Három éve még öngyilkos akart lenni, most olimpiát nyert

2014.02.12. 17:08
Folytatódott a holland gyorskorcsolyázók elképesztő sorozata az Adler Arenaban. Az ötödik szám után Hollandia a negyedik aranyát nyerte, Stefan Groothuis legyőzte az olimpiai bajnokot, és a vancouveri ezüstérmest is férfi 1000 méteren.

Az elején szintén egy holland, Mark Tuitert adta meg az alaphangot, szezoncsúcsot javítva, 1:09,29-cel egészen a 14. futamig vezetett. Közben a vert mezőnyben a norvég 1500-as világbajnok Havard Bokkö, és az ausztrál Daniel Greig is már lehajtott fejjel nézte a versenyt, amely az utolsó hat párra pörgött fel.

Előbb a német Samuel Schwarz állt az élre, majd a 16. futam mindkét indulója – Stefan Groothuis és Nico Ihle – is megelőzte a német bajnokot. Groothuis 1:08,39-cel állt az élre, ahonnan később már senkinek sem sikerült letaszítania. A 17. párban akadt még két korcsolyás, akiknek erre a legtöbb esélyük megvolt. Denny Morrison négy századra megközelítette a hollandot, de leelőzni nem tudta. Honfitársa, az 500-as olimpiai bajnok, Michel Mulder pedig a harmadik helyre sorolt be.

Hiába dörzsölte a tenyerét mindenki, szerdán elmaradt a rekorddöntés az Adler Arenaban. Shani Davis – Torino és Vancouver olimpiai bajnoka – nagyon enerváltan, gyakorlatilag végigküszködte a távot, és csak a nyolcadik helyre ért be. Ő lehetett volna a sportág első férfi versenyzője, aki háromszor egymás után nyerni tud. De nem lett, és még a négy évvel ezelőtti második, a dél-koreai Mo Tae Bum is csúnyán beégett, neki az 500 méter negyedik helye után most a 12. jutott. Vancouverben két amerikai is állt a dobogón, most a nyolcadik helyezés volt a legjobbjuk.

A 32 éves Goorhuis Torinóban a 8., Vancouverben a 4. lett. Két éve 1000 méteren világbajnoki címet szerzett, majd a sprint-vb-n is első tudott lenni. Groothuis nagyon mélyről jött vissza, 2011-ben mániákus depressziója miatt öngyilkosságot fontolgatott, pszichiátriai kezelésre szorult: „Szörnyű kimondani, de akkoriban sokszor eszembe jutott az öngyilkosság, minden koromsötét volt a fejemben” – nyilatkozta még tavaly egy holland lapnak. 2013-ban egy snowboard-baleset és vírusos fertőzés zavarta a versenyzésben. Visszatért, de ebben a szezonban csak a 17. helyen állt a világkupában, innen tudott olimpiát nyerni.