A béna nyomozó mentheti meg Pistoriust

2013.02.21. 17:40
Újabb meghallgatással folytatódott Oscar Pistorius ügye, a műlábakkal futó dél-afrikai atlétát azzal vádolják, hogy előre megfontolt szándékkal megölte barátnőjét, a szupermodell Reeva Steenkampot. Csütörtökön sem derült ki, hogy szándékos emberölés történt-e, és az sem, hogy a futó óvadék ellenében szabadlábon védekezhet-e. A vádat erősítő nyomozót, Hilton Botha felügyelőt levették az ügyről.

A csütörtöki meghallgatásról készült, az eseményeket percről-percre követő beszámoló itt olvasható.
A témában írt eddigi cikkeink itt olvashatók.

Mint az eddigi összes meghallgatás, a csütörtöki is késéssel kezdődött, a védelem és a vád is összefoglalta érveit, bizonyítékait és álláspontját. A védelem képviselője, Barry Roux végzett, a vádé, Gerrie Nel nem, ő pénteken folytatja beszédét.

A védelem szerint nem áll meg az előre megfontolt szándékkal elkövetett emberölés, erre semmi bizonyíték nincs. Botha nyomozó szerdán előadott bizonyítékai szerintük Pistorius verzióját erősítik, miszerint az atléta azt hitte, betörő jár a házában. A védelem elfogultnak és alkalmatlannak bélyegezte a felügyelőt, aki a meghallgatás kezdetén alig volt hajlandó megjelenni a tárgyalóteremben.

A vád szerint a szándékos emberölés mindenképpen megáll, akkor is, ha a barátnőjét, vagy ha egy betörőt akart lelőni Pistorius, ezért az óvadék ellenében szabadlábon védekezésről szó sem lehet.

A védelem szerint az, hogy az áldozatnak hajnali háromkor, mikor a lövések érték, üres volt a hólyagja, azt igazolja, hogy nem menekült Pistorius elől, hanem felkelt, hogy vécére menjen, és a futó kiabálása miatt (aki betörőt keresett a lakásban) zárta magára az ajtót. Ha a futó meg akarta volna ölni, megtehette volna az ágyban is.

A vád állítja, hogy a házban talált telefonok helyzete valahogyan igazolni fogja, hogy veszekedtek a lövöldözés előtt.

Végérvényesen tisztázták, hogy Pistoriusnak nincs háza Olaszországban, bár sok időt, évi négy hónapot tölt ott, de egy kölcsönkapott ingatlanban szokott lakni. Ez gyengíti azt az állítást, hogy ha szabadlábon védekezne, megvan az esély arra, hogy elszökjön Dél-Afrikából.

A védelem azt nem értette, hogy egy betörő miért zárkózott volna be a vécébe, a vád pedig az előtt áll értetlenül, hogy Pistorius, aki kétszer ment át a hálószobán, hogyhogy nem vette észre, hogy a barátnője nincs az ágyban.

A nyomozót levették az ügyről

Hilton Botha felügyelő a szerdai meghallgatáson sokat hibázott, a védelem keresztkérdéseibe belezavarodott (pl. kiderült, hogy összetaposta a gyilkosság helyszínét, egy bulvárlapban olvasta, hogy Pistoriusnak Olaszországban van háza, nincs birtokában a szakértői vélemény, amire hivatkozott, nincsenek birtokában a híváslisták, amik perdöntők lehetnek). Ezen felül kiderült, hogy egy 2011-es, szolgálatteljesítés közben történt lövöldözés miatt hétrendbeli gyilkossági kísérlettel vádolják, ebben az ügyben eljárás zajlik ellene.

A védelem nem hisz a tanúknak, akik veszekedést és lövéseket hallottak, fényeket láttak a házban, mert több száz (300-600) méterre voltak Pistorius luxusapartmanjától, valamint azt is furcsállják, hogy Botha nyomozó a szakértői vizsgálatok eredménye nélkül nyilatkozott a bíróság előtt a golyók röppályájáról.

Desmond Nair bírót nagyon érdekelte az a két ügy, ami miatt a büntetlen előéletű Pistoriust nem tartja feddhetetlennek: az atléta a közelmúltban egy éttremben véletlenül elsütötte lőfegyverét, illetve egy másik alkalommal féltékenységében azzal fenyegetett valakit, hogy eltöri a lábát. A védelem szerint ezek alapján nem lehet azt mondani, hogy Pistorius erőszakos ember, és azokban az ügyekben minden vádat ejtettek.

Abban mindenki egyetértett, hogy akkor is tömegfelháborodás lesz, ha az atléta szabadlábon védekezhet, és akkor is, ha őrizetben marad, mivel rengeteg híve, és nagyon sok ellendrukkere van.

Az eljárás pénteken kilenc órakor újabb meghallgatással folytatódik.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport