Eredményes maradt a magyar karate

2014.03.20. 12:43

Soha nem látott felívelő pályán halad a magyar karate Mészáros János, a hazai szövetség (MKSZ) elnöke szerint.

A mérleget megvonó csütörtöki sajtótájékoztatón az elnök hangsúlyozta, hogy a tavalyi csúcsév után már idén is ragyogó eredményeket értek el a keleti küzdősport legkiválóbb magyar művelői. Emlékeztetett rá, hogy 2013-ban öt érem született a budapesti felnőtt Európa-bajnokságon, s három első hely a korosztályos világversenyeken, míg az idei esztendő sikereként a korosztályos Eb-ről 11 arannyal tértek haza a magyar fiatalok. Az érmek számát tekintve Magyarország negyedik lett az országok rangsorában, ez messze minden idők legjobb szereplése.

Emellett Szegedi Döme megnyerte a franciák nemzetközi viadalát, a sportág legrangosabb versenysorozatába tartozó Párizs Opent, két hete pedig ugyanebben a szériában, a Holland Openen Tadissi Martial bronzérmes lett. Mészáros János a májusi, tamperei Európa-bajnokságot és a novemberi brémai világbajnokságot említette a legkiemelkedőbb eseményként, de - tette hozzá - a szakvezetés már 2015-re is előretekint.

"A karate ugyanis ott lesz az +európai olimpia+, vagyis az első Európai Játékok programjában is, ami még közelebb viheti a sportágat az évtizedek óta áhított ötkarikás tagsághoz" - fogalmazott az MKSZ első embere. Kiemelte, hogy a bakui játékokon 16 olimpiai sportág mellett egyetlen "külsősként" a karate szerepel még a műsorban.

A sajtótájékoztatón szó esett a hétvégi országos bajnokságról, amelyen eldől, hogy kik indulhatnak az idei Eb-n és vb-n. Az ob-t szombaton és vasárnap rendezik meg Mogyoródon, a Szent László Általános Iskolában. A viadalra 50 klubból 700 nevezés érkezett.