115 éves az öt olimpiai bajnokot adó BEAC

2013.11.05. 11:25

1898. november 5-én alakult meg az egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező magyar sportegyesület, a Budapesti Egyetemi Atlétikai Club (BEAC). Első elnökéül a világhírű tudós államférfit és természetbarátot, báró Eötvös Lorándot választották.

Az egyesület fennállása óta öt olimpiai bajnokot adott a magyar élsportnak. 1912-ben dr. Prokopp Sándor lövészetben, 1936-ban Csík Ferenc 100 méteres gyorsúszásban és dr. Rajczy Imre a kardcsapat tagjaként, 1952-ben öttusa csapatban Kovács Aladár, 1968-ban Németh Angéla gerelyhajításban szerzett olimpiai bajnoki címet. Sportolóik 1898 óta 7 világbajnoki címet és több mint 400 magyar bajnoki címet szereztek a különböző sportágakban.

A BEAC dinamikusan növekvő tagsága elsősorban az ELTE hallgatóira és oktatóira épül, míg az utánpótlás korosztályban meghatározóan a XI. kerület iskoláinak diákjait találjuk. Közel 2000 rendszeresen sportoló hallgatójával a főváros egyik legnagyobb szabadidősport klubjává vált.

Az atlétikai szakosztály pénteken ünnepel

Az ország egyik legsikeresebb közép- és hosszútávfutó valamint gyalogló műhelye a BEAC SE Atlétika 1899 szakosztály pénteken, 18 órától tartja évzáró ünnepségét a Rottenbiller utcai Talentum Székházban. A meghívott vendégek között szerepel, a BEAC elnöke, a Magyar Atlétikai Szövetség és a Budapesti Atlétikai Szövetség vezetése, Budapest XI. kerület polgármestere és számos neves volt BEAC-os sportolók . A meghívott vendégek mellett jelenlegi atlétáik közül felnőtt országos bajnokok, korosztályos országos bajnokok, az U23-as Európa Bajnokság egyik döntőse is jelen lesznek.