására.

Büszke vagyok arra, hogy együtt játszhatom fantasztikus futballistákkal, akik egyúttal remek emberek, és akikben új barátokat ismertem meg: Horváth Ferenc, Vincze Ottó és Lőw Zsolt neve nem szorul magyarázatra. Örülök, hogy három magyar és egy román futsalválogatott-játékos is a csapattársam: Tóth Gyulától, Temesi Norberttől, Bita Lászlótól és Tony Iuliu Safartól is nagyon sokat tanulhattam.

És persze büszkék vagyunk arra is, hogy Európa egyik legjobb edzője, a román válogatott spanyol nemzetiségű szövetségi kapitánya, Tomas Rivera Amoros méltónak talált minket arra, hogy fél évig tanítsa nekünk ezt a fantasztikus játékot. Márpedig egy híres edző érkezése megint nem csak Dunakeszinek, hanem az egész magyar futsalnak jelent előrelépést például azzal, hogy eddigi vezetőedzőnk olyan tudásra tehet szert spanyol kollégájától, amellyel utána bármilyen szakmai feladat ellátására képes lehet.

A Dunakeszi a feljutásért harcol, munkája mellett tudná vállalni az NB I.-et is?

Az NB II. Nyugati csoportja nagyon erős, fantasztikus csapata van a Ferencvárosnak, a Külkernek, a Fehérvárnak és a Vácnak is. Ezek a csapatok egyforma eséllyel pályáznak az első osztályú tagságra, ám ez a kérdés majd csak májusban lesz aktuális.

Hogy érzi, mi az erőssége, mi a gyengéje, miben kéne még fejlődnie a pályán?

A játéktudás tekintetében – mivel korábban soha nem voltam igazolt labdarúgó - komoly technikai lemaradásom van, ezért gyakran edzek külön is Fehér Zsolttal, valamint állóképességgel és szorgalommal próbálom ellensúlyozni a hiányosságokat. A múlt szezonban 31 bajnokin léptem pályára a 32-ből és 12 gólt szereztem.

Érte már a pályán atrocitás politikai szerepvállalása, parlamenti munkája miatt? Vagy tapasztalta ennek ellenkezőjét, mikor esetleg túlságosan vigyáztak Önre, éppen a közismertsége miatt?

Soha semmilyen atrocitás nem ért, bár az is igaz, hogy meccs közben csak a játék jár a fejemben és teljesen kizárom az oldalvonalon kívüli világot. Viszont sok pozitív visszajelzést kaptam más klubok vezetőitől, akik örültek annak, hogy végre általunk a futsal is kap egy kis figyelmet. És persze jól esik az is, amikor idegenben is megtapsolnak a bemutatáskor, bár az is igaz, hogy Horváth Ferencnek és Vincze Ottónak rajongóseregei vannak az idegenbeli meccseken is. A pályán nem számít, kinek mi a munkája. Kifejezetten zavarna, ha az ellenfél vagy a játékvezetők másként bánnának velem, mint a többiekkel. Persze, egy-egy poén, zrika mindig adódik, de ez belefér, és én sem szoktam ilyen esetekben adós maradni.