Előd
5 °C
12 °C

Szilágyi Áron a kardvívás olimpiai bajnoka

2012.07.29. 20:12
Ellenállhatatlan vívással aranyérmet nyert a fegyvernem egyéni versenyében, ezzel a magyar küldöttség első győzelmét szerezte meg a londoni olimpián.

A kardozó Szilágyi Áron parádés vívással jutott döntőbe a londoni olimpián. A 2007-ben csapatban világbajnok, tavaly Eb-bronzérmes magyar három győzelemmel jutott az elődöntőig, a maláj Ju Peng Kean után (15-1) a címvédő kínai Csung Mant ejtette ki magabiztosan, majd 15-13-ra legyőzte a német Max Hartungot. A döntőbe jutásért ellenfele a csapatban az utóbbi három világbajnokságon aranyérmes orosz Nyikolaj Kovaljov volt, a 22 éves, világranglistán hatodik magyar ellenállhatatlan vívással 15-7-re győzött.

A másik ágról az olasz Diego Occhiuzzi jutott be, aki az elődöntőben 15-11-re verte a román Rares Dumitrescut.

A rendezők látványos showműsort csináltak a telt ház, több mint ötezer néző előtt zajló döntőből, bokszmeccsekhez hasonló bevonulás után a hangosan beszélő mutatta be a két kardozót és a mérkőzésvezetőket a tomboló közönségnek.

Az első pont a 2. másodpercben a határozottan lerohanó Szilágyié lett, a második is egy visszaszúrás után. Az olasz nem tudott hozzászólni az asszóhoz, az edzője hajtotta előre, hiába, 4-0 lett hamar. Szilágyi eksztázisban vívott, 5-0, lerohanásból 6-0, az olasz videózsürit kért, de ez sem segített.

Eredmények, férfi kard, egyéni verseny

döntő:
Szilágyi Áron-Diego Occhiuzzi (olasz) 15-8
a 3. helyért:
Nyikolaj Kovaljov (orosz)-Rares Dumitrescu (román) 15-10

elődöntő: Szilágyi-Nyikolaj Kovaljov (orosz) 15-7
a 8 között: Szilágyi-Max Hartung (német) 15-13
a 16 között: Szilágyi-Csung Man (kínai) 15-10
a 32 között: Szilágyi-Ju Peng Kean (malajziai) 15-1

férfi kard egyéni, olimpiai bajnok:
SZILÁGYI ÁRON
2. Diego Occhiuzzi (Olaszország)
3. Nyikolaj Kovaljov (Oroszország)

Utána együttes találat jött, de a céltudatos, határozott, kegyetlen Szilágyit nem lehetett megállítani, 7-0 után jött az olasz első találata. Hiába, 8-1-nél jött az egyperces szünet, az elképesztően koncentrált magyart nem lehetett eltéríteni. Az olasz feljött 8-3-ra, jött több együttes találat, majd 9-5-re, utána 9-6-ra alakult az állás.

Átvett támadással lett 11-6, tiszta egylámpással 12-6, már csak három tusra volt az arany. 12-7 után védés-visszavágással 13-7, indított támadással 14-7. Az olasz lába begörcsölt, Szilágyi segített ápolni. A következő támadásból ismét talált (15-8), és 22 évesen olimpiai aranyat nyert. Diadalittasan ledobta a sisakját és fülig érő szájjal a pást szélén álló mestere nyakába ugrott, miközben a lelátó közönsége tombolva ünnepelte.

Az eredményhirdetésre Vangelis zenéjére, a Tűzszekerek betétdalának dallamaira vonultak be a dobogósok az ExCeL központ vívócsarnokának közepére. A harmadik helyezett orosz Nyikolaj Kovaljov és a második olasz Diego Occhiuzzi köszöntése után a bajnok, Szilágyi Áron ugrott a dobogó tetejére, a csarnok közönsége - leginkább annak magyar része - eksztázisban ünnepelte, ő mosolyogva integetett körbe. Ezután felcsendült a Himnusz, amelyet a 22 éves magyar sportoló megpróbált végigénekelni, bár nem volt könnyű dolga, mert egy kissé gyorsított változat hangzott el.

A ceremónia után, a pástról lejövet többek között Szabó Bence és Borkai Zsolt, a MOB elnöke várta Szilágyit, akit feldobáltak a levegőbe.

Szilágyi a londoni magyar küldöttség harmadik érmét szerezte. Korában két cselgáncsozó végzett dobogót érő helyen: a 48 kg-os Csernoviczki Éva szombaton bronzot, a 66 kilós Ungvári Miklós pedig vasárnap ezüstöt nyert. Ez a magyar vívósport 35. olimpiai elsősége, ez a fegyvernem 13. magyar egyéni aranya, Magyarország 161. olimpiai aranyérme.

Kardvívásban legutóbb, 1992-ben Szabó Bence, a Magyar Olimpiai Bizottság jelenlegi sportigazgatója tudott győzni. Az előző két londoni olimpián is magyar vívóé volt a kardvívás aranyérme: 1908-ban Fuchs Jenő, 1948-ban pedig a legendás Gerevich Aladár győzött. 

Szilágyi Áron

Született: 1990. január 14., Budapest  
Klubja: Vasas, versenyszáma: kard egyéni
Olimpiai eredményei: egyéniben 1. (2012, London), egyéniben 15. (2008, Peking); csapatban 7. (2008)
Legjobb eredményei: egyéniben - Eb-3. (2011), vb-6. (2010, 2011); csapatban - vb-1. (2007), vb-3. (2009)

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!