Látványos játékkal zárult le egy korszak

2012.08.12. 14:02
Azt már az ötödik helyért zajló spanyolok elleni meccs előtt tudni lehetett, hogy a háromszoros olimpiai aranyérmes férfi pólósoknál lezárult egy szakasz. Ettől még nyerni kellett, ha másért nem is, legalább a becsületért. Sikerült, ráadásul meggyőző játékkal.

A magyar férfi vízilabda-válogatott Spanyolországgal játszott az ötödik helyért. Az olimpiák történetében csak egyszer végeztünk ennél rosszabb helyen. 1992-ben volt a mélypont, akkor az ausztrálokkal szemben veszítettük el a helyosztót és hatodikok lettünk.

Az első negyedben Kiss Gergely és Steinmetz Ádám góljaival rögtön elmentünk kettővel, a spanyolok szépítettek, Varga Dénes ötméterest hibázott, de ez sem törte meg a végre jó formában játszó magyar pólósokat. Hárai két közeli góljával elhúztunk 4-1-re, ezzel mentünk a szünetre is.

A második negyedet Alferez gólja nyitotta, de Varga Dániel gyorsan válaszolt. Újabb spanyol találat után Biros vágott be egy ötméterest, majd Madaras lőtt hatalmas gólt nyolc méterről. 3-7.

A félidő után egy kiállítás miatt emberhátrányba kerültünk, de Nagy Viktor bravúros védéseinek köszönhetően nem tudtak feljönni a spanyolok, sőt, utána Biros talált be emberelőnyből. Varga Dénes hatgólosra növelte a magyar előnyt, Nagynak továbbra sem lehetett gólt dobni. Steinmetz, Hosnyánszky és Varga Dénes is betalált, közben csak Alferez tudott gólt dobni a másik oldalról. 12-4 volt az utolsó negyed előtt az állás.

Az utolsó nyolc percre kicsit elkezdtünk könnyelműsködni, Alferez és Rodríguez is gólt lőtt, hat gólra feljöttek a spanyolok. Szerencsére még így sem vált szorossá a meccs, Hosnyánszky és Kiss Gergely újra visszaállította a rendet. Tizennégy után többet már nem dobtunk, Lifante és Vargas révén a spanyoloké volt az utolsó kettő, 14-8 lett a vége.

Kemény Dénes csapata ezzel legalább a becsületét megőrizte Londonban, az ötödik helyre odaért, ráadásul meggyőző, szép játékkal. A magyar férfi vízilabda ennél rosszabbul olimpián csupán egyszer, 1992-ben szerepelt, akkor hatodik lett, ötödikként pedig korábban kétszer, 1924-ben és 1988-ban végzett.

Eredmény, az 5. helyért

Magyarország-Spanyolország 14-8 (4-1, 3-2, 5-1 2-4)
Vízilabdacsarnok, 3000 néző, vezette: Marijo Brguljan (montenegrói), Alan Balfanbajev (kazah)

Magyarország:
Nagy Viktor - Varga Tamás, Madaras Norbert 1, Varga Dénes 2, Kásás Tamás, Hosnyánszky Norbert 2, Kiss Gergely 2, Szivós Márton, Varga Dániel 1, Biros Péter 2, Steinmetz Ádám 2, Hárai Balázs 2

A spanyol góldobók:
Marc Minguell Alferez 3, Albert Espanol Lifante 2, Blai Mallarach Guell, Felipe Perrone Rocha, Ivan Perez Vargas 1-1

a 7. helyért: Ausztrália-Egyesült Államok 10-9 (3-1, 2-2, 3-1, 2-5)