Szilágyi Áron a kardvívás olimpiai bajnoka

2012.07.29. 20:12
Ellenállhatatlan vívással aranyérmet nyert a fegyvernem egyéni versenyében, ezzel a magyar küldöttség első győzelmét szerezte meg a londoni olimpián.

A kardozó Szilágyi Áron parádés vívással jutott döntőbe a londoni olimpián. A 2007-ben csapatban világbajnok, tavaly Eb-bronzérmes magyar három győzelemmel jutott az elődöntőig, a maláj Ju Peng Kean után (15-1) a címvédő kínai Csung Mant ejtette ki magabiztosan, majd 15-13-ra legyőzte a német Max Hartungot. A döntőbe jutásért ellenfele a csapatban az utóbbi három világbajnokságon aranyérmes orosz Nyikolaj Kovaljov volt, a 22 éves, világranglistán hatodik magyar ellenállhatatlan vívással 15-7-re győzött.

A másik ágról az olasz Diego Occhiuzzi jutott be, aki az elődöntőben 15-11-re verte a román Rares Dumitrescut.

A rendezők látványos showműsort csináltak a telt ház, több mint ötezer néző előtt zajló döntőből, bokszmeccsekhez hasonló bevonulás után a hangosan beszélő mutatta be a két kardozót és a mérkőzésvezetőket a tomboló közönségnek.

Az első pont a 2. másodpercben a határozottan lerohanó Szilágyié lett, a második is egy visszaszúrás után. Az olasz nem tudott hozzászólni az asszóhoz, az edzője hajtotta előre, hiába, 4-0 lett hamar. Szilágyi eksztázisban vívott, 5-0, lerohanásból 6-0, az olasz videózsürit kért, de ez sem segített.

Eredmények, férfi kard, egyéni verseny

döntő:
Szilágyi Áron-Diego Occhiuzzi (olasz) 15-8
a 3. helyért:
Nyikolaj Kovaljov (orosz)-Rares Dumitrescu (román) 15-10

elődöntő: Szilágyi-Nyikolaj Kovaljov (orosz) 15-7
a 8 között: Szilágyi-Max Hartung (német) 15-13
a 16 között: Szilágyi-Csung Man (kínai) 15-10
a 32 között: Szilágyi-Ju Peng Kean (malajziai) 15-1

férfi kard egyéni, olimpiai bajnok:
SZILÁGYI ÁRON
2. Diego Occhiuzzi (Olaszország)
3. Nyikolaj Kovaljov (Oroszország)

Utána együttes találat jött, de a céltudatos, határozott, kegyetlen Szilágyit nem lehetett megállítani, 7-0 után jött az olasz első találata. Hiába, 8-1-nél jött az egyperces szünet, az elképesztően koncentrált magyart nem lehetett eltéríteni. Az olasz feljött 8-3-ra, jött több együttes találat, majd 9-5-re, utána 9-6-ra alakult az állás.

Átvett támadással lett 11-6, tiszta egylámpással 12-6, már csak három tusra volt az arany. 12-7 után védés-visszavágással 13-7, indított támadással 14-7. Az olasz lába begörcsölt, Szilágyi segített ápolni. A következő támadásból ismét talált (15-8), és 22 évesen olimpiai aranyat nyert. Diadalittasan ledobta a sisakját és fülig érő szájjal a pást szélén álló mestere nyakába ugrott, miközben a lelátó közönsége tombolva ünnepelte.

Az eredményhirdetésre Vangelis zenéjére, a Tűzszekerek betétdalának dallamaira vonultak be a dobogósok az ExCeL központ vívócsarnokának közepére. A harmadik helyezett orosz Nyikolaj Kovaljov és a második olasz Diego Occhiuzzi köszöntése után a bajnok, Szilágyi Áron ugrott a dobogó tetejére, a csarnok közönsége - leginkább annak magyar része - eksztázisban ünnepelte, ő mosolyogva integetett körbe. Ezután felcsendült a Himnusz, amelyet a 22 éves magyar sportoló megpróbált végigénekelni, bár nem volt könnyű dolga, mert egy kissé gyorsított változat hangzott el.

A ceremónia után, a pástról lejövet többek között Szabó Bence és Borkai Zsolt, a MOB elnöke várta Szilágyit, akit feldobáltak a levegőbe.

Szilágyi a londoni magyar küldöttség harmadik érmét szerezte. Korában két cselgáncsozó végzett dobogót érő helyen: a 48 kg-os Csernoviczki Éva szombaton bronzot, a 66 kilós Ungvári Miklós pedig vasárnap ezüstöt nyert. Ez a magyar vívósport 35. olimpiai elsősége, ez a fegyvernem 13. magyar egyéni aranya, Magyarország 161. olimpiai aranyérme.

Kardvívásban legutóbb, 1992-ben Szabó Bence, a Magyar Olimpiai Bizottság jelenlegi sportigazgatója tudott győzni. Az előző két londoni olimpián is magyar vívóé volt a kardvívás aranyérme: 1908-ban Fuchs Jenő, 1948-ban pedig a legendás Gerevich Aladár győzött. 

Szilágyi Áron

Született: 1990. január 14., Budapest  
Klubja: Vasas, versenyszáma: kard egyéni
Olimpiai eredményei: egyéniben 1. (2012, London), egyéniben 15. (2008, Peking); csapatban 7. (2008)
Legjobb eredményei: egyéniben - Eb-3. (2011), vb-6. (2010, 2011); csapatban - vb-1. (2007), vb-3. (2009)