Gyurtának nincs ellenfele, újra világbajnok

2013.08.02. 19:43
A világon elsőként Gyurta Dániel nyerte meg sorrendben háromszor a 200 méteres mellúszás világbajnoki címét. És 24 évesen még sok eredményes verseny van előtte.

A mellúszó Gyurta Dániel eddigi három legnagyobb győzelmét különböző technikával érte el. 2009-ben egy századdal, elképesztő hajrával nyert vb-t, öt méterrel a cél előtt még talán negyedik volt. 2011-ben kétszer indította meg fergeteges hajráját, az addig verhetetlen japán Kitadzsima a másodikat már nem tudta követni, és kikapott tőle.

Az olimpián ellenben váltott, rögtön az elején az élre állt, nagy iramot diktált, és a végén ugyan nagyon megközelítette őt a brit Jamieson, utolérni nem volt esélye. Széles Sándor, az edzője féltette a végén, mert a rivális úgy jött, ahogy éppen Gyurta szokott.

A barcelonai vb nagy kérdése volt, melyik taktikát választja, mit találnak ki Kovácshegyi Ferenccel, Virth Balázzsal, akik Széles távollétében felkészítették őt az utolsó három napra. Széles már a decemberi rövid pályán sem volt mellette, ezért Gyurtának nem új a helyzet.

A címvédő végig jó kedélyű volt, csütörtöki bemutatkozása után arra is visszaemlékezett, hogy épp ebben a városban indult először felnőtt világversenyén, akkor tizennégy éves volt. „Még az ajtófélfának is köszöntem” - idézte fel a múltat, és a 13. helyezést.

Gyurta kihívói nem keltettek félelmetes benyomást, inkább úgy tűnt, hogy benne maradt még, jóllehet az első időt úszta, amiért értelemszerűen a négyes pályát kapta. A jobbján ment a két brit, Jamieson és Willis, a balján a tőle 11 századdal elmaradó Marco Koch, aki száznál még előtte volt az elődöntőben. Két fiatal is titán bekerült: Mattson még nincs húsz, Jamagucsi még nincs tizenkilenc. (Ő a világcsúcstartó egyébként, Gyurtától vette el.)

Gyurta arcán nem volt feszültség, csak magabiztosság és eltökéltség, de vagányság is.

Nem rajtolt rosszul, 15 húzással végigúszta az első ötvenet, ami a harmadik helyre volt elég, három tized volt a hátránya. Száznál nem jött ki jól neki a forduló, visszaesett a hetedik helyre, utána viszont beleerősített, 150-nél már 26 század előnyt harcolt ki.

Az utolsó ötvenen már csak az volt a kérdés, hogy világcsúcsot úszik-e, mert a második is csak egy testhosszra tudta megközelíteni. Végül nem lett rekord - huszonkét századdal maradt el tőle -, de egy fölényes győzelem igen, játszadozott ezúttal is a mezőnnyel.

"Nagyjából az történt a vízben, amit elképzeltem. Nem éreztem, hogy nyomás lenne rajtam, mert olimpiai bajnokként érkeztem. Inkább úgy álltam a rajthoz, hogy nincs veszítenivalóm. Előtte arra azért vigyáztam, hogy ne adjak ki mindent magamból se az előfutamban, se az elődöntőben, feltérképezzem viszont, mennyire erősek a többiek. Mindent megtettem, hogy új klubomnak, az Újpestnek világbajnoki címet szerezzek" - kezdte.

"Széchy Tamás azt mondta, győztes csapaton nem illik változtatni. Ez az én pályafutásomra különösen igaz, és most gondolok az edzőimre, Széles Sándorra, Kovácshegyi Ferencre és Virth Balázsra - mondta Gyurta. - Engem sokszor leírtak, de sokszor tudtunk bizonyítani közösen. A mi munkánk ötödik éve gyümölcsöző, erre nagyon büszke vagyok. A riói olimpiára nagy erővel készülök."

Kifejtette még, mivel a világrekord nem az övé, ezért arra készül, hogy visszaszerezze. "Meglátjuk, mennyit nyerhetek még, nagyon sűrű a mezőny. De az egy jó visszajelzés, hogy az olimpia után ismét a dobogó tetején állhatok" - összegzett.

200 m mell, világbajnok:
Gyurta Dániel 2:07.23 p
2. Marco Koch (Németország) 2:08.54
3. Matti Mattsson (Finnország) 2:08.95