Hedonisták vagyunk, szeretjük az aranyat

2013.08.05. 01:00

Hosszú Katinka két arany- valamint egy bronzéremmel zárta a barcelonai vizes világbajnokságot, a magyar küldöttség legeredményesebb úszója lett. Ennél többet csak az amerikai Katie Ledecky és Missy Franklin szerzett.

Négy éve is az övé volt a büszke cím, de a két teljesítmény között óriási a különbség, nemcsak azért, mert akkor mindegyik éremből szerzett egyet, hanem mert egy nagy mélyponton ment át. Akkor az amerikai Dave Salo volt az edzője, most pedig a Hosszúnál egy évvel idősebb Shane Tusup. Akkor Amerikában készült, csapattal, most kettesben a Komjádiban, a Vasasban.

15 óra konditerem, és sok-sok úszás

„Megváltozott a testem, egész más az alakom, egy év alatt szembetűnő a változás. Izmosabb lettem, miután napi három órát a konditeremben vagyok, csak szombat és vasárnap kivétel. Ehhez a heti 15 órához jön még az úszás, a sok-sok kilométer úszás. Nem fogytam sokat, igazából nem is tudom, mennyit, mert nem mértem magam, de nagyjából két-három kilót” – kezdte, amikor a siker titkairól beszélgettünk.

Itt érdemes megjegyezni Kiss László szövetségi kapitány példáját a túlsúlyról. Az egyik korábbi versenyzője rendre két vagy három kilóval volt több a megszokottnál és az előírtnál. Kiss próbálta rávenni, adja le, és sokkal gyorsabb lesz. A versenyző nem hallgatott rá, ezért az edző egyik reggel két zacskós tejet vásárolt, és kérte, húzza rá az úszódresszt. Az úszó már az első hosszok után panaszkodott, és akkor értette meg, mennyit jelent két vagy egy kiló felesleg.

„Ezt a példát nem ismertem, de tényleg sokat jelent a vízben a felesleg. Laci bácsi egyébként is tudja, mi kell nekem” – reagált a történetre.

Hedonisták vagyunk, szeretjük az aranyakat

Hosszú nem szokványosan készült fel a vb-re, mert folyamatosan versenyzett a londoni olimpia után, előtte sem könnyített, egy pillanatra sem állt le. Ezért kétkedtek igen sokan itthon, hogy szép, szép, nyer szezon közben, de mi lesz a vb-n, amire mindenki hegyezi a formáját?

„Őszintén szólva, nehéz volt elfogadni, hogy sokan támadtak, pedig még csak nem is úsztam a vb-n. Bár ha jobban belegondolok, kívülállóként talán még én is azt gondoltam volna, hogy ezek ketten együtt csak élvezik az életet, nem edzenek, jól elvannak egymással. Miközben mi iszonyatosan keményen dolgoztunk, izmokat munka nélkül nem lehet szerezni. Nem voltunk hedonisták a mindennapi életben. Kicsit bolondok vagyunk, a sajtótájékoztatón sem tudom visszafogni magam. Ezért jó együtt lenni Shane-nel, ezért a szerelmem. Pontosabban, hedonisták vagyunk, hiszen mint a példa mutatja, szeretjük az aranyakat” - mondta.

Így már pláne oké

Majd egy drámai fordulattal bevallotta, félt egy kicsit a 400 vegyestől, mert nem volt biztos abban, hogy ki tudja úszni magából újra a legjobbat.

„Arra gondoltam, mi van, ha nem sikerül. A fáradtság miatt. Mert azért megviselt ez az egy hét, még ha nagyon kíváncsi is vagyok, mire mentem volna száz háton, ahonnan a legjobb idővel visszaléptem. De aztán ez gyorsan kiröppent a fejemből, mert úgy voltam vele, most kell mindent beleadni, hiszen ezért vagyok Barcelonában, hogy ha nagyon fáj, akkor is megnyomom, de mindennek ki kell jönnie belőlem. És én belekezdtem. A vége nem esett jól, ahogy mondtam rögtön utána, mintha vért hánytam volna. De megnyertem. Pedig a felkészülés legelején az volt a terv, ha már éremmel megyek haza, akkor minden oké. Hát így meg pláne oké.”

Hosszú nem tér vissza Magyarországra, még egy eindhoveni versenyt is bevállal, a másik világ- és olimpiai bajnok Gyurta Dániellel együtt.

Olimpiai arany és menyasszonyi ruha

„Már csak egy olimpiai arany kellene” – nevetett, de ebben a mondatban sokkal több volt. Kiss László azt is gyakorta emlegeti, hogy egy évvel korábban haza kellett volna jönnie, mert az orosz Jefimovához hasonlóan neki sem sikerült az olimpia. Mindketten Salo-tanítványok voltak. Nem maradt elég ideje az amerikai trénernek, hogy az amerikaiak mellett felkészítse őket is. (A mellúszó Jefimova világcsúcsot úszott és most szintén kétszeres bajnok lett.)

Hosszú abban is unortodox módszert követett, hogy négyéves periódusban gondolkodik, aminek végpontja nyilvánvalóan a riói olimpia. 27 éves lesz akkor, ha így bírja és ilyen fanatikusan, alázattal készül, harcban lehet az érmekért.

Kiss azt is állítja, hogy sok mozgás és szerelem kell a nőnek a boldogsághormonhoz. Hosszúnál ennél ideálisabban nem is teljesülhetett volna.

„Büszkék vagyunk egymásra Shane-nel. Teljesen más úgy hazamenni egy verseny után a szállodába, hogy ha azt mondom, 4:30-at úsztam 400 vegyesen, akkor pontosan tudja és átérzi, hogy az micsoda. Nem kell külön magyaráznom a részidőket, hogy a mellen mi történt, hogy gyorson savasodtam. Életem legboldogabb éve a mostani, most már hamarosan azon gondolkodhatom, milyen legyen a menyasszonyi ruhám” – összegzett.

Hosszúország

Ha külön országként indult volna Hosszú, a tizedik helyen jelent volna meg a neve az éremtáblázaton. Magyarország a vízilabdában szerzett első hellyel az igen előkelő ötödik helyre futott be, a franciák mögé, de az ausztrálok elé. A dobogó a három nagyhatalomé: Egyesült Államok, Kína, Oroszország. Értelemszerűen a műúszó- és a műugróaranyakat is nyilvántartja a statisztika.

  arany   ezüst   bronz
Egyesült Államok             15     10       9
Kína                             14      8       4
Oroszország                   9      6       4
Franciaország                 4      1       4
MAGYARORSZÁG          4      1       2
Ausztrália                        3     11       -
Németország                  3      3       4
Brazília                          3      2       5
Dél-afrikai Köztársaság  3      1       1
Spanyolország                1      6       5
Olaszország                   1      3       1
Dánia                             1      3       -
Japán                             1      2       3
Görögország                   1      1       -
Litvánia                          1      1       -
Svédország                    1      1       -
Hollandia                         1      -       3
Tunézia                         1      -       1
Kolumbia                        1      -       -