Katona Ervin a gerincsérvet is legyőzte

2013.09.01. 19:22

Tizenkét ország 13 versenyzője indult a 16 versenyes Strongman's Champions League versenysorozat tizedik, budapesti állomásán, a rákosmenti sportpályán nagyjából ezer néző volt.

A verseny két esélyese az összetettben vezető, emiatt sárga trikóban versenyző lengyel Krzysztof Radzikowski, és a szerb-magyar Katona Ervin volt, aki a sorozat második helyén állt, 11 pontos hátránnyal.

Az első szám a limuzinhúzás volt, az öttonnás kocsit kellett egy perc alatt 20 méterre elhúzni. Ezt a számot a közelmúltban a kamionhúzó világbajnokságon aranyérmes Katona nyerte. Két versenyzőnek nem sikerült a 20 méter, Hajnal Tamásnak 6 centivel a vonal előtt akadt el a limuzin, egy fűcsomón nem tudta áthúzni az autót, elfogyott az ereje. A magyarokon kívül a legnagyobb tapsot az irokézfrizurás, szakállas, sokfülbevalós finn Mourujarvi, és Gerald Gschiel kapta, a szemüveges osztrák egész délután végig vigyorgott, integetett a közönségnek.

A vikingnyomást (170 kilót egy perc alatt kellett minél többször vállból kinyomni) a sárga trikós lengyel nyerte, annak ellenére, hogy egy zsák sütőtök lecsúszott a vaskeretről, emiatt megállították a gyakorlatát, pedig nagyjából húsznál tartott már. Pár percet pihent, és újra nyomott, akkor 16-ot, és ezzel nyert a 13-at tudó Katona előtt. Két szám után Katona Ervin egy ponttal vezetett a lengyel előtt.

A harmadik számban szinte eldőlt a verseny. A 400 kilós lengősúllyal Katona 11,37 alatt tette meg a 20 métert, Radzikowski viszont rontott: nem vitte át teljesen a vonalon a súlyt, 20 centivel előbb letette, pedig ideje a legjobbak között lett volna. Így a mezőny második felében végzett, Katona pedig már hét ponttal vezetett.

A negyedik számban 30 kilós súlyt kellett időre előre tartani, Katona - aki a többieknél szűkebben, behunyt szemmel koncentrálva tartotta súlyt - itt is jobb volt a lengyelnél, és összetettben már kilenc ponttal ment.

Az autófelhúzásban 350 kilóval megpakolt Opel kombikat emelgettek, itt ugyan a 17-et emelő lengyel jobb volt a 15-öt tudó Katonánál, de a szerb-magyar erős ember az utolsó szám előtt 7 ponttal vezetett, és már szinte megnyerte a versenyt.

A sziklapakolásban azonban Katona megint odatette magát, és elképesztő idővel (12,91 alatt rakta fel 130 centi magasra a 120, 135, 150 és 160 kilós köveket) megnyerte a számot, és ezzel a versenyt is. A sárga trikót és a sorozatbeli elsőséget nem tudta átvenni a lengyeltől, de az összesítésben 4 pontra megközelítette.

„Tíz éve nem versenyeztem Magyarországon. El sem tudom mondani azt a boldogságot, amit érzek, hogy magyar földön győzelemmel térhettem vissza. A napokban derült ki, hogy két helyen gerincsérvem van, és kész van a könyököm is, de 21 év edzés és 12 év versenyzés után ez normális" - nyilatkozta a magyarul rendkívül élvezetesen, ízesen beszélő Katona.

A két hete a World's Strongest Manen induló, és itt főszervező Nagy Ákosnak nem sikerült befutnia a legjobb hatba, onnan a szlovákiai versenyző, a dunaszerdahelyi magyar Puzsér Péter szorította ki. „Szerettem volna az első hatban zárni, sajnos nem sikerült, de mindenért kárpótolt Katona Ervin barátom hatalmas sikere. Kívánom neki, hogy a mai elsőség adta lendülettel meg se álljon a sorozatot majd az év végén lezáró végső elsőségig."

Végeredmény

1. Katona Ervin, Szerbia 67.5 pont
2. Krzysztof Radzikowski, Lengyelország 57,5 pont
3. Maelis Peil, Észtország 52 pont
...
7. Nagy Ákos 40,5 pont
...
12. Hajnal Tamás 27 pont