A birkózás már túljutott háromezer éves története legnagyobb krízisén

2013.09.08. 13:20
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság a 2020-as játékok helyszínét már eldöntötte, a birkózás sorsáról vasárnap este határoznak. A japánok érdekeltek a sportág megtartásában, mert a nőknél sok aranyat nyertek a múltban.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság május végi, szentpétervári ülésén úgy határozott, hogy háromra szűkíti az olimpiáért harcoló sportágak körét. A már eddig is műsoron lévő birkózás kihívója a baseball valamint a fallabda maradt.

A birkózás esetleges kiesése nemcsak a magyar, hanem a többi tradicionális olimpiai országot is sokkolta, ezért a februári NOB-döntés után hatalmas kampányba kezdtek.

Az olasz elnököt, Martinettit azonnal leváltották, amivel egyértelművé tették, a sportágat ő sodorta bajba, és gyorsan meg is akartak szabadulni a múlt kártékonyságától.

Azóta rendre kiemelik, hogy a birkózásért az Egyesült Államok valamint Irán egyként harcol, egy teheráni versenyen közös paktumot írtak alá. Huszonöt éve nem volt arra példa, hogy közös ügyért lelkesedjenek.

Remélem, hogy az ész nyer a NOB-tagoknál, és értékelni fogják a birkózás tradícióját, az olimpiai családban eltöltött éveket, hiszen már az ókorban is volt birkózás” - jelentette ki a vasárnap esti döntés előtt Nenad Lalovics, a FILA új, szerb elnöke.

Hozzátette, a modern kornak megfelelő birkózó szabályokat igyekeznek bevezetni, eltüntetik a külön pontozott rövid szakaszokat, az idő kétszer három perc lesz, és az első percben gyűjtött pontok megmaradnak.

Hátborzongató volt a sportágban, amikor a pekingi olimpián golyókkal döntötték el a kedvezményezettséget, ha nem volt értékelhető akció vagy döntetlen állt a táblán. Ebből adódóan volt egy fél, amelyik rá volt kényszerítve a támadásokra, de ha a másik pontosan védekezett, ő nyerhetett. Fodor Zoltánnak például tizenöt másodperc hiányzott az olimpiai aranyhoz, amikor eldobta ellenfele.

Lalovics nyilvánvalóvá tette, közelebb kell hozni a sportágat a nézőkhöz. Dinamikussá, attraktívabbá kell váljon a küzdelem, ezért a dobásokért több pontot adnak, a passzivitást ugyanakkor jobban büntetik. A zrenjanini serdülő vb-n volt olyan győztes, aki 13 pontig jutott, és kevés olyan meccs akadt, amelyiken csak egy vagy két pontot csináltak a sikeresek.

Nagymértékben csökkentettük a játékvezető beleszólását a küzdelmekbe, a célunk, hogy lehetetlenné tegyük a bíró szurkolását, részrehajlását. A döntés után videón vissza lehet nézni, és meg lehet változtatni az ítéletet. Így próbáljuk meg az objektív eredmények elérését" - nyomatékosította a szerb.

A NOB szerette volna az egyenjogúsítást, ez is megtörtént, mert lett alelnöknő a szervezetben, és a kötött valamint a szabadfogás egy-egy helyet átad a nőknek, akik így Rióban már hat súlycsoportban versenghetnek. Azt egyelőre még nem tudni, melyik súlycsoport szűnik meg a két szakágban. (Valószínűleg kettőből csinálnak egyet.)

A szakemberek biztosak abban, hogy a birkózás a programban marad, a súlyemelők elnöke, Aján Tamás ezt sajtótájékoztatón is kijelentette. A NOB-elnök által meghívott Borkai Zsolt és Szabó Bence is így gondolja.

Sok országunk és sok versenyzőnk van. Ebben a hármas rivalizálásban a többiek ezzel nem tudnak dicsekedni. A múlttal szakítottunk, hiszen a sok ország és a sok versenyző olykor nem tudta, mit csinál Martinetti, nem tudtuk követni, milyen érdekek formálják a sportágat. A változtatások után kijelenthetem, hogy a sportág háromezer éves történetének legnagyobb krízisén már túljutott. Sok idő kell azonban még, hogy a szálakat elvarrjuk” - összegzett, egyben utalt az elődje zűrös kapcsolataira Lalovics.