Ilyen fiatal pingpongbajnok még nem volt

2014.03.31. 13:50

A 13 éves Ito Mima–Hirano Miu-kettős nyerte a hétvégén Magdeburgban rendezett asztalitenisz World Tour női páros versenyét. A sikerük önmagában is meglepetés, a koruk viszont egyenesen világcsúcs.

A fiatal lányok fiatalabbika, Ito, éppen 13 éves 160 napos volt a győzelem napján, ezzel az ITTF World Tour történetében a legfiatalabb bajnok lett. Ezt a címet 2002 óta a kínai Kuo Jüe őrizte, aki tizenkét éve 13 évesen és 224 naposan nyert Ausztráliában.

A japánok a döntőben a negyediknek rangsorolt, 24 éves lengyel duót, Katarzyna Grzybowskát és Natalia Partykát győzték le három játszmában. Ito a meccs után így nyilatkozott: „Évek óta játszunk már együtt, de az elődöntőnél előbb még sosem sikerült kerülnünk. Boldogok vagyunk, és örülünk a sikernek és annak is, hogy ezzel csúcsot döntöttem. A célünk, hogy a 2020-as, tokiói olimpián is elsők legyünk, de most még túl fiatalok vagyunk, így ezt a győztes címet igyekszünk megtartani és minél többször megismételni, a nancsingi ifjúsági olimpián pedig aranyat nyerni.”

Ilyen fiatal pingpong-bajnok még sosem volt

A magdeburgi verseny amúgy elképesztő magas színvonalú játékot hozott. A férfi döntőben a hazaiak pingpongozója, Dimitrij Ovtcharov drámai meccsen, 4-3-ra győzte le a japán Mizutani Junt 11-9 , 5-11 , 9-11, 11-5 , 6-11 , 11-2 , 11-9-re. A versenyen nyolc magyar indult; közülük Póta Georgina jutott a legtovább, aki női egyesben az elődöntőben kapott ki a későbbi győztes kínai San Hsziao-natól.