Itt az év doppingbotránya!

2013.10.25. 10:24

Megrázta a belga galambsportot a szerdán kirobbant botrány, hat versenymadár bukott le különböző teljesítménynövelő szerekkel.

A hírek szerint az értékes állatok mintáiban többek között kokain és fájdalomcsillapítók nyomaira bukkantak.  A belga szövetség húsz madártól vett mintát, azokat elküldték egy dél-afrikai laborba, ott derült ki, hogy a galambok kokainmámorban versenyeztek korábban.

De ez még mind semmi.

A BBC szerint a sportág már akkora üzlet, hogy a híres tenyésztőktől rendszeresen lopnak versenygalambokat, megjelentek a zsarolók és a bűnbandák is, akik ronthatják a galambsport megítélését. 

A sportág nemcsak népszerű, hanem jövedelmező Belgiumban és Ázsiában. Májusban az Usain Bolt nevű galamb rekordösszegért cserélt gazdát, egy kínai üzletember 310 ezer eurót fizetett az olimpiai bajnok sprinterről elnevezett madárért. Bolt nem áll többé rajthoz, a kínai üzletember tenyésztésre vette, azt ígérte boldog nyugdíjas évei lesznek a sportág sztárjának. A tenyésztő Leo Heremans egyébként már 4,3 milliót keresett galambjaival, elismert névnek számít. 

A kínaiaknak amúgy annyira megtetszettek a galambok az utóbbi időben, hogy szeptemberben ezerkétszáz belga versenyzőre tették rá a kezüket, az ügyben Belgium szövetségének elnöke utazott Kínába tárgyalni. 

kina
Fotó: Pipa.be

A távolsági versenyek nagyjából úgy zajlanak, hogy a galambokat szabadon eresztik a világ egyik pontjáról, onnan kell visszatalálniuk otthonukba. Aki elsőként érkezik meg, az a nyertes, a tenyésztőé a pénzdíj, az elismerés és a hírnév. A napokban indul egy rangos nemzetközi verseny Kínából, 3,2 millió dollár lesz az összdíjazás.