Táncosnőnek indult, 3,5 mázsát emel

2014.11.17. 16:58 Módosítva: 2014.11.17. 17:01
A plusz 75 kilósok között versenyző Tatyjana Kasirina vasárnap öt világcsúcsot állított fel a súlyemelő-világbajnokságon. Az összetettben 348 kilóval záró orosz versenyzőn mégsem lepődött meg senki, már korábban is volt világrekordja, pedig egykor nem sokon múlt, hogy inkább táncosnő legyen.

„Rossz ajtón kopogott a tornacsarnokban, és a táncóra helyett a súlyemelőterembe nyitott be" – nyilatkozta a kezdetekről Vlagyimir Krasznov edző.

Elég hamar nyilvánvalóvá vált, hogy Kasirina jó sportágat választott. 11 évesen, 34 kilósan már húszkilós súlyokkal dolgozott. Egy évvel később a 44 kilóban versenyezve 52 kilót szakított és 67 kilót lökött. „Olyan súlyokat tudott emelni, amelyet amatőr felnőttek szokta, a világon nem hallottam még olyan fiatalról, aki ennyit tudott volna" – mondta Krasznov. A szülei és környezete kezdetben megpróbálták távol tartani a súlyemeléstől, azzal ijesztgették, hogy óriásira nő majd, nem lehet gyereke, mert férfivá fog válni. Nem hallgatott rájuk.

„Véletlenül kerültem ebbe a sportágba, de még mindig nagyon szeretem. A lányok, mindig lányok maradnak, még a súlyemelésben is. Azt gondolom, az emelőknek elég erős karakterük van. Meg is ijednek a férfiak, hogy egy erősbb személyiséggel találják szembe magukat."

Kasirina nagyon gyorsan fejlődött, sorra hozta az érmeket a korosztályos versenyekről,  aztán  a felnőttek közt is hamar sikeres lett. Még csak 23 éves, de már majdnem mindent megnyert, amit lehetett. 18 évesen Európa-bajnok és világbajnoki második volt. Ezt a sikert azonban némileg beárnyékolta, hogy Kasirina ekkora már túl volt egy kétéves doppingeltiltáson. Ijesztő, de már 15 évesen megbukott egy teszten. (A fiatalkorúak doppingolásáról itt olvashat bővebben.) Az eltiltás nem törte meg karrierjét, a két év alatt a legfelső kategóriába hízott, és rögtön junior Eb-t nyert. 2010 óta szinte verhetetlen, nyert még három Eb-t, és három világbajnokságon is első lett.

Csak az olimpiai arany hiányzik neki. Londonban egy kilóval maradt le róla, hiába szakított 151 kilóval új világcsúcsot, lökésben hat kilóval többet tudott a kínai Csou Lulu. Ami igazán meglepő, hogy Kasirina jóval nehezebb ellenfeleit is veri. A plusz 75 kilós kategória elég tág, az orosz az olimpián 102,31 kilóval mérlegelt, miközben a kínai 130,83 kilósan küzdött. A mostani kazahsztáni vb-n is szinte vékony volt, a második helyezettnél 13 kilóval volt könnyebb.

Csúcsok Kazahsztánban

A mostani vb-n kétéves szakításcsúcsát kétszer írta át, előbb 152 majd 155 kilóra emeltetett. A lökésben 185 kilót teljesítve az összetett rekordot javította 340 kilóra, a következő gyakorlat pedig lökésben és összetettben is új világcsúcsot jelentett (193 és 348 kiló). Nem is csoda, hogy harmadik fogására már ki sem jött. Így is 28 kilóval többet teljesített, mint a második. Nagyon magabiztosan versenyzett, addig ki sem jött a dobogóra szakításban, míg a többiek be nem fejezték a versenyzést. Csak a legnagyobb riválisának eredményét akarta túlszárnyalni. A kínai Meng Szu-ping 140 kilójával nem volt nehéz dolga. Végül 15 kilót vert rá.

Az én legfőbb riválisom a súly, mindig az a célom, hogy megverjem. Minden tiszteletem az ellenfeleimé, sok jó versenyző van közöttük, nem nézek le senki azért, mert kevesebbet tud, de én nem velük versenyzek.

– beszélt versenyzői hitvallásáról Kasirina.

Az orosz versenyző márciusban Budapesten járt, hogy átvegye a világ legjobbjának járó különdíjat Aján Tamástól, a nemzetközi szövetség elnökétől. Akkor elmondta, hogy mi jár a fejében, mikor közel 200 kiló van a feje felett. „Megszámlálhatatlanul sok gondolat van egy gyakorlatnál az emberben, de van, hogy teljesen kikapcsol az agyam a maximális koncentrációtól. Csak arra összpontosítok, ezt most meg kell tartanom, és mindent ennek rendelek alá. Leengedni már nem veszélyes, akkor már jön az öröm és a megkönnyebbülés. De azért nem árt, amikor leengedem a súlyt, ha nincs senki a közelében” - összegzett viccesen.