Ennyi izom megoldja a konfliktusokat

2014.11.10. 09:24
Magyar arany született az erőemelő világbajnokságon: az egri rendőrnyomozó, Bocz Tamás 772,5 kilós összetett eredménnyel, világcsúccsal győzött. De mi az az erőemelés, amiben a magyarok a világ legjobbjai között, az első háromban vannak?

Október elején, Ausztriában rendezték a powerlifting, azaz az erőemelés világbajnokságát, a 110 kiló alattiak kategóriájában magyar arannyal.

„A vb-n készültek már rám, nézték az első fogásaimat, hogy milyen súllyal kezdem a versenyt. Egy ukrán át is ment egy súlycsoporttal feljebb, a plusz 110 kilóba, hogy kitérjen"

– mondja Bocz Tamás, aki a versenyen óvatosabb kezdősúlyt választott, mint általában szokott, guggolásban 255 kiló lett az eredménye.

A fekvenyomás az erőssége, a többieknek 160 kiló körüli volt a kezdősúlyuk, neki 200; végül 222,5 kilót nyomott ki. A harmadik versenyszámban az első, 285 kilós felhúzását elvették, másodikra megvolt a súly. 295-öt kért, ez elég volt az abszolút összetett elsőségéhez, úgy 20 versenyző közül az egri nyomozó nyerte meg a tiroli világbajnokságot.

„Pedig nem vagyok erőemelő alkat, száraz az izomzatom. Az erőemelők inkább tömzsibb, sűrűbb emberek.

Versenyen néha kérdezik, biztos, hogy erre a versenyre jöttél, nem a testépítőkére?"

Bocz 12 éve edz, egy év súlyzózás után jött a fekvenyomás. Abban 2-3 évig versenyzett is, majd megműtötték a gerincsérvét (a sérülést tapasztalatlansága miatt szedte össze). Megint jött a testépítés, magyar és nemzetközi versenyekkel, aztán két éve újra a fekvenyomás, amiben akkor 220 kiló körül tudott.

Mi az az erőemelés?

A powerlifting három versenyszámból áll össze:
1. guggolás: a combnak a vízszintes alá, a csípőnek a térd alá kell mennie
2. fekvenyomás: a súlynak 1-2 másodpercig nyugodnia kell a mellkason, press vezényszóra kell kinyomni
3. felhúzás vagy elemelés: a kar nyújtva van, a vállakat hátra kell húzni, úgy kell felállni a súllyal. A húzásnak folyamatosnak kell lennie, 1-2 másodpercig állni kell a súllyal, majd vezényszóra lekísérve letenni.
Az erőemelésben életkor, nem és súlycsoport szerint vannak a kategóriák, külön bírálják el a versenyruhában (ez olyasmi, mint az úszóknál a cáparuha) és az anélkül elért eredményeket. Minden súlyon három kísérlete van a versenyzőnek, a gyakorlatokat oldalról kettő, szemből egy bíró figyeli.

2013-ban már erőemelésben lett magyar bajnok, akkor 730 kilót tudott összetettben. Tavaly Egerben rendezték a világbajnokságot, de fejben nem volt elég erős, és kiesett a guggolásban. Idén szeptemberben a magyar bajnokságon sérülten (felhúzásban változtatnia kellett a szokásos rúdfogásán) megnyerte a legnépesebb kategóriát, és a súlycsoportok összehasonlításával kialakuló abszolút versenyt is. 800 kiló volt az összetettbeli eredménye, ez magyar csúcs a súlycsoportban.

„Verseny után jön az izomláz és a fájdalom.

Az izomláz nem meglepetés, hiszen egy nap alatt megy le a verseny mindhárom része, nagy a terhelés, plusz sokáig melegen kell tartani az izmokat. A világbajnokságon például 4 és fél órán át tartott a verseny."

Jövőre felmegy a 125 kilósok közé, eredményeivel ott is dobogós lenne, a mostani 800 helyett 850-900 kilós összetettet tervez. „Az első gyakorlat, a guggolás előtt nagy a stressz, ha az megvan, lemegy a teher és összeáll a verseny."

Versenygyakorlatokkal, nagy ismétlésszámokkal edz, még a sorrend is az, ami egy versenyen. Szponzor nélkül, önerőből készül, saját magát edzi, ebben alapelv, hogy egy héten kétszer minden izomcsoport sorra kerül. „Elértem a sportkarrierem csúcsára: magyar bajnok lettem magyar csúccsal, és világbajnok világcsúccsal."

11 éve rendőr, volt körzeti megbízott, helyszínelő, 2012 óta nyomozó. Házkutatásokat végez, sértettet, tanúkat, gyanúsítottakat hallgat ki, de nem sok problémája van.

„Ez az izomzat megoldja a konfliktusokat."

Bocz Tamás legfontosabb számai

- 32 éves, 185 centi magas
- 12 éve kezdett el edzeni, akkor 82 kiló volt, most 108 és 113 kiló között mozog a súlya
- guggolásban 260 kiló a biztonsági súlya, 282,5 kiló a csúcsa, fekvenyomásban 230 kilót, felhúzásban 300 kilót is tud
- fekvenyomásban a 100 kilót 37-szer is kinyomta már